Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση προκρίνει ιταλικό – κυπριακό μοντέλο, η ΤτΕ προτείνει λύση που απέρριψαν οι θεσμοί και οι τράπεζες βλέπουν αύξηση του «δεν πληρώνω»

Η κυβέρνηση προκρίνει ιταλικό – κυπριακό μοντέλο, η ΤτΕ προτείνει λύση που απέρριψαν οι θεσμοί και οι τράπεζες βλέπουν αύξηση του «δεν πληρώνω»
Οι θεσμοί είχαν απορρίψει την λύση της bad bank – λύση που έμμεσα προκρίνει η ΤτΕ - επειδή θεωρούσαν και θεωρούν ότι θα δημιουργήσει την αίσθημα στους πολίτες του εφησυχασμού να μην πληρώνουν άπαξ και θα έρθει μια bad bank.
Ενώ στις 22 Νοεμβρίου – την Πέμπτη – η ΤτΕ θα ανακοινώσει και επίσημα το σχέδιο της για το πώς θα δομείται το SPV, πως θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια DTCs των τραπεζών και πως θα μεταφερθούν στην εταιρία ειδικού σκοπού έως 40 δισεκ. οι τράπεζες ήδη αποδομούν την λύση ενώ η κυβέρνηση…προτείνει το κυπριακό – Ιταλικό μοντέλο.
Ωστόσο οι τραπεζίτες δεν κρύβουν την διάχυτη ανησυχία τους καθώς θεωρούν ότι τα μοντέλα που παρουσιάζονται είναι πιθανό να επιδράσουν αρνητικά στους δανειολήπτες και να σταματήσουν να πληρώνουν ποντάροντας σε μια συλλογική λύση που θα έρθει στο μέλλον.
Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι οι θεσμοί είχαν απορρίψει την λύση της bad bank – λύση που έμμεσα προκρίνει η ΤτΕ - επειδή θεωρούσαν και θεωρούν ότι θα δημιουργήσει την αίσθημα στους πολίτες του εφησυχασμού να μην πληρώνουν άπαξ και θα έρθει μια bad bank.
Ταυτόχρονα εγείρονται θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ποιος θα διοικεί το SPV που προτείνει η ΤτΕ θα είναι μοντέλο PQH – οι συγχωνευόμενες bad bank - εάν είναι τότε εγείρονται θέματα αξιοπιστίας και διοίκησης.
Θα είναι το κράτος στην διοίκηση ή πρέπει να συμμετέχει και το κράτος στην διοίκηση;

Οι τραπεζίτες ανησυχούν

Οι τράπεζες λοιπόν θέτουν ορισμένα βασικά ερωτήματα.
Κορυφαίος τραπεζίτης που μίλησε στο bankingnews ενώ αναγνώρισε ότι η όλη η κατάσταση επιδεινώνει το πρόβλημα και εγκλωβίζει σε καθοδικό σπιράλ τις τράπεζες αναφέρει τα εξής
«Γιατί να δημιουργηθεί ένα SPV μια εταιρία ειδικού σκοπού και όχι 4 εταιρίες κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
Γιατί πρέπει να δημιουργηθεί μια κεντρική bad bank.
Επίσης τι θα συμβεί ότι μια τράπεζα εμφανίζει ζημίες, δεν θα ενεργοποιηθεί ο νόμος που ορίζει ότι υλοποιείται ΑΜΚ υπέρ του δημοσίου με βάση το ύψος της ζημίας και του ετήσιου DTC που αναλογεί;
Ποιος θα πληρώσει την ζημία εάν προκύψουν ζημίες που είναι και το πιθανότερο σενάριο.
Θα πρέπει να είμαστε σαφείς την ζημία θα την πληρώσει το ελληνικό δημόσιο.
Ένα άλλο ερώτημα είναι το εξής.
Ας υποθέσουμε ότι δημιουργούνται 4 SPV όπου μεταφέρει κάθε τράπεζα ξεχωριστά 1,5 δισεκ. DTC κεφάλαιο και 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια στο 47% της ονομαστικής αξίας και έναντι αυτού θα εκδοθούν ομόλογα.
Ποιος θα πληρώνει το ετήσιο επιτόκιο των ομολόγων;
Εάν το SPV δεν μπορεί να πληρώσει θα τα πληρώνει το DTC δηλαδή το κεφάλαιο των τραπεζών ή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Το δημόσιο είναι ο δυνητικός χαμένος.
Ποιος θα αγοράσει τα ομόλογα του SPV και ποια εγγύηση του δίδεται ότι αυτό θα πληρώνει τους τόκους;»
Οι τράπεζες λοιπόν ξεκινούν δια της αφαιρετικής αναφέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα SPV μια εταιρία ειδικού σκοπού ή άτυπα bad bank αλλά τέσσερις SPV.
Και πάλι θέτουν πολλά ερωτήματα για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η κυβέρνηση θέλει Κυπριακό Μοντέλο σε συνδυασμό με το Ιταλικό 

Και ενώ η ΤτΕ και ο Γιάννης Στουρνάρας θα ανακοινώσουν το σχέδιο τους το οποίο ήδη ορισμένοι το θεωρούν νεκρό πριν καν «γεννηθεί» η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο υιοθετώντας το κυπριακό μοντέλο με στόχο…πολιτικές επιδιώξεις.
Τι αναφέρει το κυπριακό μοντέλο;
Το δημόσιο θα επιδοτεί μέρος της δόσης για την αποπληρωμή ενός δανείου.
Π.χ. για ένα δάνειο με ετήσια δόση 1000 ευρώ τα 333 ευρώ θα τα επιδοτεί το ελληνικό κράτος και τα υπόλοιπα ή θα τα καταβάλλει ο δανειολήπτης ή θα υπάρξει και κάποιο κούρεμα οπότε τα αρχικά 1000 ευρώ θα γίνουν π.χ. 800 ευρώ οπότε το κράτος θα επιδοτεί τα 264 ευρώ και ο δανειολήπτης τα 536 ευρώ.
Το κυπριακό μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μόνο για κάποια όρια δηλαδή 5 ή 6 ή 7 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Η ετήσια επιβάρυνση του δημοσίου θα είναι ίσως 1,5 δισεκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι ο συνδυασμός Ιταλικού μοντέλου με τιτλοποιήσεις 20 δισεκ. προβληματικών δανείων και έκδοση 6-7 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων που θα φέρου την εγγύηση του δημοσίου και το κυπριακό μοντέλο θα μπορούσε να δουλέψει.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση του ΤΧΣ ή Ιταλικού μοντέλου έχει πάρει έγκριση από τον SSM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης