Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κάηκε το «χαρτί» του εκκλησιαστικού αλλά η κυβέρνηση προσδοκά οφέλη από τις παροχές που ετοιμάζει

Κάηκε το «χαρτί» του εκκλησιαστικού αλλά η κυβέρνηση προσδοκά οφέλη από τις παροχές που ετοιμάζει
Η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουν οι κληρικοί στο μισθολόγιο του Δημοσίου, άναψε νέες «φωτιές» στην κυβέρνηση
Μόλις λίγα 24ωρα ήταν αρκετά, όπως φάνηκε, για να οδηγήσουν τη συμφωνία που ανακοίνωσαν προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε ναυάγιο.
Ακόμη και το κυβερνητικό κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε από τη θετική  εισήγηση του euroworking group για τη μη περικοπή των συντάξεων επισκιάστηκε από τη σφοδρή σύγκρουση στην εκκλησία της Ελλάδος που κατέδειξε ότι η πολυσυζητημένη συμφωνία είναι πλέον μετέωρη.

Η επένδυση του Μεγάρου Μαξίμου σε ένα ζήτημα που αφορά ένα διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο της κοινωνίας βρήκε ξέφωτο την ίδια στιγμή που στην ιεραρχία είχαν βγει μαχαίρια για την περιβόητη συμφωνία.
Έτσι, τα καλά νέα από τις Βρυξέλλες για τα οποία πάσχιζαν τους τελευταίους μήνες στην κυβέρνηση δεν κατάφεραν να αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην πολιτική επικαιρότητα και συνάμα το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο  μοιάζει περισσότερο με επικοινωνιακό πυροτέχνημα στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.
Η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουν οι κληρικοί στο μισθολόγιο του Δημοσίου, άναψε νέες «φωτιές» στην κυβέρνηση η οποία παρά την ενόχληση της από την υποδοχή που επιφύλαξαν οι μητροπολίτες στη συμφωνία, ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία αποφασίζει για τη μισθοδοσία των κληρικών και ότι θα προχωρήσει στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου.
Το συγκυβερνών κόμμα από την πλευρά του έσπευσε να δηλώσει ότι σέβεται την απόφαση της εκκλησίας αν και αρχικά ο Πάνος Καμμένος είχε χαιρετήσει την ανακοίνωση της συμφωνίας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ιερώνυμο.
Το εν λόγω ζήτημα εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς θεωρούσε ότι εξασφάλισε 10.000 νέες θέσεις εργασίας με δεδομένο ότι οι κληρικοί θα βρεθούν εκτός δημοσίου αλλά όπως φαίνεται υπολόγιζε χωρίς,,, τον ξενοδόχο. Και επιπροσθέτως, όπως υποστηρίζουν  οι κακές γλώσσες, όταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τοποθετείς απέναντί σου την εκκλησία, δεν είναι καλός οιωνός.
Ενώ προσθέτουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε τελικά να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο, αυτό της εκκλησίας χωρίς μάλιστα, για άλλη μια φορά να έχει στο πλευρό του, τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο. Μένει να δούμε πως θα ξεπεράσει κι αυτόν το σκόπελο η κυβέρνηση.  
Μετά το «πράσινο φως» των Βρυξελλών για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις στην κυβέρνηση εργάζονται πυρετωδώς για τις επόμενες πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσουν προσδοκώντας ότι θα στρώσουν το δρόμο που οδηγεί στις εκλογές και ο αντίκτυπος που θα έχουν στην κοινωνία θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.
Την ερχόμενη Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 χωρίς το σενάριο της περικοπής των συντάξεων.
Έτσι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα κινηθεί λίγο πιο χαμηλά απ’ ότι ήταν το 2018 ενώ στις δαπάνες θα ενσωματωθεί και το κόστος των αντιμέτρων που μειώνονται - ΕΝΦΙΑ, επίδομα στέγασης, προσλήψεις σε ειδικά σχολεία κ.λ.π. - χωρίς βέβαια να ανατραπεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, έχουν πάρει ήδη το δρόμο τους οι επιταγές για τα αναδρομικά που θα μοιράσει η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο σε ενστόλους, δικαστές, γιατρούς, και πανεπιστημιακούς που φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ καθώς και το μέρισμα σε ένα και πλέον εκατομμύριο απόρους ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους το οποίο αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. 
 
Χρύσα Κλειτσιώτη

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης