Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ημέρα κρίσεως για την Ιταλία η 21/11 – Βέβαιη η απόρριψη του προϋπολογισμού 2019 από ΕΕ – Οι πιθανές κυρώσεις

Ημέρα κρίσεως για την Ιταλία η 21/11 – Βέβαιη η απόρριψη του προϋπολογισμού 2019 από ΕΕ – Οι πιθανές κυρώσεις
Ερωτηματικό παραμένει εάν η Κομισιόν θα... τολμήσει να λάβει μέτρα κατά της Ρώμης
Αντιμέτωπη με την… κρίση της Κομισιόν βρίσκεται σήμερα (21/11) η Ιταλία, η οποία σαφώς έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για τη βέβαιη απόρριψη (για δεύτερη φορά) του προϋπολογισμού της για το 2019.
Η κόντρα μεταξύ Κομισιόν και ιταλικής κυβέρνησης καταγράφηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018, όταν η Επιτροπή απέρριψε για πρώτη φορά το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.
Η ιταλική κυβέρνηση με την απόφασή της να θέσει ως στόχο για το έλλειμμα του επόμενου έτους το 2,4% του ΑΕΠ γνώριζε εξ αρχής ότι θα είχε προβλήματα με τους θεσμούς της Ευρωζώνης.
Όμως τόσο η Lega όσο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων κέρδισαν τις εκλογές, με την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει νέος γύρος λιτότητας στην Ιταλία και θα θέσουν ως πρωταρχικό τους στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ιταλών.
Η πρώτη ημερομηνία-σταθμός για την Ιταλία ήταν η 13η Νοεμβρίου, με τη Ρώμη να μην πραγματοποιεί καμία αλλαγή στον προϋπολογισμό.
Αντίθετα τα κορυφαία στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης και κυρίως ο αντιπρόεδρός της Matteo Salvini φρόντισαν να ενημερώσουν όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω «ούτε εκατοστό», ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων κατά της Ιταλίας.
Έτσι φθάνουμε στη σημερινή τελευταία ευκαιρία, με την αγωνία να αφορά όχι το εάν θα υπάρξει νέα απόρριψη του προϋπολογισμού αλλά για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις κατά της Ιταλίας από τους θεσμούς της Ευρωζώνης.

Οι πιθανές κυρώσεις

Το πρώτο βήμα από πλευράς Κομισιόν είναι η δημοσίευση ειδικής έκθεσης, που θα ξεκινήσει την ένταξη της γειτονικής χώρας σε «πειθαρχική διαδικασία».
Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρυξέλλες μπορούν να ζητήσουν τη μεταφορά ενός ποσού της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ως ένα προληπτική μέτρο αντίδρασης.
Ακολούθως, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν προθεσμία έως το α' τρίμηνο του 2019, προκειμένου η Ρώμη να λάβει μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Εφόσον, όμως, η Ιταλία δεν ικανοποιήσει τα «θέλω» της Κομισιόν, τότε η τελευταία έχει το περιθώριο:

α) επιβολής προστίμου έως του 0,2% του ΑΕΠ,
β) αναστολής της λήψης χρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία, αλλά και
γ) θέσπισης ενός δημοσιονομικού εποπτικού οργάνου, το οποίο θα πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις, όπως ακριβώς συνέβαινε και στη μνημονιακή Ελλάδα.

Εάν και πάλι η Ρώμη αρνηθεί να «υπακούσει», τότε θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα, τα οποία θα προβλέπουν:
 
α) πρόστιμο έως το 0,5% του ΑΕΠ,
β) προληπτικό έλεγχο του προγράμματος έκδοσης ομολόγων και
γ) μείωση ή αναστολή των δανείων από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΤΕπ).

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι μέχρι στιγμής η Ε.Ε. ουδέποτε έχει φθάσει στο σημείο επιβολής προστίμων ή υιοθέτησης προληπτικών μέτρων εις βάρος μίας χώρας-μέλους.
Υπενθυμίζεται, επίσης, η εφαρμογή κάθε ενός από τα παραπάνω βήματα προϋποθέτει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης