Τελευταία Νέα
Οικονομία

Centeno: Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να είναι success story - Δεκέμβριο του 2018 οι αποφάσεις για τα χρέη των μελών της ΕΕ

tags :
Centeno: Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να είναι success story - Δεκέμβριο του 2018 οι αποφάσεις για τα χρέη των μελών της ΕΕ
Centeno: Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να είναι success story
Την εκτίμηση πως η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να είναι success story και στο μέλλον τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μ. Centeno, στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (19/11).
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Centeno «η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα ούτε αυτού ούτε του προηγούμενου Eurogroup.
Η Ελλάδα δεν είχε προβλήματα με τον προϋπολογισμό του 2019. Υπάρχει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να είναι success story και στο μέλλον».
Παράλληλα εκτίμησε πως μια συμφωνία για ένα πακέτο για την ενίσχυση του ευρώ είναι ένα βήμα πιο κοντά μετά τη σημερινή (19/11) συνάντηση.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogropu «μειώσαμε τις διαφορές όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ρόλου ESM, την πιθανή έγκαιρη εισαγωγή του συστήματος "backstop" για την επίλυση των τραπεζών και του χρέους».
Για την πρόταση Παρισιού – Βερολίνου ο κ. Centeno ανέφερε πως «θεωρώ ότι η πρόταση Γερμανίας - Γαλλίας για τον προϋπολογισμό ήρθε την κατάλληλη στιγμή.
Σαφώς χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για το όλο θέμα, αλλά θεωρώ ότι είχαν μία πολύ θετική συνεισφορά».
Για τα χρέη των κρατών – μελών της ΕΕ ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσουμε σε πολιτικό επίπεδο τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον αναφορικά με την αντιμετώπιση των χρεών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2018».
Στην εισαγωγική του ομιλία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι «διοργανώσαμε αυτήν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα για να προχωρήσουμε στην ημερήσια διάταξή μας για την ενίσχυση του ευρώ με στόχο την επίτευξη ενός καλού πακέτου μεταρρυθμίσεων στους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2018.
Συνολικά, σήμερα σημειώσαμε καλή πρόοδο σε πολλά ευαίσθητα ζητήματα.
Εστιάζαμε σε τρία βασικά δομικά στοιχεία: την τραπεζική ένωση, τη μεταρρύθμιση του ESM και τα μέσα ανταγωνιστικότητας, σύγκλισης και σταθεροποίησης.
Ξεκινώντας από την τραπεζική ένωση, τα θεσμικά όργανα μάς ενημέρωσαν για την πρόοδο της μείωσης των κινδύνων.
Όπως γνωρίζετε, αυτές οι ενημερώσεις είναι κρίσιμες για να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την κατανομή των κινδύνων.
Συνολικά, τα ευρήματα είναι πολύ θετικά: οι τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές και σημειώνεται σημαντική πρόοδος στις νομοθετικές διαδικασίες για διάφορα μέτρα μείωσης των κινδύνων σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο.
Η Επιτροπή, η ΕΚΤ και ο SRB συμφωνούν ότι οι προσπάθειες μείωσης των κινδύνων είναι σημαντικές και ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω μέτρα επιμερισμού του κινδύνου.
Φυσικά, αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.
Από αυτή την άποψη, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εγκρίνουμε τη λεγόμενη τραπεζική δέσμη, η οποία περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.
Αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ακόμα και στην ανάλυση των τραπεζών, επιστρέψαμε στο ζήτημα της δημιουργίας ενός κοινού συστήματος ασφαλείας, δηλαδή ποιες προϋποθέσεις και νομικές αλλαγές θα χρειαζόταν για την έγκαιρη εισαγωγή του, πριν από το 2024.
Η αλλαγή της διακυβερνητικής συμφωνίας (IGA) θα ήταν μια επιλογή. Τούτο θα επιτρέψει μια πιο αποτελεσματική στάση κατά τη μεταβατική περίοδο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια περιορισμένη αλλαγή στο IGA.
Εξετάζαμε, ακόμη, τη μεταρρύθμιση του ESM, η  οποία - μαζί με το σύστημα backstop - αποτελεί το βασικό θέμα που θα μας απασχολήσει τον Δεκέμβριο.
Καταρχάς, χαιρετίσαμε το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και του ESM σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία τους.
Ο ESM θα αναλάβει ισχυρότερο ρόλο στην ανάπτυξη και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, σε συνεργασία με την Επιτροπή.
Αυτό συμβαδίζει με τις διατάξεις της Συνθήκης.
Υπήρξε ευρεία υποστήριξη για τη συμφωνία αυτή ως μια καλή αφετηρία για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων.
Οι όροι συνεργασίας μεταξύ αυτών των δύο θεσμικών οργάνων είναι σημαντικοί, καθώς αυτοί θα διαχειριστούν τα προγράμματα διάσωσης στην επόμενη κρίση.
Δεύτερον, ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τα θέματα βιωσιμότητας του χρέους.
Επιτρέψτε μου να πω εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο χώρο για την εισαγωγή οποιασδήποτε αυτόματης προσέγγισης στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων του χρέους.
Ένα από τα πράγματα που συζητήσαμε στο πλαίσιο αυτό είναι η καθιέρωση ρητρών συλλογικής δράσης «ενιαίου σκέλους».
Αυτά θα μειώσουν τον κίνδυνο των λεγόμενων "holdouts", των πιστωτών που αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε απώλεια.
Επίσης, συζητήθηκε ο ρόλος του ESM ως διαμεσολαβητή στον διάλογο με τους ιδιώτες πιστωτές.
Αυτό θα ήταν σύμφωνο με τις πρακτικές του ΔΝΤ.
Και οι δύο ιδέες αντιμετωπίστηκαν με ευρεία υποστήριξη από τους υπουργούς.
Τέλος, έχουμε μια πολύ καλή συζήτηση για ένα νέο προϋπολογισμό για τη ζώνη του ευρώ.
Οι Γάλλοι και Γερμανοί υπουργοί Οικονομικών παρουσίασαν την πρόσφατη πρότασή τους για την αρχιτεκτονική για έναν προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ.
Οι υπουργοί χαιρέτισαν αυτή τη συμβολή.
Πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη στις συζητήσεις μας, οι οποίες άρχισαν ήδη βάσει των προτάσεων της Επιτροπής πριν από λίγο καιρό. Απαιτούνται περαιτέρω εργασίες για τον σχεδιασμό πιθανών μέσων για την ανταγωνιστικότητα, τη σύγκλιση και τη σταθεροποίηση, καθώς και για τη σύνδεσή τους με το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης