Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Τι σημαίνει το Όχι της Ρώμης στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό; - Οι αγορές θα κρίνουν

tags :
DW: Τι σημαίνει το Όχι της Ρώμης στις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό; - Οι αγορές θα κρίνουν
Η Κομισιόν δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσφύγει επίσημα κατά της Ιταλίας αναφέρει η DW
Να ερμηνεύσει το όχι της Ρώμης στις Βρυξέλλες και το τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις ΕΕ – Ιταλίας επιχειρεί η Deutsche Welle αναφερόμενη στην απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προϋπολογισμό της για το 2019 χωρίς αλλαγές και παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις της Κομισιόν για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.
Το ερώτημα όλων ύστερα από αυτές τις εξελίξεις και την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης του Giuseppe Conte είναι τι θα πρέπει να περιμένουμε.
«Η Κομισιόν φαίνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσφύγει επίσημα κατά της Ιταλίας για παραβίαση των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ως προς αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες» υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η οποία επικαλείται εμπιστευτική συνομιλία της με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
«Οι Ιταλοί θέλουν μια αναμέτρηση δυνάμεων.
Μπορούν να την έχουν.
Στο τέλος θα κληθούν να διευθετήσουν την κατάσταση οι αγορές» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «είναι γεγονός ότι εάν οι διεθνείς χρηματαγορές και οι επενδυτές προκαλέσουν αύξηση στο κόστος δανεισμού για το ιταλικό δημόσιο, τα περιθώρια θα στενέψουν απότομα για τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Giuseppe Tria.
Από τότε που ανέλαβε τα ηνία στη Ρώμη ο κυβερνητικός συνασπισμός της ακροδεξιάς Λέγκας και των λαϊκιστικών Πέντε Αστέρων, τα επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν από 1,5% σε σχεδόν 3,5% για το δεκαετές ομόλογο.
Αυτή η αύξηση στοίχισε στο ιταλικό κράτος εννέα δις ευρώ μέχρι σήμερα και εάν συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων οι επενδυτές θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν σοβαρά για τη δυνατότητα της Ρώμης να αναχρηματοδοτήσει το ήδη υπέρογκο χρέος της» υποστηρίζει η Deutsche Welle, η οποία επισημαίνει ότι μετά το «όχι» από τη Ρώμη η Κομισιόν καλείται να αναλάβει δράση.

Αποφασίζει η Κομισιόν

«Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα της Κομισιόν  για διορθώσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.
Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν και η Ιταλική Στατιστική Αρχή εκτιμούν ότι η ιταλική ανάπτυξη θα κινηθεί χαμηλότερα του αναμενομένου, στην περιοχή του 1%.
Η ιταλική κυβέρνηση αντίθετα προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,6% για τη χρονιά που έρχεται.
Ο υπουργός Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης Luigi Di Maio από το κόμμα των Πέντε Αστέρων φιλοδοξεί να τονώσει την ανάπτυξη με φοροελαφρύνσεις, αύξηση κοινωνικών δαπανών και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις.
Κατά τα γνώμη του αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να ξεφύγει η Ιταλία από την παγίδα του χρέους που ανέρχεται πλέον σε πάνω από 130% του ΑΕΠ.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα χρέη της Ιταλίας θα αυξηθούν με πιο ταχύ ρυθμό από ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση στο σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε.
Η κατάφωρη παραβίαση των δημοσιονομικών κανονισμών της Ευρωζώνης από τη Ρώμη οδήγησε για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΕ σε πλήρη απόρριψη του ιταλικού σχεδίου προϋπολογισμού.
Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που προβλέπεται να ακολουθήσει τώρα μάλλον θα στηριχθεί στη διαπίστωση ότι το ιταλικό χρέος δεν μειώνεται στον ρυθμό που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά αντίθετα είναι πιθανό να αυξηθεί επιπλέον.
Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ρώμης θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα εφόσον υπάρξει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για το ζήτημα.
Σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται να τεθούν συγκεκριμένοι όροι στην ιταλική κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό της σε διάστημα από τρεις έως έξι μήνες.
Στη συνέχεια το σχέδιο μπορεί να επανεξεταστεί και ενδεχομένως να υποστεί κι άλλες τροποποιήσεις.
Εάν αυτά τα βήματα δεν φέρουν αποτελέσματα, η Κομισιόν θα μπορούσε με συγκατάθεση των κρατών-μελών να επιβάλει υψηλό χρηματικό πρόστιμο έως και 40 δις ευρώ στην Ιταλία.
Μια δυνατότητα θα ήταν να δεσμευθούν ειδικό λογαριασμό κονδύλια που προβλέπονται για την Ιταλία, τα οποία θα μπορέσουν να καταβληθούν στη Ρώμη εφόσον ο προϋπολογισμός της ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Βρυξελλών.
Σε τέτοια περίπτωση η Ιταλία είχε μόνο τη δυνατότητα να προσφύγει κατά του προστίμου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Εάν η Ρώμη επιβληθεί, θα σημάνει το τέλος του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας

Μάλιστα η DW διερωτάται αν διακυβεύεται το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας.
«Η ιταλική κυβέρνηση προκαλεί κλιμάκωση», παρατηρεί ο Markus Ferber, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για ζητήματα οικονομικής πολιτικής στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Εάν η Κομισιόν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ακεραιότητα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τότε δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει.
Εάν η Ρώμη καταφέρει να επιβληθεί, αυτό θα σημάνει το τέλος του συμφώνου», εκτιμά ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
Προς το παρόν τέτοιου είδους προειδοποιήσεις δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Matteo Salvini.
«Ακόμη κι αν δεν αρέσει σε αυτούς εκεί στις Βρυξέλλες, εμείς θα το κάνουμε», διεμήνυσε με το γνωστό εριστικό του ύφος ο ακροδεξιός πολιτικός τη νύχτα της Τρίτης στη Ρώμη. «Επιθεωρήσεις, νατοϊκά στρατεύματα και κυρώσεις δεν χρειαζόμαστε», δήλωσε σκωπτικά ο ιταλός υπουργός στην ιταλική RAI.
Ένας άλλος Ιταλός πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η αγορά ιταλικών ομολόγων θα τερματιστεί, όπως έχει προγραμματιστεί, στο τέλος του έτους.
«Δεν ανήκει στο πλαίσιο της εντολής μας να χρηματοδοτούμε τα ελλείμματα μεμονωμένων χωρών», ξεκαθάρισε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης