Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

HSBC Market Outlook 2019: Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία – Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα για ΗΠΑ και Ευρωζώνη

tags :
HSBC Market Outlook 2019: Θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία – Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα για ΗΠΑ και Ευρωζώνη
Καλύτερες οι προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών λόγω της πολιτικής «παγωμένων» επιτοκίων της ΕΚΤ
Στις προοπτικές τόσο της παγκόσμιας όσο και της ελληνικής οικονομίας, επικεντρώθηκαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση HSBC Market Outlook 2019, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (20/11) στην Αθήνα.
Οι ομιλητές, κορυφαία στελέχη τόσο της HSBC όσο και μεγάλων επενδυτικών ομίλων όπως οι BlackRock και Franklin Templeton, υπογράμμισαν ότι Ευρώπη και ΗΠΑ ακολουθούν διαφορετική πορεία, τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και οικονομίας, με τους ειδικούς να εμφανίζονται περισσότερο θετικά προσκείμενη προς τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Η διαφορετική νομισματική πολιτική των ΕΚΤ και Fed δημιουργεί θετικό περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τον βασικό, πάντως, παράγοντα που μπορεί να τις πλήξει να είναι η πολιτική αναταραχή που έχει δημιουργηθεί, τόσο εξαιτίας της κόντρα Ιταλίας και Κομισιόν όσο και εξαιτίας της ανόδου του εθνικισμού.

Περπινιάς (HSBC): Ναυτιλία και ενέργεια οι στόχοι μας στην Ελλάδα – Εισαγωγή δύο αμοιβαίων κεφαλαίων

Στους κλάδους για τους οποίους ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η HSBC στην Ελλάδα, αποκάλυψε ο Στέλιος Πιρπινιάς, επικεφαλής της μονάδας Retail Banking, Wealth Management και Marketing της τράπεζας, σε ομιλία του στην εκδήλωση «HSBC, Market Outlook 2019», η οποία πραγματοποιείται σήμερα (20/11) στην Αθήνα.
Στην ομιλία του ο κ. Πιρπινιάς υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι την τρέχουσα περίοδο οι  εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και αυτό δημιουργεί αρκετές δυσκολίες στους αναλυτές οι οποίες «είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσουν».
Όπως τόνισε στόχος της τράπεζας είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας της αλλά και η παροχή καινοτόμων προϊόντων.
Το ενεργητικό της HSBC ξεπέρασε τα 2,6 τρισ. δολάρια, ενώ επιθυμεί να παράσχει χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στην ελληνική αγορά τόνισε ότι η τράπεζα εισήγαγε δύο αμοιβαία κεφάλαια, με στόχο  επενδύσεις σε εταιρίες που βελτίωσαν την εταιρική διακυβέρνηση.
Μεταξύ των κλάδων οι οποίοι ενδιαφέρουν την HSBC στην ελληνική αγορά είναι αυτοί ναυτιλίας, ενέργειας αλλά και ο τραπεζικός.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΗSBC είναι η μοναδική ξένη τράπεζα στην Ελλάδα, ενώ η μονάδα Retail Banking που λειτουργεί στη χώρα μας επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο Wealth Management, ορισμένων premier πελατών.



Κάμαρης (HSBC): Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο – Απαγορευτικό για έξοδο στις αγορές το επιτόκιο των 10ετών

Για πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Κάμαρης, επικεφαλής της μονάδας Global Market της HSBC στην Ελλάδα, προσθέτοντας, όμως, ότι η πρόσβαση στις αγορές είναι απαγορευτική αυτή τη στιγμή, με δεδομένο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου φθάνει στο 4,6%.
Ο κ. Κάμαρης σε ομιλία του στην εκδήλωση «HSBC, Market Outlook 2019», η οποία πραγματοποιείται σήμερα (20/11) στην Αθήνα και αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία τόνισε ότι ο πληθωρισμός ακολουθεί πορεία βελτίωσης, ενώ εκτίμησε ότι η ανεργία θα κινηθεί χαμηλότερα από το 20%.
Ως θετικό έκρινε το γεγονός ότι υπάρχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, ενώ υποστήριξε ότι ο πραγματικός στόχος των μνημονίων ήταν να μπορέσει η Ελλάδα να έχει, εκ νέου, πρόσβαση στις αγορές.
Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος της HSBC η Ελλάδα έχει περιθώριο να περιμένει κάποιο διάστημα πριν εξέλθει στις αγορές, με δεδομένο ότι διαθέτει το «μαξιλάρι ρευστότητας» των 25 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, όμως, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να το πράξει καθώς η απόδοση των 10ετών ομολόγων είναι εξαιρετικά υψηλή, με την εν λόγω πορεία να οφείλεται τόσο σε εσωτερικούς παράγοντες όσο και σε εξωτερικούς, όπως η πρόσφατη κρίση στην Τουρκία και η εν εξελίξει κρίση στην Ιταλία.
Στους αρνητικούς παράγοντες συμπεριλαμβάνεται η χαμηλή αξιολόγηση τόσο για την οικονομία όσο και για τις τράπεζες από τους οίκους.
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες δήλωσε ότι αντιμετωπίζουν ένα διττό πρόβλημα, από τη μία πλευρά δεν είναι επικερδείς και από την άλλη έχουν μεγάλο αριθμό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) στους ισολογισμούς τους.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι είναι δύσκολο μια νομισματική ένωση να σηκώσει το βάρος των διαφορετικών οικονομιών.
Στις διεθνείς αγορές ο κ. Κάμαρης εκτίμησε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit η ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ θα φθάσει στο 1 προς 1 και με το δολάριο στο 1 – 1,10.
Εάν υπάρξει, όμως, συμφωνία, τότε το βρετανικό νόμισμα θα ενισχυθεί σημαντικά.



Gayno (HSBC Global Asset Management): Θετικές οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές – Με προσοχή οι επενδύσεις σε αναδυόμενες

Θετικά προσκείμενη έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών είναι η HSBC Global Asset Management, όπως τόνισε ο Olivier Gayno, επικεφαλής επενδύσεων στη μονάδα Wealth & EMEA Liquidity.
Ο κ. Gayno σε ομιλία του στην εκδήλωση «HSBC, Market Outlook 2019», η οποία πραγματοποιείται σήμερα (20/11) στην Αθήνα, εκτίμησε ότι οι αγορές υποτίμησαν τις προθέσεις της Fed, καθώς πίστεψαν ότι δεν θα προχωρούσε τόσο σύντομα σε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων.
Τα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ, συνέχισε το κορυφαίο στέλεχος της HSBC, είναι φυσικό να ανεβάζουν την τιμή του δολαρίου κυρίως έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία έχει φθάσει στο ζενίθ της, ενώ αυτή της Ευρωζώνης έχει μείνει πίσω, σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξής της.
Όπως προέβλεψε εάν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά τους δείκτες MSCI για ΗΠΑ, Ευρώπη και Αναδυόμενες αγορές, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εάν συνεχιστεί η καλή πορεία των εταιρικών κερδών, τότε θα συνεχίσουν να ενισχύονται και οι αποτιμήσεις.
Η HSBC Global Asset Management διατηρεί ουδέτερη σύσταση για τον MSCI USA, ενώ εμφανίζεται πιο θετική αναφορικά με τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών, με δεδομένο ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια.
Αναφορικά με τις αναδυόμενες αγορές εκτίμησε ότι ορισμένα assets εμφανίζονται ελκυστικά αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους.



Gallo (BlackRock): Αρνητική η εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών – Οι βασικές επιλογές στην Ευρώπη

Ως αρνητική χαρακτήρισε την εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών ο Lawrence Gallo, επικεφαλής της ομάδας επενδύσεων για την Ευρώπη στην BlackRock.
Ο κ. Gallo σε ομιλία του στην εκδήλωση «HSBC, Market Outlook 2019», η οποία πραγματοποιείται σήμερα (20/11) στην Αθήνα, υποστήριξε ότι τόσο ορισμένα πολιτικά ζητήματα όσο και οι ιδιαιτερότητες της νομισματικής πολιτικής που ασκείται στην Ευρωζώνη επηρεάζουν την πορεία των επενδύσεων.
Εκτίμησε ότι οι προοπτικές του τραπεζικού κλάδου της ζώνης του ευρώ δεν είναι θετικές, καθώς η κερδοφορία του έχει παγώσει, ενώ είναι κατακερματισμένος.
Τόνισε ακόμη ότι ένα από τα μειονεκτήματά του έγκειται στο γεγονός ότι στην Ευρωζώνη δεν μπορούν, εύκολα, να υπάρξουν πτωχεύσεις τραπεζών, κάτι που γίνεται στις ΗΠΑ.
Αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη, τόνισε ότι η BlackRock θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει την καλή της πορεία και μετά το 2020.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης