Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η βρετανική κυβέρνηση λόγω Brexit - Μπαράζ παραιτήσεων - May: Παραμένω πιστή στη συμφωνία, είναι προς το εθνικό συμφέρον

Καταρρέει η βρετανική κυβέρνηση λόγω Brexit - Μπαράζ παραιτήσεων - May: Παραμένω πιστή στη συμφωνία, είναι προς το εθνικό συμφέρον
Η βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής σε βάρος της, επιμένει ότι η συμφωνία αποτελεί διαπραγματευτική νίκη
(upd4) Καταρρέει η κυβέρνηση της Theresa May μετά τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, καθώς ήδη έχουν υποβάλλει την παραίτησή τους τέσσερις υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Dominic Raab.
Την παραίτησή του υπέβαλε και ο αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Rehman Chishti.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής σε βάρος της, επιμένει ότι η συμφωνία αποτελεί διαπραγματευτική νίκη, ενώ σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 19.00 μ.μ ώρα Ελλάδας.
Η Theresa May, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις, επεσήμανε μιλώντας στη βρετανική βουλή ότι δεν πρόκειται για την τελική συμφωνία, τονίζοντας πως «αυτό που συμφωνήσαμε με την ΕΕ είναι προσχέδιο».
«Μόλις υπάρξει τελική συμφωνία θα τη φέρω στη Βουλή και θα ζητήσω τη στήριξη των βουλευτών.
Μπορούμε ή να επιλέξουμε να φύγουμε χωρίς συμφωνία ή να μην έχουμε καθόλου Brexit ή να έχουμε αυτή τη συμφωνία» τόνισε, επίσης.
Επίσης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι το Brexit έχει να κάνει με δύσκολες αποφάσεις, ενώ τάχθηκε κατά της παράτασης της περιόδου εφαρμογής του Brexit.
«Πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στην ελεύθερη μετακίνηση τόνισε ότι «θα τελειώσει οριστικά».
Παράλληλα, είπε ότι «καμία άλλη αναπτυγμένη οικονομία δεν έχει τόσο καλή πρόσβαση στην ΕΕ για αγαθά», ενώ πρόσθεσε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα εγκαταλείψει την κοινή αγροτική και αλιευτική πολιτική.
Την ίδια στιγμή «θα υπάρξει μια στενή και ευέλικτη συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας».
Τέλος, η May σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τη διαπραγματευτική της τακτική υποστήριξε πως «ό,τι κάνω είναι προς το εθνικό συμφέρον».

Μπαράζ παραιτήσεων, πιθανή πρόταση μομφής κατά της May

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν επίσης ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Esther McVey, ο αρμόδιος υπουργός  για τη Βόρεια Ιρλανδία Shailesh Vara και η κατώτερη υπουργός για το Brexit Suella Braverman και το μέλος της επιτροπής για την Παιδεία, Anne - Marie Trevelyan.
Ο Raab προειδοποίησε ότι το ρυθμιστικό καθεστώς που προτείνεται για τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί πραγματική απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ», ανέφερε ο παραιτηθείς υπουργός Brexit.
Να σημειωθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2017 έχουν παραιτηθεί συνολικά 18 μέλη της κυβέρνησης.
Η Therasa May βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρότασης μομφής σε βάρος της, καθώς σύμφωνα με τη βουλευτή των Tories, Anne Marrie Morris, η αρμόδια επιτροπή έχει στη διάθεση της 48 επιστολές για την κατάθεση της πρότασης κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι κάποιες επιστολές περιλαμβάνουν και κάποιες προϋποθέσεις.
Επιστολή μομφής κατά της Theresa May για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος κατέθεσε και ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Jacob Rees Mogg,  ο οποίος ηγείται της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Tories, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του σκληρού Brexit.
Πρόταση μομφής υφίσταται αν 48 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος γράψουν τέτοιες επιστολές.
Η May μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.
Νωρίτερα, δημοσίευμα του BBC ανέφερε ότι αρκετοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος δεν είναι ικανοποιημένοι με τη συμφωνία και εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον της.
Η πολιτική συντάκτρια του BBC Laura Kuenssberg, επικαλούμενη ανώτατο στέλεχος των Τόρις, ανέφερε με tweets της ότι οι υπέρμαχοι του Brexit είναι τόσο θυμωμένοι για το προσχέδιο της συμφωνίας της May, που στέλνουν γράμματα στον επικεφαλής της επιτροπής των Συντηρητικών, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση οποιασδήποτε πρόκλησης στην ηγεσία του κόμματος.
«Υψηλόβαθμο στέλεχος των Τόρις μου λέει ότι ο θυμός των οπαδών του Brexit είναι τόσο μεγάλος που φαίνεται πολύ πιθανό το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο- στέλνονται διαρκώς γράμματα», έγραψε στο Twitter η συντάκτρια του BBC.

Η επιστολή παραίτησης του υπουργού Brexit




«Η συμφωνία που παρουσιάσατε στο συμβούλιο χθες δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψήφισματος» αναφέρει στην επιστολή παραίτησης της η Esther MvVey.
«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί ο Vara στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Vara.



Corbyn (Εργατικοί): Η κυβέρνηση είναι σε χάος - Η μη συμφωνία για το Brexit δεν είναι επιλογή

Σκληρή κριτική στην Theresa May άσκησε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, Jeremy Corbyn, από το βήμα του βρετανικού κοινοβουλίου.
«Η κυβέρνηση είναι σε χάος» τόνισε και υποστήριξε ότι η συμφωνία της May με την ΕΕ για το Brexit δεν ικανοποιεί τις έξι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην παραίτηση του υπουργού Brexit, που προηγήθηκε, είπε «εάν ο Dominic Raab δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία, τότε δεν μπορούν να το πράξουν ούτε οι βουλευτές».
Ωστόσο, ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είναι επιλογή η μη συμφωνία για το Brexit».
«Το Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να δεχθεί το ψευτοδίλημμα της μη συμφωνίας με αυτή τη συμφωνία» τόνισε επίσης και πρόσθεσε «η κυβέρνηση να αποσύρει αυτή τη "μισή" συμφωνία που δεν έχει τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, της Βουλής και της χώρας γενικότερα».
Παράλληλα, εκτοξεύοντας τα βέλη του κατά της May τόνισε πως «ύστερα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων αυτό που έφερε η κυβέρνηση ως συμφωνία είναι θολό» και ανάφερε ενδεικτικά «η συμφωνία λέει ότι η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να επεκταθεί έως το "20ΧΧ".
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσει έως το 2099;».
Ο Corbyn υποστήριξε επίσης ότι στη συμφωνία δεν είναι ξεκάθαρη η μελλοντική στρατηγική για το μεταναστευτικό.
«Οι πολίτες της ΕΕ που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία θέλουν να νιώθουν ασφάλεια» τόνισε.

Εργατικό Κόμμα: Ανίκανη η May να φέρει εις πέρας τη συμφωνία για το Brexit

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός Theresa May στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit.
«Η κυβέρνηση διαλύεται μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit αρνήθηκε να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε ο Jon Trickett  μέλος της ηγετικής ομάδας Corbyn.
«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Theresa May κατά την διετή της πρωθυπουργία.
Δεν έχει μείνει κύρος στην May και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», είπε.

Στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας η συμφωνία

Στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας περνά σήμερα 15/11 η επόμενη φάση για το Brexit και το σχέδιο συμφωνίας που υπήρξε μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και της ΕΕ, με την πρωθυπουργό Theresa May να καλείται όχι μόνο να ενημερώσει τους βουλευτές αλλά και να τους πείσει ότι όλα έγιναν με βάση το εθνικό συμφέρον της Γηραιάς Αλβιόνας.
Την ίδια στιγμή, όμως, η ΕΕ ετοιμάζεται για Σύνοδο Κορυφής στις 25 Νοεμβρίου του 2018, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, να υποστηρίζει ότι εξασφαλίστηκαν τα συμφέροντα και των 27 κρατών-μελών.

Καταρρέει η στερλίνα

Απώλειες που ξεπερνούν το 1,5% καταγράφει σήμερα η στερλίνα έναντι του δολαρίου, μετά την παραίτηση του υπουργού για το Brexit, Dominic Raab, και την κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα.
Ειδικότερα, περί τις 15:45, η βρετανική λίρα βουλιάζει κατά 1,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,2780 δολάριο, από τα επίπεδα του 1,3054 που βρέθηκε μετά τη χθεσινή συμφωνία για το Brexit.


Tusk: Σύνοδος Κορυφής στις 25 Νοεμβρίου για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit

Τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής για την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου του 2018 ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα στους ηγέτες της ΕΕ για τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο και την υπογραφή της συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
«Η ΕΕ διασφάλισε τα συμφέροντα ζωτικής σημασίας και για τα 27 κράτη-μέλη της» δήλωσε ο Tusk και πρόσθεσε ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ αναλύουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

Ικανοποίηση στην ΕΕ

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασαν ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Antonio Tajani, δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ικανοποιημένο με κεντρικά στοιχεία της συμφωνίας που επετεύχθη για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα σημεία για τα δικαιώματα των πολιτών και το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.
«Είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο Tajani, σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο.
«Αυτό είναι το ξεκίνημα μιας νέας κατάστασης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει επίσης να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit.
Όπως δήλωσε ο Tajani, «το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει για τη συνθήκη στις αρχές του επόμενου έτους».
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συντονίζει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, Guy Verhofstadt, δήλωσε ότι το προσχέδιο για το Brexit που ενέκρινε χθες (14/11) η βρετανική κυβέρνηση ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία υπό αυτές συνθήκες.
«Πιστεύω ότι αυτό που τέθηκε σήμερα στο τραπέζι είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να πετύχουμε», δήλωσε ο Verhofstadt.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, χαιρέτισε το προσχέδιο της συμφωνίας για την απόσυρση της Βρετανίας, τονίζοντας ότι η Βρετανία και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ πρέπει τώρα να την ολοκληρώσουν.
«Καταρχάς, είμαι πολύ χαρούμενη που μετά από τις μακρές διαπραγματεύσεις, που δεν ήταν εύκολες, υπάρχει μια πρόταση», δήλωσε η Merkel σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι τώρα τόσο η Βρετανία όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ θα την εξετάσουν και θα την συζητήσουν.
Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Edouard Philippe, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στη Βρετανία εγείρει ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον η συμφωνία θα μπορέσει να επικυρωθεί.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα ενός “no deal Brexit”», δήλωσε ο Philippe κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δουνκέρκη.
«Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Βρετανία πυροδοτεί αβεβαιότητα ως προς την επικύρωση της συμφωνίας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η ίδια η συμφωνία ήταν ένα «βήμα προς τα εμπρός».

Η σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στη Βρετανία 

Προηγήθηκε χθες 14/11 η σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας, η οποία διήρκησε αρκετές ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων, όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, υπήρξαν αρκετές στιγμές που όλα έδειχνα ότι μπορούν να τιναχθούν στον αέρα λόγω αντιρρήσεων.
Μάλιστα μετά από επιστολή του συνόλου των βουλευτών η κυρία May δεν πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του υπουργικού  συμβουλίου αλλά αρκέστηκε σε μία ολιγόλεπτη δήλωση, στην οποία τόνισε ότι όλο το υπουργικό συμβούλιο στηρίζει τη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας».
Από πλευράς ΕΕ την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο ειδικός διαπραγματευτής Michele Barnier, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η Βρετανία θα παραμείνει φίλος, σύμμαχος και εταίρος μας».

Ικανοποιημένοι δηλώνουν May και Barnier

Όπως προαναφέρθηκε την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν τόσο η κυρία May όσο και ο κ. Barnier.
Στη δήλωσή της η Βρετανή πρωθυπουργός τόνισε ότι «Το υπουργικό συμβούλιο μόλις διεξήγαγε μια μακρά, λεπτομερή και επίπονη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας ανακλήσεως και σχετικά με τη συνοπτική πολιτική δήλωση αναφορικά με τις μελλοντικές μας σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτά τα έγγραφα ήταν αποτέλεσμα χιλιάδων ωρών σκληρής διαπραγμάτευσης από Βρετανούς αξιωματούχους και πολλές, πολλές συναντήσεις που είχα μαζί με άλλους υπουργούς και με τους συναδέλφους της ΕΕ.
Πιστεύω ακράδαντα ότι το σχέδιο συμφωνίας απόσυρσης ήταν το καλύτερο που μπορούσαν να υπάρξει μετά τη και το υπουργικό συμβούλιο έπρεπε να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις συνομιλίες.
Οι επιλογές που είχαμε μπροστά μας ήταν δύσκολες, ιδιαίτερα σε σχέση με το βόρειο Ιρλανδία, αλλά η συλλογική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν να υπάρξει συμφωνία.
Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία τις επόμενες μέρες.
Οι αποφάσεις αυτές δεν ελήφθησαν ελαφρώς, αλλά πιστεύω ότι πρόκειται για μια απόφαση που είναι σταθερά προς το εθνικό συμφέρον.
Όταν δείτε τις λεπτομέρειες, η επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρη.
Αυτή η συμφωνία, η οποία στηρίζεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επιστρέφει στη Βρετανία τη δυνατότητα αποκλειστικού ελέγχου πολλών κεφαλαίων,  τερματίζει την ελεύθερη κυκλοφορία, προστατεύει τις θέσεις εργασίας, την ασφάλεια και την ένωσή μας, ή αφήνει χωρίς συμφωνία ή κανένα Brexit.
Ξέρω ότι θα υπάρξουν δύσκολες μέρες μπροστά μας.
Αυτή είναι μια απόφαση η οποία θα εξεταστεί σε βάθος, κάτι το οποίο είναι απόλυτα κατανοητό.
Αλλά η επιλογή ήταν ή αυτή η συμφωνία, η οποία μας επιτρέπει να πάρουμε πίσω τον έλεγχο και να οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τη χώρα μας ή να επιστρέψουμε στη διαμάχη, με περισσότερη διαίρεση, μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αδυναμία εκτέλεσης του δημοψηφίσματος.
Είναι δική μου δουλειά ως πρωθυπουργός να εξηγήσω τις αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση και είμαι έτοιμη να το κάνω αυτό, ξεκινώντας αύριο (15/11) με μια δήλωση μου στο κοινοβούλιο.
Επιτρέψτε μου να τελειώσω μόνο λέγοντας αυτό.
Πιστεύω ότι αυτό που οφείλω στη χώρα αυτή είναι να λαμβάνω αποφάσεις που είναι προς το εθνικό συμφέρον και πιστεύω ακράδαντα, ότι αυτή είναι μια απόφαση που είναι προς το καλύτερο συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».
Από την πλευρά του ο κύριος Barnier υποστήριξε πως «ποτέ δεν διαπραγματευθήκαμε με στόχο να πλήξουμε τη Βρετανία.
Διαπραγματευθήκαμε σε συνεργασία με τη Βρετανία.
Θεωρώ ότι έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Η Βρετανία θα παραμείνει φίλος μας, σύμμαχός μας και εταίρος μας».
Προσέθεσε ακόμη ότι η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί για κάποιο διάστημα, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit θα υπάρξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων προκειμένου να κλείσει και μία διμερής εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας ΕΕ – Βρετανίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.
Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.
Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.
«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζεται στο κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 15/11 00:30)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης