Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κύπρος: Εκλογικά παιχνίδια Γεωργιάδη με τη Συνεργατική Τράπεζα καταγγέλλει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη

Κύπρος: Εκλογικά παιχνίδια Γεωργιάδη με τη Συνεργατική Τράπεζα καταγγέλλει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη
Η Χρ. Γιωρκάτζη δεν άφησε αλώβητο ούτε τον υπουργό οικονομικών σε σχέση με τους χειρισμούς του, κατηγορώντας τον για εκλογικά παιχνίδια με τον ισολογισμό της τράπεζας
Καταπέλτης ήταν χθες η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής που εξετάζει τα αίτια της κατάρρευσης της Συνεργατικής Τράπεζας κατά της κυβέρνησης που τη διόρισε αλλά και της γενικότερης πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο.
Η Χρ. Γιωρκάτζη δεν άφησε αλώβητο ούτε τον υπουργό οικονομικών σε σχέση με τους χειρισμούς του, κατηγορώντας τον για εκλογικά παιχνίδια με τον ισολογισμό της τράπεζας.
Σε μία πρωτοφανή, για την ίδια έκρηξη αντίδρασης, λαμβανομένων υπόψη των χαμηλών τόνων που τηρεί μετά την επίθεση δέχθηκε από τον πολιτικό κόσμο στις αρχές της θητείας της, η κ. Γιωρκάτζη στην ορκωτή της μαρτυρία φάνηκε εξ αρχής ότι δεν ήταν διατεθειμένη να χαριστεί σε κανένα, όπως μεταδίδει το Stockwatch.
Τη μαρτυρία της τη συνόδευε ένας όγκος εγγράφων και τεκμηρίων της εποπτικής αρχής τα οποία πολλάκις επικαλέστηκε εν μέσω της διαδικασίας κατάθεσης της.
Συνοδευόταν επίσης από ανώτατους τεχνοκράτες της κεντρικής τράπεζας, των οποίων τη βοήθεια σε θέματα της ειδικότητας τους ζήτησε κατ’ επανάληψη κυρίως για λόγους τεκμηρίωσης των αναφορών της.
Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει λανθασμένο το κριτήριο το οποίο προβλέπεται στο σχέδιο Εστία για την προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι €350 χιλ. αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αυτό το κριτήριο είναι πολιτικό.
Μία αιχμή η οποία αγγίζει όχι μόνο την εκτελεστική αλλά και τη νομοθετική εξουσία, που θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2019, στον οποίο περιλαμβάνεται το σχέδιο.
Η θητεία της κ. Γιωρκάτζη λήγει τον ερχόμενο Απρίλιο.
Φαίνεται ότι η διερευνητική επιτροπή της έδωσε χθες βήμα με το ευαγγέλιο στο δεξί της χέρι, να μιλήσει χωρίς περιστροφές.
«Ήθελα πάντα να το πω δημόσια, για να με καρατομήσουν να τελειώνουμε. Τεσσεράμισι μήνες έμειναν να καρατομηθώ και να τελειώνουμε», είπε με στόμφο η διοικήτρια της ΚΤ προδικάζοντας με αυτή την αναφορά τη βέβαιη αντικατάσταση της.

Ξέσπασε για το κριτήριο για πρώτη κατοικία

Η κ. Γιωρκάτζη ξέσπασε όταν της υποβλήθηκε το ερώτημα από μέλος της επιτροπής αν θα έπρεπε οι επόπτες να ζητήσουν επιτακτικά να προωθηθεί νωρίτερα η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα όπως επίσης η προώθηση σχεδίου για βοήθεια των ευάλωτων ομάδων.
«Αν έχω αγοράσει ένα σπίτι €300 χιλ. και χρωστώ τις €250 χιλ. αυτό το σπίτι δεν ήταν ποτέ δικό μου».
Υπάρχει, είπε η κ. Γιωρκάτζη, «αυτή η αγανάκτηση στον κόσμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας» και πρόσθεσε ότι «εργάζομαι 38 χρόνια, η κατοικία μου δεν αξίζει €350 χιλ., ούτε και έχω άλλη περιουσία».
Η κ. Γιωρκάτζη συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΚΤ και άλλοι τεχνοκράτες της κεντρικής τράπεζας σε άλλα αρμόδια ευρωπαϊκά εποπτικά όργανα ενώπιον των οποίων έχει τεθεί το σχέδιο Εστία καθώς αφορά ΜΕΔ ευάλωτων ομάδων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία.
Η εν λόγω αναφορά της κ. Γιωρκάτζη καταδεικνύει και τους λόγους γιατί η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε ζητήσει αλλαγή των κριτηρίων που είχαν αρχικά περιληφθεί στο σχέδιο Εστία.
Η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει το προφανές bail-out των κυπριακών τραπεζών.

Έντονα επικριτική για χειρισμούς Χ. Γεωργιάδη

Η διοικητής εμφανίστηκε έντονα επικριτική σε μερικές περιπτώσεις κατά των χειρισμών του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και κληθείσα να εντοπίσει ευθύνες του υπουργού η κ.Γιωρκάτζη επεσήμανε ότι μία εκ των ευθυνών του ήταν η επιλογή των προσώπων στο ΔΣ της ΣΚΤ αλλά και η προσπάθεια να μη διαταραχθούν τα ΜΕΔ.
Αποκάλυψε ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε θυμώσει, κατά την έκφραση της, όταν η εποπτική αρχή είχε θέσει όρους σε σχέση με τη διαχείριση των ΜΕΔ λέγοντας ότι «θα κλείσετε το Συνεργατισμό με έτσι όρους».
Υποστήριξε ότι ο υπουργός ενώ στη μεταξύ τους αλληλογραφία έδειχνε ότι κατανοούσε τα προβλήματα στη Συνεργατική Τράπεζα «φαίνεται ότι κάτι τον κρατούσε πίσω», παρατήρησε η διοικήτρια προσθέτοντας χαρακτηριστικά:
«H μόνη απάντηση που θα μπορούσα να δώσω είναι ότι ο υπουργός οικονομικών δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής».

Εκτεθειμένα πρόσωπα και κόκκινα δάνεια

Ή κ. Γιωρκάτζη άδειασε και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα καθώς όπως τόνισε ο γενικός εισαγγελέας έχει στη διάθεση του ολόκληρα ντοσιέ με δικά τους κόκκινα δάνεια.
Η διοικήτρια της ΚΤ στήριξε τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και εξέφρασε την αντίθεση της σε σχέση με τους ισχυρισμούς ότι ήθελαν να καταστρέψουν τον Συνεργατισμό.
Έκανε και την αυτοκριτική της ότι θα έπρεπε η ΚΤ να ήταν πιο σκληρή στην εποπτική διαχείριση της Συνεργατικής Τράπεζας.
Έπλεξε το εγκώμιο του πρώην γενικού διευθυντή της Συνεργατικής Μάριου Κληρίδη σε αντίθεση με τον Νικόλα Χατζηγιάννη ενώ χαρακτήρισε ευπρεπή, ικανό και σοβαρό τον πρώην πρόεδρο του ΔΣ  Τάκη Ταουσιάνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης