Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε καθεστώς πτώχευσης θα βρεθεί η Folli Follie αν δεν λάβει τα μέτρα προστασίας έναντι των πιστωτών

tags :
Σε καθεστώς πτώχευσης θα βρεθεί η  Folli Follie αν δεν λάβει τα μέτρα προστασίας έναντι των πιστωτών
Στο ενδεχόμενο το Δικαστήριο να εκδώσει αρνητική απάντηση στο αίτημα για προστασία οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές
Τις πιο κρίσιμες στιγμές στην πολύχρονη ιστορία της ζει η Folli – Follie ως εταιρεία αφού την χωρίζει μόλις ένα 24ωρο από το μέλλον της ή θα γραφτεί η τελευταία πράξη του δράματος με την επικείμενη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για προστασία από τους πιστωτές.
Στο ενδεχόμενο το Δικαστήριο να εκδώσει αρνητική απάντηση στο αίτημα για προστασία οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και το επόμενο βήμα που θα απομείνει στην εταιρεία είναι η πτώχευση δίνοντας ένα τέλος σε μία επιχειρηματική δραστηριότητα που γεννήθηκε πριν από 39 χρόνια και συγκεκριμένα το 1979 από τον Δημήτρη και την Καίτη Κουτσολιούτσου.
Οι δικηγόροι που ανέλαβαν να υποστηρίξουν το αίτημα της δίμηνης προστασίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχαν απέναντι τους τις τράπεζες, τον ΕΦΚΑ, την Εφορία και την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που ζητούσε για λογαριασμό μετόχων - επενδυτών την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και των φυσικών προσώπων που ενέχονται στο σκάνδαλο της Folli – Follie.  
Οι δύο υποθέσεις εξετάστηκαν στην ίδια αίθουσα από την ίδια  πρόεδρο του Δικαστηρίου έχοντας όμως χρονικό  προβάδισμα η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών έναντι της αίτησης προστασίας που ήταν η επόμενη υπόθεση για συζήτηση.
Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών κατάθεσε οικονομικές αξιώσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ βάζοντας εμπόδια στο αίτημα για προστασία από πιστωτές.  
Αρχικά τέθηκε αίτημα αναβολής συζήτησης του αιτήματος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών από την πλευρά των δικηγόρων της Folli- Follie αλλά δεν έγινε δεκτό με την πρόεδρο της έδρας να  προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης.
Ωστόσο οι αντίδικοι δικηγόροι ζήτησαν να μη δεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας διότι σε άλλη περίπτωση δεν θα έχει νόημα το αίτημα προστασίας από τους πιστωτές προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Κατά την ακροαματική διαδικασία υπήρξε αίτημα της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών να συμπεριληφθεί στην κατάσχεση και περιουσιακά στοιχεία των ορκωτών λογιστών που υπέγραφαν τις οικονομικές καταστάσεις του 2017.
Προέκυψε ότι η ECOVIS του Γιώργου Βαρθαλίτη διαθέτει ασφαλιστήριο συμβόλαιο συνολικής αξίας 2 εκατ. ευρώ  για αστική ευθύνη όπως και ακίνητα που διαθέτουν.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου  Αθηνών αναμένεται  να εκδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου. Αναφορικά με το αίτημα της προστασίας έναντι των πιστωτών η υπερασπιστική γραμμή στηρίχθηκε στους εργαζόμενους και την επόμενη ημέρα της εταιρείας παρουσιάζοντας επιπλέον ότι περίπου το 55% των πιστωτών δίνουν τη συγκατάθεση τους.
Η δίμηνη προστασία θα δώσει χρόνο για να έρθει στη συνέχεια το δεύτερο αίτημα για την εξυγίανση και την ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 106β το οποίο θα προβλέπει το «κούρεμα» των υποχρεώσεων της εταιρείας προς του ομολογιούχους και ο προσδιορισμός του χρόνου αποπληρωμής του υπολοίπου ποσού.
Ο δικηγόρος Μιχάλης Πουλίτσας αποκάλυψε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας μειώθηκαν δραματικά διότι πληρώθηκαν υποχρεώσεις της εταιρείας έναντι των πολυεθνικών εταιρειών που έχει συνεργασία η Folli – Follie.
Στο σύνολο τους οι διεθνείς οίκοι έχουν πληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 ενώ δεν έκρυψε ότι η εταιρεία δυσκολεύετε να αποπληρώσει τα ενοίκια των καταστημάτων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για το ενέχυρο των μετοχών της εταιρείας Αττικά Πολυκαταστήματα.
Η  Folli – Follie πρόσφατα αποπλήρωσε χρέος ύψους 10 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες κατεβάζοντας τις οφειλές στα επίπεδα των 32 εκατ. ευρώ.
Πάντως οι εκπρόσωποι των τραπεζών είπαν ότι θα κρατήσουν ουδέτερη στάση στη γενική συνέλευση των μετοχών της εταιρείας Αττικά Πολυκαταστήματα η οποία θέλει να λάβει έγκριση για την αγορά ιδίων μετοχών φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη διαδικασία πλειστηριασμού του 36%.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης