Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall με νέες πιέσεις στην τεχνολογία λόγω Nvidia - Οριακή πτώση στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στο Brexit

Νευρικότητα στη Wall με νέες πιέσεις στην τεχνολογία λόγω Nvidia - Οριακή πτώση στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στο Brexit
Απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι τεχνολογίας και ημιαγωγών, δεχόμενοι πιέσεις από τη μετοχή της Nvidia
(upd) Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων καταγράφηκε σήμερα (16/11/2018)  στη Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να δέχεται νέες πιέσεις λόγω απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Κέρδη 0,49% για τον Dow Jones στις 25.412 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,26% στις 2.737 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,15% χαμηλότερα στις 7.247 μονάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Dow Jones κατέγραψε προς στιγμήν άνοδο άνω 170 μονάδων, στον απόηχο δήλωσης του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορέσουν να πετύχουν μια συμφωνία για το εμπόριο.
O Trump διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να είναι αμοιβαίο, ενώ η Ουάσιγκτον ενδέχεται να μην χρειαστεί να επιβάλει περαιτέρω δασμούς εις βάρος της Κίνας, εάν το Πεκίνο προσφέρει παραχωρήσεις στις ΗΠΑ.
Μεγάλες απώλειες σημείωσαν οι κλάδοι τεχνολογίας και ημιαγωγών, δεχόμενοι πιέσεις από τη μετοχή της Nvidia.
Η Nvidia «βούλιαξε» κατά 18,76%, στον απόηχο των κατώτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία για το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Η Advanced Micro Devices σημείωσε «βουτιά» 3,8%, ενώ η Micron Technology υποχώρησε κατά 1,18%.
Η μετοχή της Amazon είχε  απώλειες 1,6%, του Facebook αποδυναμώθηκε 3%, ενώ της Alphabet κινήθηκε στο -0,26%.
Η μετοχή της Apple παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης, σημειώνοντας άνοδο 1,1%.
Οι εξελίξεις γύρω από το Brexit και οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν στο επίκεντρο.
Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές διαφορές ΗΠΑ και Κίνας, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων των δύο χωρών αναμένεται να συμφωνηθεί ένα «πλαίσιο» για περαιτέρω συνομιλίες το επόμενο διάστημα.
Όπως ανέφερε ο Ross, όσες συνομιλίες λαμβάνουν χώρα μεταξύ των δύο χωρών μέχρι τη συνάντηση στις 30 Δεκεμβρίου είναι «προπαρασκευαστικές», προσθέτοντας ότι «θα καθορίσουν το εάν θα υπάρξει ένα πραγματικό πλαίσιο».
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης επίσημη συμφωνία μέχρι τον Ιανουάριο, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο ως «αδύνατο».
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο βρίσκονται δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), με τους επενδυτές να προσπαθούν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Richard Clarida, δήλωσε ότι η Fed βρίσκεται κοντά σε ένα «ουδέτερο» επιτόκιο και περαιτέρω αυξήσεις θα πρέπει να εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία.
Ο Clarida τόνισε ακόμη ότι υπάρχουν κάποια σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, εξέφρασε τη θέση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να σταματήσει προσωρινά την αύξηση των επιτοκίων.
Πιο αισιόδοξος ήταν ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, ο οποίος εμφανίστηκε ανοιχτός σε τρεις ή και τέσσερις επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων εντός του 2019.

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές 

Με ήπια πτώση έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Βρετανία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,20% χαμηλότερα, στις 357,71 μονάδες.
Το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό στη Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν συγκεντρωθεί οι 48 επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος της Theresa May από το Συντηρητικό Κόμμα.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν και δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, ο οποίος προειδοποίησε για μια πιθανή επιβράδυνση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, καθώς το μπλοκ είναι αντιμέτωπο με αβεβαιότητες.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν, πάντως, ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «σκαρφάλωσε» στο 2,2% τον Οκτώβριο του 2018, από 2,1% τον Σεπτέμβριο.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,34% κι έκλεισε στις 7.013,88 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,11% στις 11.341,00 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 5.025,20 μονάδες.
Προσπάθεια ανάκαμψης από τη χθεσινή βουτιά καταγράφει σήμερα η στερλίνα, σημειώνοντας άνοδο 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,2826 δολ.


Σύμφωνα με αναλυτές, το νόμισμα αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση για όσο καιρό η απειλή περαιτέρω παραιτήσεων δημιουργεί το ενδεχόμενο να απομονωθεί περαιτέρω η Μay και ενισχύεται η πιθανότητα να τεθεί η ηγεσία της εν αμφιβόλω, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,14% κι έκλεισε στις 18.878,31 μονάδες, με τις ανησυχίες για την «κόντρα» Ρώμης - Βρυξελλών να παραμένουν και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, να προαναγγέλλει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας.
Εξάλλου, σαφές μήνυμα προς την ιταλική κυβέρνηση έστειλε και ο Draghi.
«Όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Σταθεροποιητικές τάσεις κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει οριακή μεταβολή και να διαμορφώνεται στο 3,49%.


Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος υπέστη ισχυρές πιέσεις, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,8%, κυρίως λόγω των ανησυχιών ότι η Βρετανία βρίσκεται κοντά σε μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Οι βρετανικές τράπεζες υπέστησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, με τη Metro Bank να υποχωρεί κατά 2%, τη Lloyds να καταγράφει απώλειες 1,7% και την RBS να «βουλιάζει» κατά 3,3%.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχτηκαν επίσης πιέσεις (-1%), με τη Volkswagen να καταγράφει βουτιά 2,5%.
Από την άλλη, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές μέσων ενημέρωσης, μετά τα καλύτερα από ό,τι αναμενόταν αποτελέσματα της Vivendi, με τη μετοχή της γαλλικής εταιρείας να σημειώνει άλμα 3,1%.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές στην Ασία, με τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας να παραμένουν στο επίκεντρο.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 0,57% στις 21.680,34 μονάδες, εν μέσω ανησυχίων ότι οι εμπορικές εντάσεις θα μειώσουν τη ζήτηση προς τα ηλεκτρονικά είδη, με τη Murata να υποχωρεί κατά 4,5% και την Tokyo Electron να καταγράφει πτώση 4,3%.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,31% στις 26.104,94 μονάδες, με την China Mobile να ενισχύεται κατά 0,5% και την HK & China Gas να καταγράφει πτώση 1,2%.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο 0,41% στις 2.679,11 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Shenzhen Composite, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 1.410,18 μονάδες.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα κατέγραψε άνοδο 0,21% στις 2.092,40 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η SK Hynix υποχώρησε κατά 2,4, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε στο -0,30% και τις 9.797,09 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε οριακή πτώση 0,09% στις 5.730,60 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία υποχώρησε κατά 0,18% στις 8.809,70 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης