Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η Κύπρος η πιο εκτεθειμένη χώρας της ΕΕ στα υψηλά επίπεδα του χρέους των νοικοκυριών

tags :
Moody's: Η Κύπρος η πιο εκτεθειμένη χώρας της ΕΕ στα υψηλά επίπεδα του χρέους των νοικοκυριών
Μεταξύ των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, η Κύπρος (σταθερό, outlook, Ba2) είναι πιο εκτεθειμένη στους πιστωτικούς κινδύνους που συνδέονται με το υψηλό χρέος των νοικοκυριών
Μεταξύ των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, η Κύπρος (σταθερό, outlook, Ba2) είναι πιο εκτεθειμένη στους πιστωτικούς κινδύνους που συνδέονται με το υψηλό χρέος των νοικοκυριών, διότι έχει μικρή οικονομία, αδύναμο τραπεζικό τομέα και πολύ υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, σύμφωνα με σημερινή (20/11) έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody's.
Όπως αναφέρει η έκθεση «Sovereigns - Europe: Elevated household debt amplifies other economic vulnerabilities for highly indebted sovereigns»,
το κυρίαρχο πιστωτικό προφίλ της Κύπρου είναι το πιο εκτεθειμένο από όλες τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες και έχει κινδύνους που συνδέονται με το υψηλό χρέος των νοικοκυριών.
Σε άλλες χώρες της  Ευρώπης, τα χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία όπως οι αποταμιεύσεις, οι ασφαλίσεις και οι συντάξεις, καθώς και τα γενναιόδωρα «δίχτυα» κοινωνικής ασφάλισης, προστατεύουν το κρατικό χρέος από τους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό χρέος των νοικοκυριών.
Όπως αναφέρει η για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η αύξηση των δεικτών του ιδιωτικού χρέους έφθασε στο ανώτατο σημείο του 2008, πριν ξεκινήσει μια πτωτική τάση, ιδίως στις χώρες μετά την κρίση όπως η Ιρλανδία (σταθερό outlook, Α2), η Ισπανία σταθερό outlook, Baa1), η Πορτογαλία (σταθερό outlook, Baa3) και η Ισλανδία (θετικό outlook, Α3).
Αυτή η απομόχλευση συνοδεύτηκε από αύξηση του δημόσιου χρέους, με εξαίρεση την Ισλανδία, όπου το δημόσιο χρέος μειώθηκε σημαντικά.
Η Κύπρος είναι αξιοσημείωτη περίπτωση, επειδή δεν έχει δει μείωση του χρέους των νοικοκυριών, όπου τα επίπεδα αυξήθηκαν κατά 21% του εισοδήματος μεταξύ 2007 και 2017 από ένα ήδη υψηλό σημείο εκκίνησης.
Η Κύπρος έχει επίσης ένα αριθμό μοναδικών χαρακτηριστικών της αγοράς που αυξάνουν τους κινδύνους που συνεπάγεται το υψηλό χρέος.
Τα καταναλωτικά δάνεια αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του οφειλόμενου χρέους.
Σχεδόν το 100% των κυπριακών υποθηκών είναι κυμαινόμενου επιτοκίου και η χώρα έχει ήδη μια ισχυρή ικανότητα απορρόφησης κραδασμών. Επιπλέον, η οικονομία της Κύπρου είναι μικρότερη και λιγότερο διαφοροποιημένη και η ανάπτυξή της είναι πολύ πιο ασταθής.


 

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης