Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οι «ντελιβεράδες» διεκδικούν τα αυτονόητα - Ρισκάρουν ακόμη και τη ζωή τους «για 3 ευρώ την ώρα»

tags :
Οι «ντελιβεράδες» διεκδικούν τα αυτονόητα - Ρισκάρουν ακόμη και τη ζωή τους «για 3 ευρώ την ώρα»
Οι διανομείς σε όλη την Ελλάδα έχουν κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα, καθώς παρατηρείται αύξηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των εργατικών ατυχημάτων
Τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα τις οποίες βιώνουν καθημερινά οι διανομείς στον κλάδο του επισιτισμού, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.
Με τραγική αφορμή τον θάνατο ενός ακόμη διανομέα, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύονται εκ νέου τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο, οι οποίοι βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή «για 3 ευρώ την ώρα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.
Ο Λάζαρος, διανομέας στη Θεσσαλονίκη, έφυγε από τη ζωή στις 14 Νοεμβρίου 2018, μετά από νοσηλεία τριών εβδομάδων στην εντατική.
Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, ο συνάδελφος τους χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο που παραβίασε STOP εν ώρα εργασίας, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με σοβαρότατα τραύματα στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την επιτροπή, μόνο την τελευταία διετία έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα διανομείς εν ώρα εργασίας.
Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι στην πλειοψηφία τους πέφτουν θύματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, καθώς εργάζονται ανασφάλιστοι ή με μειωμένη ασφάλιση, είναι υποαμοιβόμενοι, ενώ δεν διαθέτουν μέσα ατομικής προστασίας.  
Ούτε λόγος φυσικά δεν γίνεται για δώρα, υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες.
Την ίδια ώρα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ατυχήματος, καθώς πιέζονται για γρήγορες παραδόσεις.
Πολλές φορές μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι διανομείς, χρονομετρούνται από τους εργοδότες.
Οι διανομείς σε όλη την Ελλάδα έχουν κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα, καθώς παρατηρείται αύξηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των εργατικών ατυχημάτων.
Στις αρχές Οκτωβρίου οι διανομείς πραγματοποίησαν πορείες στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.
Τα μέλη της Επιτροπής Θεσσαλονίκης ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις και καλούν τους συναδέλφους τους διανομείς να συμμετάσχουν στη γενική απεργία της 28ης Νοεμβρίου και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

«Το υπουργείο Εργασίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις του»

Οι διανομείς ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να εκδώσει άμεσα την εγκύκλιο για θέματα υγιεινής και ασφάλειας.
Ζητούν επίσης την εντατικοποίηση των ελέγχων για την ανασφάλιστη εργασία, την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και να κηρυχθεί υποχρεωτική η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό.
Παράλληλα, ζητούν τη θέσπιση ενιαίας ειδικότητας με τίτλο «οδηγός δικύκλου - μεταφορέας». 
Στις αρχές Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των διανομέων στην Αθήνα και δεσμεύτηκε για την άμεση έκδοση της εγκυκλίου, η οποία θα καθορίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών.
Η εγκύκλιος, όπως έχει δεσμευθεί το υπουργείο Εργασίας, θα ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων, την παροχή ειδικού εξοπλισμού (μηχανάκι, βενζίνη), καθώς και μέσα ατομικής προστασίας (κράνος, κτλ).
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους, ούτε μέσα ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα οι διανομείς να χρησιμοποιούν τα δικά τους, επωμιζόμενοι τα ανάλογα έξοδα.

Μ.Π.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης