Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και Brexit - Στο -0,57% και τις 21.680,34 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και Brexit - Στο -0,57% και τις 21.680,34 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,31% στις 26.104,94 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές στην Ασία, με τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας να παραμένουν στο επίκεντρο.
Σε ότι αφροά τις εμπορικές διαφορές ΗΠΑ και Κίνας, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων των δύο χωρών αναμένεται να συμφωνηθεί ένα «πλαίσιο» για περαιτέρω συνομιλίες το επόμενο διάστημα.
Όπως ανέφερε ο κ. Ross, όσες συνομιλίες λαμβάνουν χώρα μεταξύ των δύο χωρών μέχρι τη συνάντηση στις 30 Δεκεμβρίου είναι «προπαρασκευαστικές», προσθέτοντας ότι «θα καθορίσουν το εάν θα υπάρξει ένα πραγματικό πλαίσιο».
«Δε μπορεί να αναμένει κανείς ότι οι δύο πρόεδροι θα προχωρήσουν σε λεπτομέρειες», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «θα είναι απλά μία ευρεία εικόνα, αλλά αν πάνε καλα (οι συζητήσεις) θα θέσουν το πλαίσιο για να προχωρήσουν».
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να έχουμε μία πλήρη επίσημη συμφωνία μέχρι τον Ιανουάριο», χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο ως «αδύνατο», ενώ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «μία μακρά λίαστα αιτημάτων με 142 αντικείμενα, τα οποία θα χρειαστούν κάποιο διάστημα για να συζητηθούν, πόσο μάλλον να επιλυθούν και να τοποθετηθούν σε χαρτί».
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,57% στις 21.680,34 μονάδες, εν μέσω ανησυχίων ότι οι εμπορικές εντάσεις θα μειώσουν τη ζήτηση προς τα ηλεκτρονικά είδη, με τη Murata να υποχωρεί κατά -4,49% και την Tokyo Electron να καταγράφει πτώση της τάξεως του -4,26%.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο της τάξεως του +0,31% στις 26.104,94 μονάδες, με την China Mobile να ενισχύεται κατά +0,52% και την HK & China Gas να καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,17%.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,41% στις 2.679,11 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Shenzhen Composite, ο οποίος ενισχύθηκε κατά +0,84% στις 1.410,18 μονάδες.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,21% στις 2.092,40 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η SK Hynix υποχώρησε κατά -2,37% και η Samsung κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,56%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε στο -0,30% και τις 9.797,09 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,09% στις 5.730,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε κατά -0,18% στις 8.809,70 μονάδες.
Ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας την άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης, εν μέσω προσδοκιών ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε περικοπή της παραγωγής του το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,95% στα 67,25 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2018 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +0,81% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 56,92 δολ. ανά βαρέλι.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την ανάκαμψη των τελευταίων δύο ημερών, τόσο το Brent όσο και το WTI έχουν απωλέσει περισσότερο από το 25% της αξίας τους σε σχέση με τα υψηλά τεσσάρων ετών στα οποία βρέθηκε τον περασμένο μήνα.
Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση στις 6 Δεκεμβρίου στη Βιέννη, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για περικοπές ύψους 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, τα οποία ανέρχονται σε 33 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σύμφωνα με τον John Kilduff της Again Capital, «όλοι περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ εάν οι τιμές υποχωρήσουν χαμηλότερα», για να προσθέσει ότι «η Σαουδική Αραβία έχει τη δύναμη να σώσει την αγορά».
Παράλληλα, η αμερικανική Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 10,3 εκατ. βαρέλια την περασμένο εβδομάδα, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων 21 μηνών, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν η άνοδος να περιοριστεί στα 3,2 εκατ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης