Μεξικό: Στο 8%, από 7,75%, αύξησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

Μεξικό: Στο 8%, από 7,75%, αύξησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα
Αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα του Μεξικού
Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου (overnight) κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε σήμερα (15/11) η κεντρική τράπεζα του Μεξικού, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το αποδυναμωμένο, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, πέσο.
Πλέον, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 8%.
Στον απόηχο της απόφασης, στις 21:15, το πέσο ενισχύεται κατά 0,7% έναντι του δολαρίου, στα 20,26.
Βέβαια, στις αρχές του έτους η ισοτιμία διαπραγματευόταν στο 19,6.Όπως ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η Fitch, οι αξιολογήσεις (BBB+) του Μεξικού υποστηρίζονται από τη διαφοροποιημένη οικονομία, το ιστορικό πειθαρχημένων οικονομικών, πλεονεκτήματα που αντισταθμίζονται από τη μέτρια οικονομική ανάπτυξη, τις διαρθρωτικές αδυναμίες στα δημόσια οικονομικά και τις θεσμικές αδυναμίες, όπως η βία και η διαφθορά.
Η μεξικανική οικονομία παρουσιάστηκε ανθεκτική σε ουκ ολίγα σοκ τα τελευταία χρόνια. Το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 2% το 2017, με τη Fitch να προβλέπει ανάπτυξη -κατά μέσο όρο- 2,4% την περίοδο 2018-2019.
Η βασική υπόθεση του αμερικανικού οίκου προβλέπει ότι το τελικό αποτέλεσμα των επαναδιαπραγματεύσεων της NAFTA (North American Free Trade Agreement), που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2017, δεν θα διαταράξει ουσιαστικά το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και μία κατάργηση της συμφωνίας.
Υπό ένα τέτοιο σενάριο, οι μεξικανικές εξαγωγές θα αντιμετώπιζαν σχετικά μέτριους δασμούς, ενώ η αβεβαιότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεταβλητότητα των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και, ενδεχομένως, να βλάψει τις μεσοπρόθεσμες επενδύσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης του Μεξικού.
Τα αποτελέσματα των επικείμενων προεδρικών εκλογών ενδέχεται να προκαλέσουν ορισμένους κινδύνους πολιτικής.
Στην αβεβαιότητα συνεισφέρουν και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές, επισημαίνεται.
Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 6,8% το Δεκέμβριο του 2017, εν μέσω νομισματικής σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα, ενώ το δημόσιο χρέος υποχώρησε στο 43% του ΑΕΠ, λόγω της αποκατάστασης του πρωτογενούς πλεονάσματος και των χαμηλότερων χρηματοδοτικών αναγκών.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS