Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση: Ισχυρό προβάδισμα των Σοσιαλιστών στη Σουηδία, με 30%-19% έναντι των Μετριοπαθών

Δημοσκόπηση: Ισχυρό προβάδισμα των Σοσιαλιστών στη Σουηδία, με 30%-19% έναντι των Μετριοπαθών
Ισχυρό προβάδισμα των Σοσιαλιστών στη Σουηδία
Προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Μετριοπαθών απολαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία, σύμφωνα με ευρεία δημοσκόπηση (15/10-11/11) της Novus.
Ειδικότερα, το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα ενισχύθηκε κατά δύο (2) μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, στο 30%, με τους Μετριοπαθείς να υποχωρούν (1%) στο 19%.
Οι Σουηδοί Δημοκράτες παρέμειναν στο 19%, με τους Κεντρώους να ενισχύονται (1%) στο 9%.
Τέλος, Αριστεροί και Χριστιανοδημοκράτες παρέμειναν στο 8% και 6%, αντίστοιχα.

Image

Στις 14/11 το κοινοβούλιο της Σουηδίας, προχώρησε στην τν απόρριψη της υποψηφιότητας του ηγέτη του συντηρητικού κόμματος των Μετριοπαθών για τη θέση του πρωθυπουργού, δύο περίπου μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές που δεν επέτρεψαν να αναδειχθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα, με 195 ψήφους έναντι 154, οι βουλευτές καταψήφισαν τον Ulf Kristersson, ο οποίος ήλπιζε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τον σχηματισμό του, τους Μετριοπαθείς, και με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Σουηδίας που ένας υποψήφιος, ο οποίος προτείνεται από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, απορρίπτεται από τους βουλευτές της σουηδικής βουλής.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου μπορεί να προτείνει άλλες τρεις υποψηφιότητες για να βρεθεί μια πολιτική λύση, πριν προκηρύξει νέες εκλογές.
Ο Ulf Kristersson είναι επικεφαλής της Συμμαχίας, ενός κεντροδεξιού συνασπισμού στον οποίο μετέχουν τέσσερα κόμματα και ο οποίος εξέλεξε στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου έναν βουλευτή λιγότερο από τον απερχόμενο κεντροαριστερό συνασπισμό (Οικολόγοι, Σοσιαλδημοκράτες - κυβέρνηση από το 2014 έως το 2018 με την κοινοβουλευτική στήριξη του Κόμματος της Αριστεράς).
Οι δύο παρατάξεις επιχείρησαν έκτοτε μάταια να σχηματίσουν έναν συνασπισμό, αρνούμενες να συμμαχήσουν με τους Σουηδούς Δημοκράτες, τρίτο σε δύναμη σχηματισμό στο κοινοβούλιο με 17,6% των ψήφων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης