Με Citi, CS, UBS πιέσεις σε τράπεζες -6% και XA -1,36% στις 617 μον. ορατές οι 550 μον. - Επιδείνωση λόγω εκροών MSCI 184 εκατ. και έωλης πρότασης ΤτΕ

Με Citi, CS, UBS πιέσεις σε τράπεζες -6% και XA -1,36% στις 617 μον. ορατές οι 550 μον. - Επιδείνωση λόγω εκροών MSCI 184 εκατ. και έωλης πρότασης ΤτΕ
Οι εκροές από τον MSCI έως 184 εκατ ευρώ σε συνδυασμό με την έωλη πρόταση της ΤτΕ έχουν κάνει μεγάλη ζημία στην χρηματιστηριακή αγορά
(upd8)Τραπεζικές πιέσεις σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ειδικότερα στην Εθνική -5,86% και στην Πειραιώς -5,27% καθώς συνεχίστηκαν οι εκροές μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCΙ.
Η μετοχή της Eurobank έκλεισε με πτώση -2,06% ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε απώλειες που έφτασαν το -9,35% και κάλυψε περίπου το 60% του συνολικού όγκου των τραπεζών ενώ λόγω των μεγάλων εντολών πώλησεων ενεργοποιήθηκε ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας
Στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε η Alpha Bank -3,97% ενώ δέχθηκε ελεγχόμενες πιέσεις σε όλη την διάρκεια της αγοράς
Από την άλλη, οι τίτλοι της Εθνικής και Πειραιώς καταγράφουν συνεχή ιστορικά χαμηλά εξέλιξη που αποδίδεται στον MSCI αλλά και στα σχέδια της ΤτΕ για τις τράπεζες και τα NPEs καθώς δημιουργείται μια εικόνα διάχυτης τραπεζικής αβεβαιότητας.

Με την στάση της η αγορά αποδοκιμάζει τις προτάσεις της ΤτΕ για συλλογική λύση τύπου bad bank, η βύθιση των μετοχών αυτό αποδεικνύει.
Σύμφωνα με την Wood θα υπάρξουν εκροές από την ελληνική αγορά της τάξεως των 211 εκατ. δολαρίων ή 184 εκατ ευρώ λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI ενώ στην Eurobank αναμένονται εκροές περίπου 91 εκατ. ευρώ και 61 εκατ ευρώ στην Εθνική τράπεζα. 
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από το κλείσιμο της συνεδρίασης 30 Νοεμβρίου 2018 και θα λάβουν χώρα επίσημα από τις 3 Δεκεμβρίου.
Οι ξένοι ήταν πωλητές σε Eurobank και Εθνική πραγματοποιώντας την πλειοψηφία των συναλλαγών.
Είναι ενδεικτικό ότι στην Eurobank η Credit Suisse  διακίνησε 1 εκατ μετοχές και η Morgan Stanley 600 χιλ μετοχές.
Στην Εθνική τράπεζα η Credit Suisse 300 χιλ μετοχές, η UBS 250 χιλ μετοχές και η Citigroup 300 χιλ μετοχές.

Αρνητικά επέδρασαν στην αγορά και οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως Μυτιληναίος -3,89%, ΔΕΗ -2,76%, ΟΤΕ ενώ στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Motor Oil +3,32% 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 617 μονάδες με ισχυρές στηρίξεις στην ζώνη των 600 μονάδων και με αντιστάσεις στην ζώνη των 640-650 μονάδων
Ωστόσο βασικός στόχος των short παραμένουν οι 550 με 570 μονάδες όπου εκεί αναμένεται να κλείσει ένα μεγάλο μέρος των short θέσεων.
Τα ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις 22 Νοεμβρίου καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει λεπτομέρειες για τα σχέδιά της αναφορικά με τα NPE’s και SPV των τραπεζών.
Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση επικεντρώνεται στην δημιουργία ενός SPV μια εταιρία ειδικού σκοπού όπου μεταφέρονται έως 7,5 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή λογιστικά κεφάλαια των τραπεζών ενώ ταυτόχρονα μεταφέρονται έως 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια NPEs προφανώς τα καλύτερα NPEs με τις πιο καλές εξασφαλίσεις.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η λύση του ΤΧΣ είναι πιο ρεαλιστική καθώς βασίζεται στο  Ιταλικό μοντέλο με τιτλοποίηση 20 δισεκ. προβληματικών δανείων και με την εκδοθούν 6-7 δισεκ. ομόλογα senior bond τα οποία θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Και ενώ τα προβλήματα των τραπεζών φαίνεται ότι θα χρειαστούν χρόνο για την επίλυση τους από την άλλη η ημερομηνία 21/11 είναι πολύ σημαντική καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκκινήσει τη διαδικασία επιβολή κυρώσεων καθώς η Ιταλική κυβέρνηση δηλώνει ανυποχώρητη για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της
Στα ομόλογα καταγράφεται επιδείνωση με το 10ετές ιταλικό στο 3,55% και το 10ετές ελληνικό στο 4,56% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 101 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση 

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα με τον Τραπεζικό δείκτη να καταγράφει στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης το υψηλό της ημέρας +1,79% και να ακολουθεί σταθεροποιητικά ο Γενικός Δείκτης στο +0,11%
Οι πωλητές δεν άργησαν να κάνουν της εμφανισή τους ειδικότερα στις τράπεζες καθώς συνεχίστηκαν οι εκροές λόγω MSCI με τον Τραπεζικό Δείκτη να καταγράφει το χαμηλό ημέρας -5,96% λίγο μετά τις 15:15 παρασύροντας τον Γενικό Δείκτη με απώλειες που έφτασαν έως -2,05%
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς εμφανίστηκαν επιλεκτικές αγορές στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank που περιόρισαν τις αρχικές απώλειες
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,36% στις 617 μονάδες έχοντας υψηλό στις 626,39 μονάδες και χαμηλό στις 612,84 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο Τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 22,9 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,2 εκατ.. ευρώ και όγκου συναλλαγών 639 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eθνική διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 516 χιλ. ευρώ Ο Φουρλής 138 χιλ. τεμάχια αξίας 679 χιλ. ευρώ και η Grivallia 76 χιλ. τεμάχια αξίας 570 χιλ. ευρώ.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 και στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης που θα δοθούν μεθαύριο (21/11/2018) στην δημοσιότητα- στρέφεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης καθώς θα είναι ο πρώτος μετά τα μνημόνια  δεν θα περιλαμβάνει μέτρα περιοριστικής πολιτικής
Εφόσον δε και το μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου ποσού από την 1η Ιανουαρίου του 2020 ακυρωθεί, όπως συνέβη με τις συντάξεις, τότε εδραιώνονται οι προοπτικές για μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Μοναδικός προβληματισμός για την ελληνική πλευρά είναι η μεταπρογραμματική έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήμερα της κατάθεσης του ελληνικού προϋπολογισμού στη Βουλή καθώς διαφαίνεται ότι τα μεταρρυθμιστικά μέτρα  καθυστερούν δραματικά
Με την αναφορά ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του ελληνικού κράτους συνεχίζεται με βραδείς ρυθμούς, ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα για την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Οι απειλές των Βρυξελλών δεν κάμπτουν κατά τα φαινόμενα την ιταλική κυβέρνηση, που δηλώνει ανυποχώρητη από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις της ενόψει της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκκινήσει τη διαδικασία επιβολή κυρώσεων.
Τον τόνο της ιταλικής αντίδρασης έδωσε την Κυριακή (18/11) ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, ο οποίος ξεκαθάρισε, πως η Ρώμη δεν συναινεί στον σφαγιασμό του λαού της.
Και ενώ σημερα συνεδριάζει εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Eurogroup με την κοινή γαλλογερμανική πρόταση για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας με βέτο για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης απειλεί ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini.
Να κρατήσει ζωντανό το σχέδιο συμφωνίας του Brexit στο οποίο κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη εβδομάδα, αγωνίζεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, εν μέσω σφοδρής κριτικής που δέχεται από βρετανούς πολιτικούς, τους ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά και εκείνους που θέλουν την διατήρηση στενότερων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία από αυτήν που υπάρχει επάνω στο τραπέζι», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Michael Rott.
Εξακολουθούν να υπολείπονται έξι επιστολές για να καταστεί δυνατή η έναρξη της διαδικασίας για την υποβολή μιας πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού της Βρετανίας Theresa May, αποκαλύπτει η εφημερίδα The Sun.
Συνολικά 42 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της May έχουν βεβαιώσει ότι υπέβαλαν επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού, έναντι των 48 που απαιτούνται για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή, προσθέτει η Sun.

Με θετικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,65%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο +0,91% στις 2.703,51 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,45% στις 26302,50 μονάδες

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές  
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,70%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με οριακή πτώση -0,08%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,32% ενώ ο FTSE 100 με οριακή άνοδο +0,03%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,94%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,93%, ο Nasdaq με πτώση -1,86% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,12% ( 7,40 δολ. )

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο Εθνική και Πειραιώς
 
Απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές δραστηριότητα με εξαίρεση την Eurobank καθώς κάλυψε περίπου το 60% του συνολικού όγκου των τραπεζών.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Εθνική και Πειραιώς ενώ μικρότερες απώλειες κατέγραψαν Alpha Bank και Eurobank 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα  1,0450 ευρώ με πτώση -5,86% με  όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 956 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε  στις 19/11/2018 στο 1,0450 ευρώ ενώ την ίδια ημέρα το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν το 1,0050 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1620 ευρώ με πτώση -3,97% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισεκ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ενδοσυνεδριακό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε  στις 03/10/2018 στο 1,08 ευρώ ενώ το χαμηλό ιστυορικό κλείσιμο πραγματοποιήθηκα στις 19/11/2018 στο 1,1620 ευρώ

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,97 ευρώ με πτώση -5,27% με όγκο 1,12 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 424 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 η τιμή προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/11/2018 στα 0,97 ευρώ ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στα 0,9510 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4754 ευρώ με πτώση -2,06% με όγκο 12,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,712 ευρώ με άνοδο +0,82% και κεφαλαιοποίηση 764 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1214 ευρώ με πτώση -4,41% με όγκο 44 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 55 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 12,20 ευρώ με πτώση -2,79% και κεφαλαιοποίηση 242 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Motor Oil 

Απώλειες κατέγραψε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Φουρλής, ΕΧΑΕ,  Aegean, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, με κέρδη +3,32% έκλεισε η Motor Oil στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
H Coca Cola έκλεισε στα 26,03 ευρώ με πτώση -0,04% με την κεφαλαιοποίηση στα  9,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,20 ευρώ με πτώση -1,54% και αποτίμηση 5 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2350 ευρώ με πτώση -2,76% και αποτίμηση 287 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,60 ευρώ με πτώση -2,44% και κεφαλαιοποίηση 371 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,1550 ευρώ με πτώση -0,55% και αποτίμηση 2,60 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,76 με άνοδο +0,30% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,30 ευρώ με πτώση -1,35% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,25 ευρώ με άνοδο +3,32% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,66 ευρώ με πτώση -3,89% και κεφαλαιοποίηση 1,10 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,06 ευρώ με πτώση  -0,31% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,66ευρώ με πτώση -3,92% και με την κεφαλαιοποίηση στα 241 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0690 ευρώ με πτώση -2,40% με την κεφαλαιοποίηση 65 εκατ. ευρώ

Οριακή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,56%, με την Ιταλία στο 3,55% με διαφορά spread 101 μ.β.

Οριακή επιδείνωση σημειώνονται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,56% και με το Ιταλικό 10ετές στο 3,55% 
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,80% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,53 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,92%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,14 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,17% με απόδοση αγοράς 3,19% και απόδοση πώλησης 3,14%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,27  μονάδες βάσης και απόδοση 3,43%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 95,68 μονάδες βάσης και απόδοση 4,17% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 94,25 μονάδες βάσης και απόδοση 4,55% με απόδοση αγοράς 4,56% και απόδοση πώλησης 4,53%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 89,10 μονάδες βάσης και απόδοση 4,99%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 85,28 μονάδες βάσης και απόδοση 5,28%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 85,13 μονάδες βάσης και απόδοση 5,33%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 417 μονάδες βάσης από 420 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 3,55%

Επιδείνωση καταγράφεται  σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,55% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,43% ακόμη η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει εύθραυστη.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η Ιταλία είχε λάβει προθεσμία έως τις 13 Νοεμβρίου για να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό 2019 ωστόσο η Ιταλία δεν αλλάζει τους στόχους του προϋπολογισμού  
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%....ενώ η Commission προβλέπει 2,9%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/11/2018 στο 0,38% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,02% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,97% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,65% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,55% με χαμηλό ημέρας 3,43% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS