Διεθνή

Κέρδη 0,4% για τον χρυσό, στα 1.215 δολ. ανά ουγγιά - Σε ιστορικό υψηλό το παλλάδιο

tags :
Κέρδη 0,4% για τον χρυσό, στα 1.215 δολ. ανά ουγγιά - Σε ιστορικό υψηλό το παλλάδιο
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,4% ή 4,90 δολ. στα 1.215 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη έκλεισε και σήμερα (15/11/2018) ο χρυσός, «κόντρα» στην ενδυνάμωση του δολαρίου, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη έστρεψε τους επενδυτές σε ασφαλέστερα καταφύγια.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρέθηκαν σήμερα σε αρνητικό έδαφος μετά το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και του αρμόδιου υπουργού για το Brexit, Dominic Raab.
Μάλιστα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής σε βάρος της, με την ίδια, ωστόσο, να επιμένει ότι η συμφωνία αποτελεί διαπραγματευτική νίκη.
«Βλέπουμε μερικές παραιτήσεις από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο, οπότε αυτή η αβεβαιότητα προσφέρει ορισμένη στήριξη στις τιμές του χρυσού μεσοπρόθεσμα», σχολιάζει ο αναλυτής της ING, Warren Patterson, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα 1.200 δολ. ανά ουγγιά θα αποτελέσουν «καλό» επίπεδο στήριξης για τον χρυσό, αλλά το πολύτιμο μέταλλο θα δυσκολευτεί να «σπάσει» τη ζώνη των 1.250 δολ. ανά ουγγιά βραχυπρόθεσμα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής της ActivTraders, Carlo Alberto De Casa, σχολίασε ότι «εάν οι τιμές καταφέρουν να μείνουν πάνω από τα 1.210 δολ. ανά ουγγιά, θα υπάρξει χώρες για περαιτέρω ανάκαμψη, ενώ μία ακόμα πτώση κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.200 δολ. ανά ουγγιά θα αντιπροσωπεύσει ένα αρνητικό σημάδι».
Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία άσκησαν ισχυρές πιέσεις στην στερλίνα, που καταρρέει έναντι του δολαρίου.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,4% ή 4,90 δολ. στα 1.215 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,3% στις 97,1 μονάδες, ενώ η στερλίνα υποχωρούσε κατά 2% έναντι του δολαρίου, στο 1,2738 δολ.
Εν τω μεταξύ, σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η τιμή του παλλαδίου, με το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου να κλείνει με άνοδο 2,5% ή 27,20 δολ., στα 1.137,40 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν ορισμένα μεικτά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σημαντική αύξηση 0,8% κατέγραψαν τον Οκτώβριο του 2018 οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, ωστόσο η αύξηση οφείλεται κυρίως σε έκτακτους παράγοντες, όπως η ανάκαμψη μετά τους τυφώνες και οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης.
Παράλληλα, αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν τον Οκτώβριο του 2018 οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων.
Ειδικότερα, οι τιμές των εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Οκτώβριο, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση κατά 0,1%.
Από την άλλη, απροσδόκητη αύξηση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 την εβδομάδα έως την 10η Νοεμβρίου 2018, στις 216.000.
Τα κέρδη του χρυσού παρέμειναν περιορισμένα λόγω και των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αμερικανική οικονομία, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι ενδέχεται να υπάρξει επιβράδυνση στην ανάπτυξη κατά το επόμενο έτος.
Ο Powell δήλωσε, πάντως, ότι οι αγορές πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδέα ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια εκ νέου, οποιαδήποτε στιγμή κατά την έναρξη του νέου έτους.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, εν μέσω δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η Κίνα έχει δώσει γραπτή απάντηση στις εμπορικές απαιτήσεις των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, χθεσινό δημοσίευμα του «Reuters» ανέφερε, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ, ότι η Κίνα έστειλε απάντηση στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στη διαμάχη τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης