Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετράει δυνάμεις το Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει το σχέδιο του για το εκκλησιαστικό

Μετράει δυνάμεις το Μέγαρο Μαξίμου για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει το σχέδιο του για το εκκλησιαστικό
Αν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς σε ένα νομοσχέδιο θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιερέων
Οι εξελίξεις στην εκκλησία συνεχίζουν να προκαλούν σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε Αξιωματική Αντιπολίτευση και κυβέρνηση με αφορμή αυτή τη φορά δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας που ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Μαξίμου και να του έχει ζητήσει να μην προχωρήσει η συμφωνία με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμφότερες οι πλευρές δεν αρνήθηκαν τη συνάντηση διέψευσαν ωστόσο τα όσα φέρεται να ειπώθηκαν σε αυτήν με το κόμμα  της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επιμένει ότι δεν είχε καμία ενημέρωση επί της συμφωνίας.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το περιεχόμενο, λίγο ως πολύ είναι αυτό που έχει δημοσιευτεί και ο κ. Μητσοτάκης με βάση την πρακτική που έχει ακολουθήσει και στο θέμα του «Μακεδονικού» στην κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων επέλεξε να κινηθεί στο παρασκήνιο για να δυναμιτίσει αυτή τη συμφωνία προκειμένου να μην καρπωθεί πολιτικό όφελος ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνηση.
Η ΝΔ από την πλευρά της απαντά πως συνάντηση με το περιεχόμενο έτσι όπως παρουσιάστηκε στα δημοσιεύματα δεν υπήρξε.
Γι’ αυτό και διαψεύδει, τους ευφάνταστους, όπως τους χαρακτηρίζει, διαλόγους, τους οποίους αποδίδει στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να περιορίσει το εύρος της πολιτικής και επικοινωνιακής ζημιάς από ακόμη μία ατυχέστατη διαπραγμάτευση.
Πρόκειται όπως τονίζουν στην Πειραιώς για ακόμη έναν κρίκο  σε μια πολύ μακρά αλυσίδα ατυχέστατων επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου.
Η ΝΔ τονίζει ότι στην συγκεκριμένη συνάντηση την οποία δεν διαψεύδει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση ούτε από την Αρχιεπισκοπή για το περιεχόμενο και το εύρος της κυοφορούμενης συμφωνίας που παρουσιάστηκε την επόμενη μέρα στις 6 Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, εστιάζεται στο εξής, στο πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση η οποία διατείνεται ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές του νέου έτους θα φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που θέτει εκτός δημοσίου τους κληρικούς.
Το ζήτημα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ποιο δρόμο θα επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς απ’ όσα ακολούθησαν το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου, προκύπτουν δύο επιλογές για την κυβέρνηση οι οποίες όμως, αμφότερες, θα έχουν πολιτικό κόστος.
Αν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς σε ένα νομοσχέδιο θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιερέων.
Και γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση όπως και σε όλα τα κόμματα τι σημαίνει αυτό και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στην κοινωνία όταν έρθει η ώρα της κάλπης.
Από την άλλη βέβαια, η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα κερδίσει κάποιους ψηφοφόρους από τον κεντρώο χώρο δημιουργώντας ίσως μια πιο εκσυγχρονιστική σχέση με την εκκλησία.
Συνεπώς, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα μελετήσουν τα δεδομένα και θα μετρήσουν δυνάμεις για να καταλήξουν αν θα αποφασίσουν να οδηγηθούν σε σύγκρουση με την εκκλησία.
Δύσκολο το δίλημμα που μοιάζει με «μπρος γκρεμό και πίσω ρέμα», όπως λέει και η σοφή παροιμία.
Και μένει να δούμε σε ποια πλευρά θα σταθεί η ζυγαριά για το Μέγαρο Μαξίμου που έχει άλλωστε και τον τελευταίο λόγο.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης