Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όλοι εναντίον όλων σε προεκλογικό φόντο και το Σύνταγμα σε δεύτερο πλάνο

Όλοι εναντίον όλων σε προεκλογικό φόντο και το Σύνταγμα σε δεύτερο πλάνο
Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν το εκλογικό ακροατήριο οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν ταξινομήσει τα θέματα στην ατζέντα που αναμένεται να κρατήσουν καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου
Το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν στο διάστημα που μεσολαβεί ως τις εθνικές εκλογές έδωσαν από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μια προεκλογική αντιπαράθεση διανθισμένη με θέματα εφ όλης της ύλης και φόντο την Συνταγματική αναθεώρηση εκτυλίχθηκε στο κοινοβούλιο δίνοντας τον  τόνο για το κλίμα που θα επικρατήσει και στις «μονομαχίες» που θα ακολουθήσουν εντός της Βουλής τις επόμενες εβδομάδες.
Η προ ημερησίας συζήτηση για το προσφυγικό που έχει ζητήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η συζήτηση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για τα δημόσια πανεπιστήμια και ο προϋπολογισμός αναμένεται να αποτελέσουν τα πεδία σύγκρουσης μέχρι και τα Χριστούγεννα.
Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν το εκλογικό ακροατήριο οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν ταξινομήσει τα θέματα στην ατζέντα που αναμένεται να κρατήσουν καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με στόχο να καταστούν οι δύο κυρίαρχοι «μονομάχοι» στις επικείμενες κάλπες.
Στην συζήτηση για την Συνταγματική αναθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα «βέλη» του προς δύο μέτωπα.
Το ένα είχε αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το άλλο, τη Φώφη Γεννηματά.

Ανταλλαγή πυρών Τσίπρα-Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Κατά την αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της ΝΔ επιχείρησε να φανεί θεσμικός.  
Από την αρχή της τοποθέτησής του ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων να αφήσουν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα. Στη συνέχεια δεν άνοιξε τη «βεντάλια» της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ για όλα τα θέματα παρά έμεινε μόνο σε αυτά που αφορούν τις συνταγματικές αλλαγές.
Ο Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αλλάζει θέση σε μια σειρά από ζητήματα για να δείξει ότι λειτουργεί με πολιτικό καιροσκοπισμό και υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος κάθε φορά που κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι άλλαξε θέση στο θέμα της κυβερνητικής θητείας,και μετά ζήτησε εκλογές.
Στα δημοψηφίσματα, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ο κ.Μητσοτάκης λέει τώρα όχι ενώ πριν είχε συνυπογράψει το ναι. Αλλαγή θέσης πιστώνει στον πρόεδρο της ΝΔ και σε ότι αφορά τη συμφωνία με την εκκλησία την οποία όπως είπε, υποδέχτηκε θετικά στην αρχή ως πρόταση της ΝΔ ενώ τώρα πέρασε απέναντι.
Και στη συμφωνία των Πρεσπών, άλλαξε θέση η Αξιωματική Αντιπολίτευση όπως τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος επικαλέστηκε ακόμη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ως συνταγματολόγο για να δείξει ότι είναι άτοπη η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζητά να ανοίξουν όλα τα υπό αναθεώρηση άρθρα και η επόμενη Βουλή κατά πως νομίζει η τότε κυβερνητική πλειοψηφία να τα αλλάξει.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που επικρίθηκε από τον πρωθυπουργό για ανακολουθία και αμηχανία σε κρίσιμα ζητήματα «σήκωσε το γάντι» καθώς από την αρχή εμφανίστηκε διατεθειμένος να θέσει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι.
Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τον ίδιο τρόπο που εργαλειοποιεί την Συνταγματική Αναθεώρηση, εργαλειοποιεί και τις σχέσεις κράτους εκκλησίας, ζητήματα οικονομικής προοπτικής αλλά και θεσμικά θέματα όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει τη Συριζοποίηση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης ενώ σε ότι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, το οποίο η Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρεί εμβληματικό, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός.
«Στο άρθρο 16 τα έχετε μπλέξει εντελώς.
Λέτε ότι αν υπάρξει κατοχύρωση ιδιωτικών πανεπιστημίων το κράτος θα υποχρεούται να χρηματοδοτεί και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Με την ίδια λογική θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και τα ιδιωτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία.
Τι σαχλαμάρες είναι αυτές που λετε», είπε χαρακτηριστικά.

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Γεννηματά

Σε σκληρό μπρα ντε φερ εξελίχθηκε η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά και όπως έλεγαν κοινοβουλευτικοί παράγοντες στους διαδρόμους της Βουλής, είναι βέβαιο ότι η εν λόγω σύγκρουση θα έχει μέλλον.  
Άλλωστε δεν ξεκίνησε την Τετάρτη η σύγκρουση κυβέρνησης ΚΙΝΑΛ. Η αφετηρία τοποθετείται στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο με την παρουσία Τσίπρα στο Βερολίνο και στο SPD. Την Τετάρτη κορυφώθηκε με τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι γίνεται έλεγχος στους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και πολύ περισσότερο με τη δήλωση του στην οποία έκανε λόγο για περιστασιακούς ενοίκους της εκτελεστικής εξουσίας.
Στην κριτική της Φώφης Γεννηματά ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε εντελώς ύφος κατηγορώντας την ότι συμπλέει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δουλεύει για τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι αυτό σημαίνει στρατηγική ήττα και της σοσιαλιστικής παράταξης ενώ υποστήριξε ότι μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός.
Ένοικοι είναι όλοι, είπε κι αν το Κίνημα Αλλαγής κινηθεί συμπλέοντας με τη ΝΔ θα πάρει έξωση από τον ελληνικό λαό. Έντονη ήταν και η αντίδραση της Φώφης Γεννήματα η οποία επέστρεψε τα περί σκανδάλων ανοίγματος λογαριασμών Σημίτη κ.λ.π. με τα όσα ειπώθηκαν στο περίφημο υπουργικό συμβούλιο και τις καταγγελίες περί χρηματισμών.
«Εσείς τι κάνατε όταν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο υπουργοί σας μιλούσαν για βρώμικα χέρια και συναλλαγές με τον Σόρος; Μείνατε άφωνος. Γιατί; Εκβιάζεστε; Ποιος εισαγγελέας παρενέβη για όσα ελεεινά ακούστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο;» διερωτήθηκε η Φώφη Γεννήματα.
«Σπιλώνετε τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ και των μεγάλων έργων. Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμερανγκ», συμπλήρωσε με έμφαση.

Μάλιστα ανταποδίδοντας τις επικρίσεις περί σύμπλευσης με τη ΝΔ, η κ. Γεννηματά είπε στον Αλέξη Τσίπρα, «είστε ο καλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη».

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της με την Κεντροαριστερά καθώς υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά την άγρα ψήφων από το χώρο του Κέντρου για τις επόμενες εκλογές κι όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές θα βρίσκεται στο προσκήνιο καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης