Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπαίνει φρένο στις ελληνοποιήσεις γάλακτος - Υπο κατάρρευση ο κλάδος, κερδισμένη η Δέλτα

tags :
Μπαίνει φρένο στις ελληνοποιήσεις γάλακτος - Υπο κατάρρευση ο κλάδος, κερδισμένη η Δέλτα
Η αγορά γάλακτος η οποία διέρχεται από μεγάλη κρίση οδήγησε στην έξοδο δύο μεγάλα ονόματα του κλάδου, την ΦΑΓΕ αλλά και Friesland¬Campina, γνωστή σε εμάς ως ΝΟΥΝΟΥ.
Φρένο στις ελληνοποιήσεις γάλακτος που έχουν επιφέρει ισχυρό πλήγμα στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες της χώρας επιχειρεί να βάλει το Σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με θέμα τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος».
Με την εν λόγω ΚΥΑ μπαίνει σε εφαρμογή μία από τις πρώτες προτεραιότητες, που έθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, και η Υφυπουργός, κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, από την αρχή της θητείας τους, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση ενός αυστηρότερου πλαισίου ελέγχου της αλυσίδας παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης γάλακτος.
Οι αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΥΑ, με βάση το σχέδιο, είναι οι εξής:
1. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τους παραβάτες, που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.
2. Θεσπίζεται η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος.
3. Καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος.
4. Στο πεδίο εφαρμογής της εμπίπτουν όλοι οι παραγωγοί και αγοραστές γάλακτος.
Η ΚΥΑ τίθεται σε διαβούλευση εδώ μέχρι την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Αποχώρησαν από το φρέσκο γάλα

Η αγορά γάλακτος η οποία διέρχεται από μεγάλη κρίση οδήγησε στην έξοδο δύο μεγάλα ονόματα του κλάδου, την ΦΑΓΕ αλλά και Friesland¬Campina, γνωστή σε εμάς ως ΝΟΥΝΟΥ.
Ο λόγος ήταν σύμφωνα με τους εκπροσώπους της γαλακτοβιομηχανίας, η σταθερή πτώση της κατανάλωσης της ελληνικής αγοράς γάλακτος, η οποία τον πρώτο καιρό της ύφεσης μπορούσε να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι ο καταναλωτής, λόγω της οικονομικής κρίσης περιόριζε τις αγορές του σε προϊόντα διατροφής.
Είναι ενδεικτικό ότιι το 2016 σημειώθηκε πτώση στην κατανάλωση γάλακτος, σε όλες τις κατηγορίες, περίπου 10-12%
Σήμερα τα σκήπτρα στην αγορά του φρέσκου γάλακτος διατηρεί η Δέλτα, θυγατρική της Vivartia με μερίδιο αγοράς περί το 33%.
Η εταιρεία, με περισσότερα από 60 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, απορροφώντας κάθε χρόνο περισσότερο από το 25% της συνολικής ελληνικής παραγωγής γάλακτος, ποσοστό που την καθιστά το μεγαλύτερο αγοραστή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα.

Ακολουθούν η Όλυμπος με μερίδιο κοντά στο 17%, η MEBΓAΛ με 14,2%, η Δωδώνη με μερίδιο αγοράς 14% και τους υπόλοιπους παίκτες να συγκεντρώνουν το 23% της αγοράς.

Σήμερα η Δέλτα έχει πέντε εργοστάσια, στο Ταύρο, στον Άγιο Στέφανο, στο Πλατύ Ημαθείας, στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και στη Βίγλα Ολύμπου και ήταν παλαιότερα έτοιμη να βάλει λουκέτο στα τέσσερα εξ αυτών λόγω της τραγικής κατάστασης στην αγορά γάλακτος και με ευθύνη της κυβέρνησης.
Στην αγορά γάλακτος επικρατεί μια απίστευτη αναρχία, ενώ ο έλληνας κτηνοτρόφος καταδικάζεται από τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από Βουλγαρία και Ρουμανία.
Η Δέλτα είναι η εταιρία γάλακτος που χρησιμοποιεί σε συντριπτικό ποσοστό ελληνικό φρέσκο γάλα όταν άλλες εταιρίες του ανταγωνισμού είτε χρησιμοποιούν μερικώς ελληνικό γάλα είτε το εισάγουν από Βαλκανικές χώρες.
Η Δέλτα η οποία προμηθεύεται αποκλειστικά το γάλα της από έλληνες παραγωγούς, βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες έχουν περιορίσει αισθητά τις ποσότητες του γάλακτος που προμηθεύονται από την εσωτερική αγορά και έχουν στραφεί στις εισαγωγές, αφού το κόστος είναι πολύ μικρότερο.
Το 2017 η εταιρεία σε ενοποιημένη βάση, από κοινού με τις θυγατρικές της, παρουσίασε κάμψη των πωλήσεων και μειωμένες ζημιές της τάξεως των 4,8 εκατ. ευρώ προ φόρων και των 1,8 εκατ. ευρώ μετά την πρόβλεψη για φόρους, λόγω θετικών αναβαλλόμενων φόρων, σημαντικά μειωμένες έναντι του 2016.
Διατήρησε την ηγετική θέση της στην αγορά του λευκού γάλακτος και τη δεύτερη θέση στην αγορά του γιαουρτιού.
Επίσης, διατήρησε την ηγετική θέση της, με μερίδιο 50% περίπου, στα παιδικά και βρεφικά γιαούρτια, καθώς και στο σοκολατούχο γάλα, όπου αύξησε κατά μία εκατοστιαία μονάδα το μερίδιό της.

Υποσημείωση

Εκ παραδρομής αναφέρθηκε νωρίτερα ότι η ΔΕΛΤΑ σχεδιάζει το κλείσιμο των εργοστασίων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης