Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ούτε βήμα πίσω, βέβαιες κυρώσεις από ΕΕ - Di Maio: Δεν θα βγούμε από το ευρώ - Στο 3,62% το 10ετές

Ιταλία: Ούτε βήμα πίσω, βέβαιες κυρώσεις από ΕΕ - Di Maio: Δεν θα βγούμε από το ευρώ - Στο 3,62% το 10ετές
Μόλις μία ημέρα προθεσμία –με δεδομένη την τελική ανακοίνωση από την Κομισιόν στις 21/11- να αλλάξει τον προϋπολογισμό της έχει η Ιταλία
(upd) Σε κόντρα χωρίς τέλος και σαφώς με ελάχιστες πιθανότητες, τουλάχιστον βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, συμβιβασμού εξελίσσεται η «μάχη» μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν, με τη Ρώμη να παραμένει σταθερή στη θέση της για μη αλλαγή του προϋπολογισμού του 2019.
Εν όψει της απόφασης της Κομισιόν, κλιμακώνονται οι πιέσεις στις αγορές, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ενισχύεται νωρίτερα στο 3,7% και το spread να ενισχύεται στις 330 μονάδες, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria αναγνωρίζει ότι επικρατεί ανησυχία στην κυβέρνηση για την άνοδο του spread.
Η Ιταλία διαθέτει μόλις μία ημέρα περιθώριο, καθώς την Τετάρτη 21/11 λήγει και το δεύτερο τελεσίγραφο που έχει δοθεί από την Κομισιόν, ώστε να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές, είτε αυτές αφορούν τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 είτε τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη.
Όλα δείχνουν ότι οι όποιες προσπάθειες πιθανώς έγιναν χθες 19/11 στο έκτακτο Eurogroup για συμβιβασμό ήταν πλήρως αποτυχημένες, με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria να υποστηρίζει ότι η Ιταλία αποφάσισε να κάνει έναν «μέτρια επεκτατικό» προϋπολογισμό και να προσθέτει ότι  «τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία είχε υψηλότερο έλλειμμα από την Ιταλία».
Όπως υποστήριξε το ιταλικό χρέος έχει αυξηθεί λιγότερο από της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Όσον αφορά το spread, o Ιταλός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υποχωρήσουν σύντομα όταν γίνει κατανοητό ότι το 2,4% είναι το ανώτατο όριο.
Πάντως, τόνισε ότι η συζήτηση με την Κομισιόν συνεχίζεται και επανέλαβε ότι «το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας δεν αλλάζει».
Στις 24/11 πιθανώς να παιχτεί ένα από τα τελευταία επεισόδια του δράματος μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και Ιταλίας, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Giuseppe Conte θα μεταβεί εκείνη την ημέρα στις Βρυξέλλες ώστε να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.

Centeno: Αναμένουμε την τελική απόφαση της Κομισιόν

Ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, επεσήμανε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με την υποτονική ανάπτυξη, προσθέτοντας όμως ότι «ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική ενοποίηση».
Όπως είπε, το αναθεωρημένο σχέδιο προϋπολογισμού δεν βελτίωσε την κατάσταση όσον αφορά τα κόστη χρηματοδότησης χρέους και δεν διέλυσε τις ανησυχίες όσον αφορά την στρατηγική που ακολουθείται.
«Αναμένουμε την τελική απόφαση της Κομισιόν σχετικά με το αναθεωρημένο σχέδιο της Ιταλίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι «το Eurogroup στηρίζει την άποψη της Κομισιόν σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό».
Την άποψη ότι η Ιταλία θα πρέπει να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz.
«Η Ιταλία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Di Maio: Οι αγορές φοβούνται ότι η Ιταλία θα βγει από το ευρώ, αλλά αυτό δεν ισχύει

Καθησυχαστικά μηνύματα έστειλε προς τις αγορές ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίς, Luigi Di Maio, απορρίπτοντας για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.
«Οι αγορές φοβούνται ότι η Ιταλία θα βγει από το ευρώ, αλλά αυτό δεν θα συμβεί» τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανησυχία στην αγορά θα περιοριστεί, όταν η Κομισιόν λάβει την απόφαση της για τον προϋπολογισμό».
Όσον αφορά την «ετυμηγορία» της Κομισιόν σχετικά με τον προϋπολογισμό που αναμένεται αύριο (21/11/2018), ο Di Maio επεσήμανε ότι «όποια κι αν είναι η απόφαση, ξέρουμε ότι η Ιταλία είναι ισχυρή»

Ansa: Οι Βρυξέλλες έτοιμες να απορρίψουν και πάλι τον ιταλικό προϋπολογισμό

Απόλυτη βεβαιότητα ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός θα απορριφθεί εκ νέου από την Κομισιόν, εκφράζουν τα περισσότερα ΜΜΕ, με το ιταλικό πρακτορείο Ansa να τονίζει πως «αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της την Τετάρτη και θα απορρίψει τον προϋπολογισμό.
Με τον τρόπο αυτό θα γίνει το πρώτο βήμα της πορείας η οποία, αν δεν υπάρξουν νέες εξελίξεις, θα οδηγήσει στην έναρξη διαδικασίας κυρώσεων για υπερβολικό έλλειμμα, εξαιτίας του δημόσιου χρέους».

Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων

Σε υψηλά μήνα ανήλθαν νωρίτερα σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 3,62%, με υψηλό ημέρας το 3,711%, από 3,579% στο χθεσινό κλείσιμο.


O αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio εκτίμησε ότι οι πιέσεις θα αποκλιμακωθούν μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019.
 Η απόδοση του 2ετούς ενισχύθηκε στο 1,39%, με υψηλό ημέρας στο 1,507%, από 1,394% χθες.
Το ιταλικό spread ενισχύεται στις 324 μονάδες.
Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,87% κι έκλεισε στις 18.471,38 μονάδες.


Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των τραπεζών.
Η Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 2,5%, η Banco Bpm κατέγραψε απώλειες 5,4%, η Unicredit σημείωσε πτώση 2,8%, ενώ η UBI Banca έκλεισε στο -2,7%.

Απειλές Salvini για βέτο της Ρώμης στις μεταρρυθμίσεις

Το σίγουρο είναι ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος της Matteo Salvini γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη της χώρας της, η οποία, ας μην ξεχνάμε ότι είναι η Τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Salvini απείλησε ότι η Ρώμη μπορεί να θέσει βέτο στις προτάσεις για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, οι οποίες αφορούν τόσο την τραπεζική ένωση, όσο την μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αλλά και την πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.
Ο Salvini στηρίζεται όχι μόνο στη μεγάλη σημασία που έχει η Ιταλία ως οικονομία για την Ευρωζώνη αλλά και στο γεγονός ότι η νυν κυβέρνηση απολαμβάνει ευρύτατη δημοτικότητα.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των εταιρειών  Coldiretti και Ixè, το 60% των Ιταλών θεωρεί ότι, οι πολιτικές της ΕΕ είναι επιζήμιες για τον γεωργικό τομέα της Ιταλίας ενώ μόλις το 10% τις θεωρεί ωφέλιμες.
Εξάλλου το 43% των Ιταλών εκτιμά, πως οι οικονομικές πολιτικές της ΕΕ σχεδιάστηκαν από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ένωσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και των πιο αδύναμων.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 20/11 00:15)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης