Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κορκίδης: Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ μέχρι σήμερα φοβικά το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού

Κορκίδης: Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ μέχρι σήμερα φοβικά το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού
«Ας μην ξεχνάμε ότι ο κατώτατος μισθός αφορά μόνο το 8% των μισθωτών κάτι που πρέπει να συνεκτιμηθεί όταν αυτός συνδέεται με την παραγωγικότητα της εργασίας»
Τη σημασία της αύξησης του κατώτατου μισθού για την τόνωση της ενεργούς ζήτησης, τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ στη συνάντηση που είχε η επιτροπή διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, η συνάντηση που πραγματοποίηθηκε την περασμένη Παρασκευή, είχε στόχο την ανάλυση και συζήτηση επί των υπομνημάτων των επιστημονικών ινστιτούτων των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2019.
Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ ανέδειξαν τα κυριότερα ευρήματα του υπομνήματος του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ. Επεσήμαναν την αναγκαιότητα για σταδιακή και λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, με ορίζοντα τα 751 ευρώ σε βάθος τετραετίας (2018-2022), περιγράφοντας το ‘πορτογαλικό' μοντέλο ως ενδεδειγμένο παράδειγμα.
Παράλληλα, τόνισαν τη σημασία της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους ενώ υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της μείωσης του μη-μισθολογικού κόστους για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων.
Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ υπογράμμισαν τη σημασία της αύξησης του κατώτατου μισθού για την τόνωση της ενεργούς ζήτησης ενώ σημείωσαν πως η θετική σχέση μεταξύ κατώτατου μισθού και ανεργίας δεν τεκμηριώνεται καθολικά καθώς είναι μια σχέση που διακυμαίνεται ιστορικά.
Τέλος, επισημάνθηκε η σημασία του δημογραφικού ζητήματος για την προσδιορισμό της παραγωγικότητας και αναδείχθηκε η αναγκαιότητα να ληφθεί υπόψη ως σημαντική παράμετρος για την επικείμενη αύξηση στον κατώτατο μισθό.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ μέχρι σήμερα φοβικά το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος υπολείπεται κατά 28% για να φτάσει στο προ κρίσης επίπεδο των 751 ευρώ.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο κατώτατος μισθός αφορά μόνο το 8% των μισθωτών κάτι που πρέπει να συνεκτιμηθεί όταν αυτός συνδέεται με την παραγωγικότητα της εργασίας.
Αναφορικά με τη σχέση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους είμαστε θετικοί σε μια μεταβολή υπέρ του καθαρού μισθού.
Θεωρώ επίσης ότι η κατανάλωση θα παραμείνει αναιμική όσο τα εισοδήματα είναι χαμηλά και η ζήτηση περιορισμένη.
Τέλος, θα πρέπει να γίνει σαφές πως η Ελλάδα, χώρα μέλος της Ε.Ε., δεν μπορεί να ανταγωνισθεί χώρες φθηνού εργατικού κόστους όχι μόνο γιατί σε αυτές δεν τηρείται η εργατική νομοθεσία αλλά και εξαιτίας του υφιστάμενου πραγματικού κόστους ζωής.
Επιπλέον, χρειάζεται ένα μήνυμα πως ξεκινά επιτέλους η σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα, σε μισθολογικούς όρους, ώστε να επιβραδυνθεί και να αντιστραφεί η εκροή ανθρώπινου κεφαλαίου ("brain drain")».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης