Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα προειδοποίηση του State Department στην Τουρκία για τους S – 400: Πιθανές κυρώσεις και αναβολή παραλαβής των F-35

Νέα προειδοποίηση του State Department στην Τουρκία για τους S – 400: Πιθανές κυρώσεις και αναβολή παραλαβής των F-35
Η απόκτηση των S -400 θα ενισχύσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία επισημαίνει το State Department
Μια ακόμα προειδοποίηση στην Τουρκία για την υπόθεση των     S -400 απηύθυνε το State Department, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις αλλά και να οδηγήσει στην αναβολή τόσο της παραλαβής όσο και της συμμετοχής στο πρόγραμμα βιομηχανικής παραγωγής των μαχητικών F-35.
«Οι ΗΠΑ προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA) και να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα για τα F-35 - τόσο για την απόκτηση των αεροσκαφών όσο και για τη βιομηχανική συμμετοχή.
Η απόκτηση των S-400 θα ενισχύσει την εξάρτηση της Τουρκίας από την Ρωσία και, συνεπώς, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια την εθνική ασφάλεια της χώρας» υποστήριξε εκπρόσωπος του State Department, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι η απόκτηση του εν λόγω ρωσικού συστήματος θα δημιουργήσει ζητήματα συμβατότητας με τα υπόλοιπα νατοϊκά συστήματα που χρησιμοποιούν οι άλλες χώρες της συμμαχίας.
Μάλιστα, υπενθύμισε ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμμαχική δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ για τη σταδιακή απεξάρτηση από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Το State Department επαναλαμβάνει την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Τουρκία στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το αντίστοιχο αμερικανικό σύστημα σε σχέση με τους ρωσικούς S-400.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα και ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδιά της για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Με την επιδίωξη μιας αμερικανικής λύσης στον τομέα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, η Τουρκία θα επωφεληθεί από την κορυφαία τεχνολογία, καθώς και από τη διαλειτουργικότητα (του συστήματος) με το ΝΑΤΟ» τονίζει το State Department.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης