Αντιμέτωπος με τα «κίτρινα γιλέκα» ο Macron - Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά του Γάλλου προέδρου

Αντιμέτωπος με τα «κίτρινα γιλέκα» ο Macron - Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά του Γάλλου προέδρου
Πάνω από 240.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις στη Γαλλία κατά της πολιτικής του Macron
Αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυριών την επονομαζόμενη κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.
Πάνω από 240.000 διαδηλωτές με «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν σήμερα (17/11/2018) σε περίπου 2.000 συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά της αύξησης των φόρων επί των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης.
Η ένταση που επικράτησε σε ορισμένες από τις κινητοποιήσεις αυτές προκάλεσε ατυχήματα, τον θάνατο μίας γυναίκας σε ένα περιστατικό και τον τραυματισμό 106 ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Κίτρινα γιλέκα, μαύρη οργή», «Δία ξανακατέβα στην γη, υπάρχει αθλιότητα»: οι διαδηλωτές μπλόκαραν την πρόσβαση σε αυτοκινητοδρόμους, οδικούς κόμβους και οργάνωσαν επιχειρήσεις ανοικτών διοδίων σε ολόκληρη την Γαλλία.
Τα «κίτρινα γιλέκα» δεν κατόρθωσαν να αποκλείσουν την Γαλλία, όπως ήθελαν, αλλά ολόκληρη η επικράτεια επηρεάσθηκε από τις ενέργειές τους, γεγονός που αποτελεί σε κάποιο βαθμό επιτυχία για το κίνημα αυτό που οργανώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μακριά από πολιτικά κόμματα και συνδικάτα.
  Το κίνημα διαμαρτυρίας εκδηλώνεται έπειτα από μία δύσκολη χρονιά για τον Macron και την αύξηση της δυσαρέσκειας για τον τεράστιο πρόγραμμά του για τον μετασχηματισμό της Γαλλίας.
Η δημοτικότητα του προέδρου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εκλογή του το 2017.
Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» αντίθετα έχει την υποστήριξη του 73% των Γάλλων σύμφωνα με το ινστιτούτο Elabe.
«Το 54% των ψηφοφόρων του Μacron υποστηρίζουν ή τρέφουν συμπάθεια προς το κίνημα. Δεν είναι και ανώδυνο», τονίζει αναλυτής του ινστιτούτου.
«Είτε είναι λίγες είτε πολλές χιλιάδες, είτε καταφέρουν είτε όχι να μπλοκάρουν την χώρα, τα κίτρινα γιλέκα έχουν νικήσει», σχολιάζει η εφημερίδα Le Parisien.
«Υπενθύμισαν στους ηγέτες μας ότι η οικολογική φορολογία είναι προορισμένη να αποτύχει εάν αγνοεί την καθημερινότητα εκείνων που προτίθεται να βοηθήσει».


bankingnews.gr

BREAKING NEWS