Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gefira: Σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρώπη προκαλεί η σύσφιξη των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας - Κίνας

tags :
Gefira: Σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρώπη προκαλεί η σύσφιξη των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας - Κίνας
Gefira: Το Κρεμλίνο θα αντιμετωπίσει τις κινεζικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως διαπραγματευτικό ατού  στις τεταμένες σχέσεις του με την Ευρώπη
Gefira: Σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρώπη η σύσφιξη των ενεργειακών σχέσεων Ρωσίας – Κίνας

Παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μόσχας, ενώ η Ρωσία κατατάσσεται μόνο στη δεύτερη δεκάδα εισαγωγέων της Κίνας, το Κρεμλίνο είναι στρατηγικά ο σημαντικότερος εταίρος για την Κίνα, διότι την προμηθεύει το πιο επιθυμητό προϊόν – το πετρέλαιο - και η κινεζική ζήτηση για μαύρο χρυσό αυξάνεται συνεχώς αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Gefira.
Φαίνεται ότι η αύξηση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα θα είναι εις βάρος των ευρωπαίων καταναλωτών.
Η κινεζική παραγωγή πετρελαίου μειώνεται από το 2015 και παρόλα αυτά οι τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές και τα τεράστια στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (SPR) ενισχύουν τη ζήτηση για τον μαύρο χρυσό.
 Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι το 2017, το Πεκίνο έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επί του παρόντος, η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνας προσεγγίζει τα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Όπως αναφέρει το Gefira σε προηγούμενη ανάλυσή του η Κίνα θα καταστεί ο μεγαλύτερος καταναλωτής πρώτων υλών μέχρι το 2025, αντιπροσωπεύοντας το 18-20% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
1) Και η Ρωσία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, επειδή ήδη από το 2016 έγινε ο σημαντικότερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, αντικαθιστώντας τη Σαουδική Αραβία.



Η Κίνα αγοράζει όλο και περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο κατά την τελευταία δεκαετία, παρόλο που το Κρεμλίνο δεν αυξάνει τον όγκο των εξαγωγών, που είναι περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Το 2009, χώρες όπως η Πολωνία και οι Κάτω Χώρες εισήγαγαν περισσότερο ρωσικό αργό πετρέλαιο από την Κίνα, αλλά το 2015 τις ξεπέρασε το Πεκίνο.



Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια αισθητή αύξηση του κινεζο-ρωσικού εμπορικού ισοζυγίου.
Ενώ πριν από μια δεκαετία, ο συνολικός κύκλος εργασιών ήταν μικρότερος από 45 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2017 ήταν σχεδόν διπλάσιο στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών τον Νοέμβριο του 2018, ανακοινώθηκε ότι ο στόχος θα ήταν να φτάσει το επίπεδο των 200 δισ. δολάρια, ενώ ο ενεργειακός κλάδος, κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είναι ο κύριος παράγοντας στην ανάπτυξη του εμπορικού ισοζυγίου.



Το 2007, το αργό πετρέλαιο αντιπροσώπευε το 35,5% των ρωσικών εξαγωγών προς την Κίνα αξίας 6,45 δισ. δολαρίων, το 2011 ήταν 16,2 δισ. Δολάρια (46,6%), ενώ το 2017 υπερέβη τα 23,7 δισ. δολάρια, ποσοστό μεγαλύτερο από το ήμισυ (57,6% των ρωσικών προϊόντων που αγόρασε η Κίνα.
Παρατηρείται επίσης η ραγδαία αύξησης της ποσότητας άνθρακα που αγοράζει η Κίνα από τη Ρωσία.
Το 2007 έφθασε μόλις το 0,1% της συνολικής αξίας των ρωσικών εξαγωγών προς τη χώρα αυτή, αλλά το 2017  ήταν ήδη πάνω από 3,3%.
Αυτό επιβεβαιώνει τη διατριβή για την αυξανόμενη σημασία της ρωσικής ενέργειας για το Πεκίνο.
Η εντατικοποίηση της ενεργειακής συνεργασίας Ρωσία και Κίνας θα διευρύνει τον όγκο των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα στο βαθμό που έως το 2025 το 20% των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας θα προέρχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Αυτή η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου θα έχει σημαντικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές χώρες που αγοράζουν αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία.
Εάν οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυτής της πρώτης ύλης στην Κίνα εξακολουθούν να διατηρούνται σε αυτά τα επίπεδα και να αυξάνονται τότε υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια.
Θα υπάρξει μείωση των εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία στις χώρες του ΟΟΣΑ και κυρίως στην Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει σοβαρά προβλήματα για τους μεγαλύτερους ευρωπαίους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου, δηλαδή τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Πολωνία.
Αυτό, από την άλλη πλευρά, θα μεταφραστεί στο έλλειμμα της στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου, ειδικά καθώς η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης πετρελαίου παγκοσμίως.
Η Ρωσία θα εντείνει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την έρευνα πετρελαίου στην Αρκτική.
Ωστόσο, πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και δεν αναμένεται  σημαντική αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου από ρωσικά κοιτάσματα σε αυτόν τον τομέα κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών.
Το Gefira εκτιμά ότι το Κρεμλίνο θα αντιμετωπίσει τις κινεζικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως διαπραγματευτικό ατού  στις τεταμένες σχέσεις του με την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης