Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να «σώσει» το Ιράν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Oilprice: Γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να «σώσει» το Ιράν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ
Ο πλήρης αντίκτυπος των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί
Ο πλήρης αντίκτυπος των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, καθώς οι βασικοί παράγοντες που παραμένουν αδιαφανείς...
Τα βασικά στοιχεία της αγοράς πετρελαίου εξακολουθούν να είναι ισχυρά, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι τα διυλιστήρια των ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγή μετά την περίοδο συντήρησης.
Ωστόσο, ένας από τους κύριους παράγοντες που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για το Ιράν θα μπορούσε να είναι η σημερινή προσέγγιση της ΕΕ, η οποία προσπαθεί σε μεγάλο βαθμό να μετριάσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εταιρείες και το χρηματοπιστωτικό τομέα.
 Το ρόδινο μέλλον που υπερτόνιζαν αξιωματούχοι της ΕΕ δείχνει να έχει σοβαρές ρωγμές.
Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για την προστασία του εμπορίου με το Ιράν, ως απάντηση στην άμβλυνση των κυρώσεων των ΗΠΑ, βρίσκουν «τοίχο».
Οι ευρωπαίοι πολιτικοί φαίνονται να μην έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα όχι μόνο στις αγορές, αλλά και όσον αφορά τη στάση πολλών από τις χώρες μέλη της.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, που εργάζονται κυρίως από τα γυαλιστερά γραφεία τους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, φαίνεται να ζουν σε έναν απομονωμένο πύργο, καθώς δεν έχουν αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγματική πρακτική υποστήριξη για όλα τα μέτρα τους στα αντίστοιχα κράτη μέλη.
Ο τελευταίος παράγοντας που δείχνει την αδυναμία της προσέγγισης της ΕΕ για το Ιράν είναι το γεγονός ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει ένα λεγόμενο Όχημα Ειδικού   Σκοπού (SPV), καθώς φοβούνται την αντίδραση των ΗΠΑ στην πραγματική πολιτική και αγορές πολύ μεγαλύτερο σε ένα παγκόσμιο και ακόμη και διμερές στάδιο από ό, τι επιθυμούν οι Βρυξέλλες.
Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές δυνάμεις - η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία - ασκούν επί του παρόντος πίεση στο μικρό μέλος του Λουξεμβούργου για την υποδοχή του SPV.
Ο τελευταίος όμως είναι ήδη καταδικασμένος, καθώς όχι μόνο η επίδραση του Λονδίνου στο Λουξεμβούργο είναι ελάχιστη, αλλά το μικρό μέλος της ΕΕ μπορεί να κρύβεται πίσω από την άρνηση της Αυστρίας να φιλοξενήσει και το SPV.
Οι Βρυξέλλες δείχνουν ένα γενναίο πρόσωπο, αλλά είναι πιθανό οι χώρες μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων να απορρίψουν τα σχέδια του SPV, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας.
Οι δηλώσεις της αρμόδιας για θέματα δικαιοσύνης της ΕΕ κ. Vera Jourova ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί ότι μια ξένη εξουσία λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το νόμιμο εμπόριο με μια άλλη χώρα φαίνεται να είναι… κενή.
Το SPV προς το παρόν θεωρείται ότι το βασικό στοιχείο  στην ΕΕ για να σώσει όχι μόνο το εμπόριό τους με το Ιράν αλλά και τη συνολική συμφωνία JCPOA.
Επί του παρόντος, οι Βρυξέλλες και οι κύριοι υποστηρικτές τους, το Παρίσι και το Βερολίνο, προσπαθούν να διατηρήσουν τη συμφωνία JCPOA, διακινδυνεύοντας μια άμεση αντιπαράθεση όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά με το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου.
 Το SPV έχει συσταθεί ως ένα είδος γραφείου συμψηφισμού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αντιστοίχιση των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Ιράν σε σχέση με τις αγορές αγαθών της ΕΕ σε μια αποτελεσματική συμφωνία ανταλλαγής, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες με το Ιράν είναι σήμερα η θέση του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο.
Ακόμη και με πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, το SPV, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, δεν θα προστατεύσει τις εταιρείες και τις τράπεζες της ΕΕ από κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Μία πιθανή αποτυχία της πρότασης της ΕΕ για το SPV θα σίγουρα θα «θερμάνει» πολύ σύντομα την αγορά πετρελαίου.
Η κύρια γραμμή ζωής του Ιράν είναι επί του παρόντος πολύ αδύναμη, οι ασιατικές αγορές συνεχίζουν να αγοράζουν ιρανικό αργό πετρέλαιο και προϊόντα, αλλά φαίνεται να κατευθύνονται προς μηδενικές εισαγωγές αργού πετρελαίου όταν λήξουν οι ισχύουσες απαλλαγές των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, οι συνέπειες της απόφασης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος SWIFT να μην επιτρέψουν περισσότερες συμφωνίες με το Ιράν έχουν ήδη επιβραδύνει σημαντικά το εμπόριο με την Ευρώπη.
Για το Ιράν, το μέλλον μοιάζει σκοτεινό.
Μια ευρωπαϊκή αποτυχία θα αποτελούσε προδοσία και ενδεχομένως το τέλος της συμφωνίας JCPOA. Μία αντίδραση του Ιράν σε αυτό πρέπει να αναμένεται, καθώς μια τέτοια αποτυχία θα ενίσχυε τα σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Τεχεράνη.
Για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, λαμβάνοντας τη θέση του δικηγόρου του διαβόλου, αυτό θα μπορούσε να είναι διογκωτικό.
Η μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τους ιρανικούς όγκους και οι δυνατότητες παράκαμψης των κυρώσεων από τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη για την εκτίμηση των σεναρίων για την πορεία της τιμής του πετρελαίου.
Οι ηγέτες του ΟΠΕΚ θα το λάβουν ήδη υπόψη για να δημιουργήσουν μια συμφωνία περικοπής παραγωγής στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 στη Βιέννη.
Η κατάσταση του Ιράν θα είναι σαφέστερη μέχρι την ημερομηνία αυτή, αφήνοντας περισσότερο στη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους, να αντιμετωπίσει ενεργά την πορεία της πετρελαϊκής αγοράς το 2019.
Οι βασικές αρχές είναι επί του παρόντος διαδεδομένες, αλλά όταν η θέση της Ευρώπης είναι ξεκάθαρη, ένας μεγάλος αποσταθεροποιητικός παράγοντας απομακρύνεται.
Τα θεμελιώδη της αγορά του πετρελαίου είναι επί του παρόντος ξεκάθαρα, αλλά από τη στιγμή που η θέση της Ευρώπης είναι σαφής, ένας μεγάλος αποσταθεροποιητικός παράγοντας αφαιρείται με ένα κτύπημα.
Το γεγονός ότι ήδη μερικοί σημαντικοί εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου στην Ασία υποκύπτουν στις απειλές των ΗΠΑ, όπως η Νότια Κορέα, θα πρέπει να είναι ένα σημάδι για την Τεχεράνη, ότι  η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο Ιράν.
Το Oilprice.com ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι κανένα ιρανικό πετρέλαιο δεν έχει εισαχθεί στη Νότια Κορέα για ένα δεύτερο συνεχόμενο μήνα λόγω της εκ νέου επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Για τους πρώτους 10 μήνες του 2018, οι εισαγωγές αργού του Ιράν στη Νότια Κορέα μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε πραγματικούς όρους.
Η Νότια Κορέα έχει επίσης μια απαλλαγή από τις ΗΠΑ στη θέση της, αλλά η πραγματικότητα φαίνεται να είναι διαφορετική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης