Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: «Βόμβα» ύψους 1 τρισ. ευρώ για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, Cocos και NPEs

Mises Institute: «Βόμβα» ύψους 1 τρισ. ευρώ για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, Cocos και NPEs
Η «βόμβα» για τις τράπεζες της Ευρωζώνης
Για μία «βόμβα» ύψους 1 τρισεκ. ευρώ στις τράπεζες της Ευρωζώνης κάνει λόγο ο οικονομολόγος Daniel Lacalle (Mises Institute), αναφερόμενος στα CoCos ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές και τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ταλανίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα του μπλοκ.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο στο προσωπικό του blog, ο οικονομολόγος αναφέρει ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα στη χρηματιστηριακή τους αξία, με τον σχετικό δείκτη Stoxx να έχει υποχωρήσει περίπου 25% εντός του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, «έχουν κάνει καλή δουλειά» σε ό,τι αφορά στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 να αυξάνεται κατά μέσο όρο 100 μονάδες βάσης κάθε χρόνο, μετά την κρίση χρέους.
Στο ποσό του CET1, όμως, συμπεριλαμβάνονται «υβριδικά ομόλογα» (CoCos) ύψους 104 δισεκ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες ταλανίζονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους περίπου 900 δισεκ. ευρώ -πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα.
«Αυτή είναι η βόμβα ύψους 1 τρισεκ. ευρώ, όταν η συνολική αξία των τραπεζών του δείκτη MSCI Europe Bank διαμορφώνεται σε 790 δισεκ. ευρώ», σχολιάζει ο οικονομολόγος.
Ο δείκτης κάλυψης ανέρχεται λίγο υψηλότερα από το 50%, επισημαίνεται.
«Ας επικεντρωθούμε στα CoCos.
Το ποσό των 104 δισεκ. ευρώ σε CoCos μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι.
Από τη μια πλευρά, είναι ένα από τα αγαπημένα εργαλεία για τη γρήγορη βελτίωση του βασικού κεφαλαίου.
Ήταν ένα πολύ δημοφιλές μέσο τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση του κεφαλαίου και τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης.
Από την άλλη πλευρά, είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να δημιουργήσει ένα ντόμινο στις μετοχές και τα υπόλοιπα ομόλογα.
Το 2011, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξέδωσαν ποσό 10 δισεκ. ευρώ σε CoCos με απόδοση που έφτασε το 10%.
Μέχρι το 2017, οι τράπεζες της Ευρωζώνης είχαν εκδώσει περισσότερα από 70 δισεκ. ευρώ με αποδόσεις που μειώθηκαν στο 4%.
Μία πρόσφατη έρευνα (Contagion in the European CoCos market) από τους καθηγητές Pierluigi Bologna, Arianna Miglietta και Anatoli Segura, καταλήγει στο συμπέρασμα:
"Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που παρέχεται από τα CoCos, δεν γίνεται να αποβαίνει επιζήμια για τη σταθερότητα της υπόλοιπης αγοράς.
Εάν τα χαρακτηριστικά των CoCos συνεχίσουν να επιφέρουν αποσταθεροποίηση σε μελλοντικές καταστάσεις αυξημένου στρες, θα ήταν απαραίτητη η επανεξέταση του ρόλου τους".
Οι κίνδυνοι στα CoCos είναι εμφανείς.
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Επίσης, σύμφωνα με την BIS, το ποσοστό των μεγάλων εταιρειών-ζόμπι έχει αυξηθεί στο 9% των εισηγμένων ονομάτων! (…)».
Τα διαγράμματα:




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης