Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επικίνδυνα «παιχνίδια» από την Τουρκία – Ξεκινά έρευνες για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Επικίνδυνα «παιχνίδια» από την Τουρκία – Ξεκινά έρευνες για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Η Τουρκία εκφράζει τη δυσφορία της για την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10 από την Exxon Mobil
Η Άγκυρα ξεκινά γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα εκφράζει τη δυσφορία του για την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10 από την Exxon Mobil, μεταφέροντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, Hakim Aksoy.
Όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ξεκινήσει δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ στις περιοχές, όπου το ψευδοκράτος αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ).
«Η έναρξη έρευνας της εταιρείας Exxon Mobil για φυσικό αέριο στο λεγόμενο οικόπεδο 10 για το οποίο την αδειοδότησε η ‘’Ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου’’ δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ενδέχεται να αλλάξει συγκεκριμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Λέγοντας ότι όλες οι φυσικές πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην Ε/κ πλευρά, αλλά και στις δύο πλευρές έχουμε προειδοποιήσει την Ε/κ διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:
«Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε και πάλι την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης των Ε/Κ.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου αποτελεί μία ουσιώδη πτυχή του Κυπριακού».
 Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ακόμη ότι:
«Όπως μέχρι σήμερα έτσι και από δω και πέρα σε πλήρη συντονισμό με την ‘ΤΔΒΚ’ (ψευδοκράτος) θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα με στόχο να προστατεύσουμε τα διεθνή  δικαιώματα και συμφέροντα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο  του Τουρκοκυπριακού ‘λαού’ ο οποίος είναι κοινός ιδιοκτήτης του νησιού.
Εκτός από την δική μας υφαλοκρηπίδα θα ξεκινήσουμε και δραστηριότητες στις περιοχές που η ΤΔΒΚ αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης