Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ξεμένει από ρευστό η Folli Folie - Μόλις 4 εκατ. ευρώ στο ταμείο - Έως 19/11 οι αποφάσεις

tags :
Ξεμένει από ρευστό η Folli Folie - Μόλις 4 εκατ. ευρώ στο ταμείο - Έως 19/11 οι αποφάσεις
Στο αίτημα προστασίας δεν περιλαμβάνεται το ενέχυρο των τραπεζών που αφορά τις μετοχές της εταιρείας «Αττικά Πολυκαταστήματα» που φθάνει στο 35,7%
(upd) Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αίτησης προστασίας από τους πιστωτές της Folli Folie.
Η απόφαση αναμένεται να βγει ή αύριο (16/11) ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα (19/11).
Κατά της προστασίας ήταν οι τράπεζες και ο ΕΦΚΑ, για τον οποίο υπάρχουν οφειλές συνολικού ύψους 905 χιλ. ευρώ, οι οποίες έχουν ρυθμιστεί, αλλά έχουν προκύψει ισόποσες οφειλές του μηνός Νοεμβρίου.
Το Ελληνικό Δημόσιο είχε απαιτήσεις συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, το δικηγορικό γραφείο του Μιχάλη Πουλίτσα, που υπερασπίστηκε το αίτημα προστασίας έναντι των πιστωτών είναι αισιόδοξο για την έκβαση της υπόθεσης, καθώς έχει συγκεντρώσει περίπου το 55% των πιστωτών, οι οποίοι δίνουν τη συγκατάθεσή τους για την προστασία, ενώ ο νόμος απαιτεί μόλις το 20%.
Στην ίδια αίθουσα λίγο νωρίτερα συζητήθηκε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων κατά της Folli Folie από την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, οι οποίοι ζητούν τη συντηριτική κατάσχεση περιουσίας της εταιρείας συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να βγει και αυτή είτε αύριο είτε τη Δευτέρα, ωστόσο η συντηριτική κατάσχεση, εάν εγκριθεί, δε μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή της προστασίας των επενδυτών.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, τη συγκατάθεσή τους για τη διάσωση της Folli – Follie δίνουν οι πιστωτές σε ποσοστό που φθάνει το 53% και επιθυμούν να μπει σε εφαρμογή εκ νέου το σχέδιο διάσωσης της πολύπαθης εταιρείας από τη  διοίκηση με την κατάθεση νέου αιτήματος για προστασία από τους πιστωτές στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας επι της ουσίας εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα και του άρθρου 106α μετά την απόρριψη του πρώτου αιτήματος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο αίτημα προστασίας δεν περιλαμβάνεται το ενέχυρο των τραπεζών που αφορά τις μετοχές της εταιρείας «Αττικά Πολυκαταστήματα» που φθάνει στο 35,7%.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες προτίθεται να ξεκινήσουν τη διαδικασία του πλειστηριασμού του ενεχύρου αύριο Παρασκευή 16 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού των μετοχών θα καλύπτει την συνολική οφειλή που ανέρχεται σε 43 εκατ. ευρώ. 
Πάντως  το αίτημα προστασίας που ζητάει η διοίκηση της εταιρείας έχει τη  σύμφωνη γνώμη πιστωτών σε ποσοστό που ξεπερνά  το 55%, δίνοντας  ισχυρές πιθανότητες να εγκριθεί από το Πρωτοδικείο Αθήνας καθώς υπερ- καλύπτουν τις απαιτήσεις του νόμου που βάζει ως ελάχιστο όριο το 20% των πιστωτών για την υποβολή του αιτήματος και την ίδια στιγμή η νομοθεσία εξασφαλίζει μια θετική απόφαση στο σχετικό αίτημα όταν οι πιστωτές ξεπερνούν το 45%.
Το αίτημα της προστασίας πιθανόν να γίνει αποδεκτό από το Δικαστήριο και θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον για δύο μήνες ή μέχρι να βγει η οριστική απόφαση.    

Ποιοι συμφωνούν στη διάσωση της Folli – Follie

Σύμφωνα με το δικόγραφο που κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο του κ. Μιχάλη Πουλίτσα συμπεριλαμβάνονται περίπου 500 εργαζόμενοι της Folli – Follie και 5 Funds τα οποία έχουν στην κατοχή τους χρέος της εταιρείας που καλύπτει το 53,6%  της συνολικής οφειλής και προέρχεται από την έκδοση ομολόγων ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στα Funds που κατέχουν ομόλογα της Folli – Follie είναι η «UBS Business Solutions AG» με την αξία τους να φθάνει σε 155.023.958 CHF που αντιστοιχεί στο 25,6% του συνολικού χρέους, η εταιρεία «LATHAM &WATKINS» (LONDON) LLP με ομόλογα αξίας 249.500.000  ευρώ , η εταιρεία με την επωνυμία «OASIS MANAGEMENT COMPANY LTD» με 45.000.000 ευρώ και εκπροσωπεί  ποσοστό 8,5%  η «MERCIER VANDERLNDEN ASSET MANAGEMENT» με 22.500.000 ευρώ που εκπροσωπεί ποσοστό 4,3% επί των συνολικών υποχρεώσεων και η «KYMACAPITAL LIMITED» με 600.000 ευρώ και με ποσοστό 0,1%.
Οι συνολικές υποχρεώσεις της Folli- follie ανέρχονται σε 532.201.456.
Οι ασφαλιστικές οφειλές της ανέρχονται σε 1.349.307 ευρώ και  τα χρέη προς  την εφορία φθάνουν σε 10.955.057.

Το επόμενο βήμα είναι η εξυγίανση της Folli Follie και η ένταξη  της στο άρθρο 106β.   

Το βασικό σχέδιο της διοίκησης της Folli-Follie είναι η διάσωση της εταιρείας με το αίτημα για προστασία που θα επιτρέψει  στη διοίκηση να πάει στο επόμενο βήμα που είναι η εξυγίανση της.
Πάντως το σχέδιο περιλαμβάνει και την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ο οποίος έχει δώσει διαβεβαιώσεις προς τους  πιστωτές ότι θα αποχωρήσει από τη διοίκηση στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018.
Πάντως το  «αγκάθι» για την ένταξη της εταιρείας στο 106β είναι η σύνταξη  των οικονομικών  καταστάσεων του 2017 όπως και ο ορκωτός λογιστής που θα τις υπογράψει.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων έχει βρεθεί και προτίθεται να βάλει την υπογραφή του αφού θα περιλαμβάνει μόνο την ελληνική δραστηριότητα της εταιρείας. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί  νέα  γενική  συνέλευση των μετόχων ζητώντας την έγκριση της για το διορισμό νέου ορκωτού  λογιστή  και την απομάκρυνση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από τη διοίκηση.  

Ξεμένει από ρευστό η Folli – Follie

Μόλις σε 4.601.705  ευρώ  είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Folli – Follie δημιουργώντας  κλίμα ασφυξίας στην εταιρεία η οποία είναι θέμα χρόνου να «σκάσει» αφού δεν θα μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες λειτουργικές της ανάγκες όπως είναι η πληρωμή των μισθωμάτων των καταστημάτων των λογαριασμών ρεύματος αλλά και την αγορά πρώτων υλών για την κατασκευή κοσμημάτων.
Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο με τους  πλαστούς ισολογισμούς τα ταμειακά διαθέσιμα από 450 εκατ. ευρώ μειώθηκαν σε λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ τα οποία μειώθηκαν δραματικά αφού η εταιρεία έχασε κάθε πρόσβαση σε τράπεζες με αποτέλεσμα τα έξοδα της να καλύπτονται από τα δικά της διαθέσιμα.
Είναι εύλογο ότι η Folli – Follie θα ξεμείνει από «οξυγόνο» και θεωρείται αρκετά  δύσκολο να μείνει «όρθια» χωρίς χρηματοδότηση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@ bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης