Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές των ΕΛΠΕ - Οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Λάτση

tags :
Τι ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές των ΕΛΠΕ - Οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Λάτση
Από τις αρχές του νέου έτους ο διαγωνισμός πώλησης του 50,1%
Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται η κυβέρνηση με τον Όμιλο Λάτση και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καθώς έχει αναλάβει να έρθει σε συμφωνία με τον μέτοχο των ΕΛΠΕ για την σύσταση εταιρείας που θα έχει ως βασικό αντικείμενο  την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.
«Καθαρό τοπίο» διαμηνύει η πλευρά Λάτση προς την κυβέρνηση όπως και οι υποψήφιοι επενδυτές που διεκδικούν την απόκτηση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ.
Το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται «ακανθώδες» και ιδιαίτερα κρίσιμο για τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ, ο οποίος να σημειωθεί μετατίθεται για το νέο  έτος.
Οι δύο υποψήφιοι επενδυτές η Glencore Energy UK LTD και η Vitol  Holding B.V. θα κληθούν να καταθέσουν τις οικονομικές τους προσφορές μόλις διασαφηνιστεί πλήρως η σύσταση της νέας εταιρείας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο επενδυτές ζητούν από το ΤΑΙΠΕΔ να ξεκαθαρισθεί  πλήρως το τοπίο με την εταιρεία που θα δημιουργηθεί για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και μάλιστα με κάθε λεπτομέρεια. Έχουν ζητήσει τη σύσταση ενός κειμένου που θα περιγράφει τη μετοχική σύνθεση όπως και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις  που θα αναλάβει η κάθε πλευρά.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης σε πρόσφατες αναφορές τους έχει πει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας ενώ οι μέτοχοι της μειοψηφίας δηλαδή τα ΕΛΠΕ και πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν  εκ των προτέρων τα δικαιώματα όπως και τις υποχρεώσεις της μειοψηφίας για να μη βρεθούν  προ εκπλήξεων στο μέλλον καθώς θα έχουν ως συνέταιρο το ελληνικό Δημόσιο, το  οποίο πιθανόν να αποφασίζει ερήμην της μειοψηφίας αφού θα διαθέτει τον πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρεία.
Παράδειγμα στο ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας οι μέτοχοι μειοψηφίας θα πρέπει να ακολουθήσουν την πλειοψηφία ή στο ενδεχόμενο μη συμμετοχής θα μειώνεται η δική τους συμμετοχή; Στελέχη της αγοράς κατανοούν ότι τα ζητήματα που θέτουν οι υποψήφιοι επενδυτές είναι εύλογα και πρέπει να διευκρινιστούν με κάθε λεπτομέρεια και κυρίως να αποτυπωθούν σε γραπτό κείμενο έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον πιθανές οι τριβές μεταξύ των βασικών μετόχων.
Τα δύο επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό πώλησης του 50,1%  των μετοχών των ΕΛΠΕ ενημερώθηκαν ότι ο τελικός αγοραστής δεν θα χρειασθεί να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της μειοψηφίας μετά  την εισήγηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία όμως ακόμη δεν έχει αποστείλει εγγράφως την γνωμοδότησή της επί του θέματος.
Τέλος να σημειωθεί ότι τα δύο επενδυτικά σχήματα διερευνούν στην αγορά την προοπτική ενίσχυσης των σχημάτων με την προοπτική να διασφαλίσουν μια θετική προοπτική στον διαγωνισμό αφού το τελικό τίμημα θα καθορίσει τον νικητή του διαγωνισμού.
Η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ ανέρχεται στα 2,3  δις.ευρώ και το 50,1% αποτιμάται στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο 1,1 δισ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης