Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο άρθρο 106β θέλει να ενταχθεί η Folli Follie - Αρχίζει το «κυνήγι» των ομολογιούχων και η αναζήτηση επενδυτή και ορκωτού

tags :
Στο άρθρο 106β θέλει να ενταχθεί η Folli Follie - Αρχίζει το «κυνήγι» των ομολογιούχων και η αναζήτηση επενδυτή και ορκωτού
Στο άρθρο 106β θέλει να ενταχθεί η Folli  Follie
O κύβος ερρίφθη από την διοίκηση της Folli – Follie καθώς επιλέγει την ένταξή της στο άρθρο 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα το οποίο προβλέπει «κούρεμα» και ρύθμιση των οφειλών έναντι των πιστωτών σε βάθος χρόνου.
Η διοίκηση της εταιρείας άναψε το «πράσινο  φως» για την υλοποίηση της διαδικασίας η οποία να σημειωθεί θα κριθεί από τις απαιτήσεις των ομολογιούχων οι οποίοι κατανοούν ότι οι εξελίξεις απομείωσαν την αρχική τους επένδυση και τώρα το μόνο που τις απομένει ή να διαφυλάξουν ένα  μέρος της αρχικής επένδυσης.
Οι εκδόσεις ομολόγων είχαν γίνει χωρίς εξασφαλίσεις δίνοντας ως εγγύηση το όνομα της «μαμάς» εταιρείας δηλαδή της FFG.
Η εταιρεία  έχει εκδώσει δύο ομόλογα , ένα  μετατρέψιμο ομολογιακό ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ ευρώ με τιμή μετατροπής  τα 40,7 ευρώ με ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2019 και ένα δεύτερο ονομαστικής  αξίας 150 εκατ.
ελβετικών φράγκων  ή 130 εκατ.  ευρώ λήξης  του 2021.
Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την προετοιμασία του φακέλου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 30 εργάσιμες ημέρες καθώς απαιτούνται γενικές συνελεύσεις από τους ομολογιούχους για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο θα προβλέπει «κούρεμα» των ομολόγων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο ομόλογα που έχουν εκδοθεί είναι τυπικά σε καθεστώς χρεοκοπίας καθώς υπήρξαν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις  προς τους ομολογιούχους.
Πάντως το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο όγκος συναλλαγών για το ομόλογο λήξης τον Ιούνιο του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της αγοράς έχουν εμφανισθεί κερδοσκοπικά Funds που βάζουν  εντολές αγοράς στα 8 και 10 σέντς του ευρώ και ποντάρουν ότι το «κούρεμα» θα κινηθεί κοντά στην περιοχή του 55% με 60%. Τα κερδοσκοπικά Funds  που αγοράζουν στις τρέχουσες τιμές ομόλογα της εταιρείας ποντάρουν ότι μπορεί να βγάλουν κέρδη ακόμη και στο σενάριο το «κούρεμα» να φθάσει στο 80% το οποίο έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί διότι θα αντιδράσουν οι ομολογιούχοι.

 Ζητούνται επενδυτές  και η συναίνεση των ομολογιούχων για «κούρεμα»

Η διοίκηση της Folli Follie από την στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια της κάνοντας λάθος επιλογές όπως ήταν η  προσπάθεια ένταξη της στο άρθρο 106α ενώ θα έπρεπε να είχε επιδιώξει  το καθεστώς εξυγίανσης.
Πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις από την στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο κάνει λόγο για Πύργο της Βαβέλ στη διοίκηση της FFG και διαπιστώνει  προσωπικές στρατηγικές των στελεχών.
Ο δρόμος προς το άρθρο 106β δεν είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα και τα εμπόδια είναι πολλά και σύνθετα.
Ανάμεσα σε αυτά είναι η προοπτική ύπαρξης επενδυτή ή επενδυτών που μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανισθεί και σύμφωνα με ορισμένους βρίσκονται στο παρασκήνιο και θα αποκαλυφθούν στο χρόνο  που πρέπει.
Επίσης η κατάθεση της αίτησης για το άρθρο 106β  απαιτεί να συμπεριληφθούν οι οικονομικές καταστάσεις του 2017 όπως και την υπογραφή τους από ορκωτό λογιστή, ο οποίος σήμερα και αυτός βρίσκεται στο παρασκήνιο.
Η διοίκηση της Folli  Folli  τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ανακοινώσει έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων για το διορισμό νέας εταιρείας για τον έλεγχο και την υπογραφή των οικονομικών καταστάσεων.
Τα στελέχη που συμμετέχουν στην προσπάθεια εξυγίανσης  της εταιρείας θεωρούν  ότι ο κίνδυνος ενός «ξαφνικού θανάτου» για την εταιρεία είναι υπαρκτός καθώς η ρευστότητα της εταιρείας περνά από τραπεζικούς λογαριασμούς  της εταιρείας οι οποίοι μπορεί δεσμευτούν με δικαστικές αποφάσεις.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnnews.gr   
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης