Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Στα σκαριά οι μελέτες για τον εθνικό κατώτατο μισθό

Κύπρος: Στα σκαριά οι μελέτες για τον εθνικό κατώτατο μισθό
Στα σκαριά οι μελέτες για τον εθνικό κατώτατο μισθό στην Κύπρο
Στα σκαριά βρίσκεται η ετοιμασία μελετών αναφορικά με την εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους στα τέλη του 2019.
Όπως αναφέρει το StockWatch, Επιτροπή εργασίας εξέτασε σήμερα τρεις προτάσεις νόμου αναφορικά με το κατώτατο όριο μισθού, με τη συζήτηση να μην αποφέρει απτά αποτελέσματα καθώς οι βουλευτές επιμένουν ότι η ρύθμιση του θέματος επείγει ενώ, η κυβέρνηση προβάλλει την ανάγκη μελετών και διαλόγου πριν από την καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού.
Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εργασίας Χρίστος Μαληκκίδης, ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι τον Ιούλιο του 2018 ενημερώθηκε το υπουργικό συμβούλιο για την πρόθεση προώθησης του θεσμού του εθνικού κατώτατου μισθού και επεσήμανε ότι ο θεσμός δεν μπορεί να εισαχθεί με απλό τρόπο και ότι απαιτεί μελέτη, ανάλυση και μεθοδικότητα.
Γι’ αυτό το λόγο είπε προωθείται η εκπόνηση μελετών με τεχνική βοήθεια εκ μέρους της ευρωπαϊκής επιτροπής και του διεθνούς οργανισμού εργασίας (ILO).
Σύμφωνα με τον κ. Μαληκκίδη, έχουν τεθεί τα χρονοδιαγράμματα για την ετοιμασία των μελετών οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2019 και η δεύτερη φάση που θα περιλαμβάνει τη μελέτη για τον ολοκληρωμένο τρόπο εφαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού, συμπληρώνεται τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
«Η ανταπόκριση των εταίρων μας από το ILO και την ΕΕ ήταν θετική και προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Μαληκκίδης, σημειώνοντας ότι ο σκοπός είναι στην προσπάθεια εφαρμογής του θεσμού να μην προκληθούν τριγμοί στην οικονομία ή να επηρεαστούν άλλες καλές πρακτικές και θέσμια.
Σύμφωνα με τον κ. Μαληκκίδη, η καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του προέδρου Αναστασιάδη και συναρτάται με άλλες παραμέτρους όπως η μείωση της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 5%.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση με μεθοδικό και συντεταγμένο τρόπο.
Συμφώνησε επίσης στις παρατηρήσεις που ακούστηκαν εκ μέρους συνδικαλιστών αναφορικά με την αλληλεπίδραση του κατώτατου μισθού με τις συλλογικές συμβάσεις, σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος δεν μπορεί να είναι αποσπασματική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης