Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναυάγιο στη Σύνοδο του APEC - Αγεφύρωτες εμπορικές διαφωνίες ΗΠΑ και Κίνας

tags :
Ναυάγιο στη Σύνοδο του APEC - Αγεφύρωτες εμπορικές διαφωνίες ΗΠΑ και Κίνας
Ο πρωθυπουργός της χώρας που φιλοξένησε τη Σύνοδο σχολίασε την αποτυχία της λέγοντας ξέρετε τι συμβαίνει όταν βρίσκονται δύο γίγαντες στο ίδιο δωμάτιο
Δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις εμπορικές τους διαφωνίες ΗΠΑ και Κίνα γεγονός που οδήγησε σε ναυάγιο τη Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών Ασίας- Ειρηνικού (APEC), που πραγματοποιείται στην Παπούα Νέα Γουινέα καθώς ολοκληρώνεται χωρίς την υπογραφή κοινής συμφωνίας.
Ο Σινο- αμερικανικός εμπορικός πόλεμος άφησε εμφανή τα σημάδια του στην Σύνοδο οι ηγέτης της οποίας δεν θα υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν καθώς ΗΠΑ και Κίνα επιμένουν στις δικές τους προτάσεις για το μέλλον του εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομίας.
Όπως δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος στο Reuters, αντί του κοινού ανακοινωθέντος, στο τέλος της περιφερειακής Συνόδου θα εκδοθεί απλώς μία δήλωση της προεδρεύουσας χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Παπούα Νέας Γουινέας είχε νωρίτερα επιβεβαιώσει ότι το χάσμα ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ ήταν μεγάλο και θα ήταν πολύ δύσκολο να κλείσει ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Peter O’Neill σχολίασε την αποτυχία της Συνόδου λέγοντας «ξέρετε τι συμβαίνει όταν βρίσκονται δύο γίγαντες στο ίδιο δωμάτιο».
Χθες (17/11) ο Κινέζος πρόεδρος Xi JiPing διεμήνυσε από το βήμα της Συνόδου ότι «χώρες, που ασπάζονται τον προστατευτισμό είναι καταδικασμένες να αποτύχουν». Αν και απέφυγε την όποια ευθεία αναφορά στην Ουάσιγκτον, είναι βέβαιο ότι η επισήμανση αυτή δεν άρεσε στον αντιπρόεδρο Mike Pence, που εκπροσωπεί στο φόρουμ τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης