Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μοντέλο Intesa σχεδιάζει η Πειραιώς – Θα μεταφερθούν 5 δισ NPLs σε SPV και θα εκδοθεί ομολογιακό tier 2 περί τα 500 εκατ

Μοντέλο Intesa σχεδιάζει η Πειραιώς – Θα μεταφερθούν 5 δισ NPLs σε SPV και θα εκδοθεί ομολογιακό tier 2 περί τα 500 εκατ
Η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει λύση τύπου Intesa για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες και ταυτόχρονα να μειώσει τα προβληματικά δάνεια της.
Μοντέλο Intesa San Paolo (Ιταλική τράπεζα) φαίνεται ότι επεξεργάζεται η τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με πηγή σε επενδυτικό fund στο Λονδίνο η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει λύση τύπου Intesa για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες και ταυτόχρονα να μειώσει τα προβληματικά δάνεια της.
Το σχέδιο είναι να μεταφερθούν σε SPV σε όχημα ειδικού σκοπού 5 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα NPEs... και να εκδοθεί ομολογιακό tier 2 ύψους 500 εκατ το οποίο θα καλύψει ο επενδυτής με επιτόκιο όχι 10-12% που είναι η αγορά αλλά κοντά στο 7% ή και χαμηλότερα.
Ποιο είναι το μοντέλο Intesa San Paolo;
Η Ιταλική τράπεζα Intesa ήρθε σε συμφωνία με την Intrum που ειδικεύεται στην διαχείριση των NPLs και το CarVal που επενδύει σε οχήματα για προβληματικά δάνεια με το εξής σχέδιο.
Η Intrum και η Intesa δημιούργησαν στην Ιταλική αγορά ένα μεγάλο σχήμα διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Εν συνεχεία συγχωνεύθηκαν οι διαδικασίες ανάκτησης NPLs της Intesa με τις δραστηριότητες της Intrum στην Ιταλία δημιουργώντας ένα joint ventures servicer.
Η Intrum θα κατέχει το 51% του Joint Ventures και η συνεργασία θα είναι για 10 χρόνια αποκλειστική δηλαδή η Intesa θα μεταφέρει τον κύριο όγκο των NPLs σε αυτό το σχήμα.
Η Intrum μαζί με το CarVal θα αποκτήσουν το 51% σε ένα χαρτοφυλάκιο NPLs ακαθάριστης λογιστικής αξίας 10,8 δισεκ. μέσω ενός σχήματος ειδικού σκοπού SPV.
Η αποτίμηση του Joint Ventures αλλά και του χαρτοφυλακίου NPLs είναι 3,6 δισεκ.
Η Intrum θα επενδύσει 670 εκατ ευρώ.
Στην περίπτωση της Πειραιώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα ανάλογο σχήμα ωστόσο υπάρχουν διάφορα πλάνα όπως αναφέρουν οι πηγές στο επενδυτικό fund.
1)Να υιοθετηθεί μοντέλο σχεδόν πανομοιότυπο με την Intesa
2)Να μεταφερθούν 3-5 δισεκ. προβληματικά δάνεια αλλά στο σχήμα θα μπορούσαν να ενταχθούν NPEs ακόμη και 10 δισεκ.
3)Θα μπορούσαν να μεταφερθούν και άλλα στοιχεία που απαρτίζουν την PLU δηλαδή την «bad bank» της Πειραιώς όπου έχουν ενταχθεί όλα τα προβληματικά δάνεια, assets και προς πώληση θυγατρικές μαζί με εργαζομένους. 
Π.χ. θα μπορούσε να πουληθεί και μέρος της διεύθυνσης διαχείρισης προβληματικών δανείων μαζί με 500-600 εργαζομένους έναντι 500 εκατ ευρώ, ωστόσο δεν φαίνεται υλοποιήσιμο τέτοιο σχέδιο.

Υπάρχει εμπόδιο;


Άπαξ και πέρασε στην Ιταλία με την Intesa είναι πιθανό να γίνει αποδεκτή ανάλογη πρόταση και στην Ελλάδα από τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Προφανώς και χωρίς τον SSM καμία ενέργεια δεν μπορεί να υλοποιηθεί....ωστόσο φαίνεται ότι η Πειραιώς έχει καλή συνεργασία με τον SSM. 
H λύση αυτή δεν αποτελεί πανάκεια ωστόσο αποτελεί μια λύση άπαξ και αυτή την περίοδο καμία ελληνική τράπεζα δεν μπορεί να εκδώσει tier 2 χωρίς SPV ή να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης