Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα – Χαμηλές πτήσεις προς τα πρόσφατα χαμηλά

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα – Χαμηλές πτήσεις προς τα πρόσφατα χαμηλά
ΑΓΟΡΑ: Οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές αλλά και οι εκροές λόγω MSCI συνεχίζουν να πιέζουν την εγχώρια αγορά και να στέλνουν τον γενικό δείκτη στα χαμηλά 21 μηνών. Πρόσφατα είχε δει τις 610 μονάδες και αν γράψει χαμηλότερο σήμερα θα είναι νέο χαμηλό 21 μηνών.

Λίγη σημασία έχουν τα χαμηλά, τα ιστορικά, τα μηνών, τα ετών κτλ. Εδώ η αγορά διαλύεται και δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε για τις φθηνές εταιρείες του ΧΑ. Η φυγή δείχνει μαζική και μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κεφάλαια να εισρέουν για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, αν υπάρχουν.

Η Ελλάδα δεν είναι επενδυτικός προορισμός. Όμως δε θα είναι έτσι πάντα. Και στα χαμηλά υπάρχουν ευκαιρίες. Οι τράπεζες έχουν θέματα και δεν είναι μόνο η διαγραφή από τον MSCI. Αν τις έβλεπαν θετικά, θα έφευγαν κάποιοι επενδυτές που ακολουθούν δείκτες, αλλά θα έρχονταν άλλοι.

ΔΕΗ: Διαβάζουμε ότι θα κόψει και το ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ. Έπρεπε να πάει η απαίτηση στα 285 εκατ. ευρώ, να τη διαγράψει στον ισολογισμό και να επιχειρήσει να κόψει πρώτα το ρεύμα στη Χαλυβουργική. Δηλαδή λείπει η κοινή λογική. Γιατί δεν επιχείρησε το ίδιο όταν η απαίτηση της ΛΑΡΚΟ ήταν μόλις 31 εκατ. ευρώ;

Τότε θα είχε γλιτώσει ζημιά 250 εκατ. ευρώ. Αλλά είπαμε. Η ΛΑΡΚΟ είναι η ΛΑΡΚΟ. Οι άλλες δεν έχουν τόση σημασία. Ο μέτοχος όμως τρώει ζημιές και δεν βλέπει μέρισμα. Βλέπει μία τεράστια επιχείρηση να μην μπορεί να δημιουργήσει κέρδη και όλα έχουν την εξήγησή τους.

Πτωτικά ξεκίνησε η μετοχή λίγο πάνω από τα 1,21 ευρώ με χαμηλό όγκο. Η αποτίμηση στα 282 εκατ. ευρώ και είναι η μετοχή με το χαμηλότερο p/bv. Αλλά με τα αποτελέσματα που βγάζει θα λέμε όχι ότι έχει περιθώρια ανόδου αλλά ότι έχει περιθώρια να κάψει λίπος, ήτοι καθαρή θέση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Πειραιώς έχει πάει πλέον σημαντικά κάτω από το 1 ευρώ, η Εθνική δείχνει πως η αποτίμηση κάτω από 1 δισ. ευρώ θα διατηρηθεί και η Eurobank που χθες κατάφερε να κλείσει πάνω από το 1 δισ. ευρώ, σήμερα θα δώσει νέα μάχη. Η Alpha Bank, η οποία μένει στον MSCE Greece Standard έχει μικρότερες απώλειες.

ΤΙΤΑΝ: Το προνόμιο έχει άλλη αξία γιατί δεν έχει λέει εμπορευσιμότητα ανάλογη του κοινού. Τώρα τι να πούμε; Η αξία του κατά τα λοιπά είναι ίδια με τον κοινό. Η αλλαγή επίσης θα είναι στην ίδια μετοχή αφού δεν θα υπάρχουν προνόμια στο Βέλγιο. Συμφέρει η αλλαγή από κοινά σε προνόμια με σκοπό την παράδοση των μετοχών προκειμένου να γίνουν νέες κοινές.

ΣΕΛΟΝΤΑ: Βγαίνει πίεση στη μετοχή. Στα πρώτα λεπτά έχει κάνει 111 χιλ. τεμάχια και η τιμή είναι 0,0470 ευρώ με απώλειες 5,24% και αποτίμηση 11,5 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν πωλητές μεγάλοι από τα 0,0470 ευρώ και πάνω.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Πηγαίνει προς τα χαμηλά που έχει γράψει και είναι στα 7,44 ευρώ. Αν συνεχιστεί η πτώση κάπου στα 7,10 ευρώ βρίσκει στήριξη. Στα 7,58 ευρώ λίγο μετά το άνοιγμα με όγκο 9 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 1,08 δισ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Μάχη δίνεται και εδώ με τα χαμηλά των 3,75 ευρώ. Πολλές οι μετοχές που παλεύουν με τα χαμηλά τους. Αν σπάσει η αγορά προς τα κάτω, δηλαδή κάτω από τις 610 μονάδες τότε δεν αποκλείεται να διολισθήσουν περαιτέρω πολλές μετοχές και η συγκεκριμένη να δει τα 3,40 ευρώ.

CENTRIC: Βγαίνουν πάλι δεκαχίλιαρα στους πωλητές. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί διάθεση για πίεση και ο πωλητής περιμένει τους αγοραστές. Δεν έχει και πολλούς όπως φαίνεται η μετοχή. Αποτίμηση 10,9 εκατ. ευρώ και αναμένεται να εισπράξει τόσα από την πώληση της δραστηριότητας.

DIVERSA: Έδωσε κάποιες εξηγήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την πρόσφατη ανακοίνωση με την οποία δείχνει ενδιαφέρον να αγοράσει αεροπορική στην Κύπρου που έχει αναστείλει δραστηριότητες. Θα κάνει αύξηση 15 εκατ. ευρώ. Τώρα πως με 15 εκατ. ευρώ θα μπορείς να λειτουργείς αεροπορική είναι ένα θέμα που θα πρέπει να μας το απαντήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης