Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όπισθεν ολοταχώς η κυβέρνηση στο εκκλησιαστικό για να προλάβει μεγαλύτερες επικοινωνιακές ζημιές

tags :
Όπισθεν ολοταχώς η κυβέρνηση στο εκκλησιαστικό για να προλάβει μεγαλύτερες επικοινωνιακές ζημιές
λαγή πλεύσης φαίνεται να επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου σε ότι αφορά τη συμφωνία Πολιτείας-εκκλησίας.
Αλλαγή πλεύσης φαίνεται να επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου σε ότι αφορά τη συμφωνία Πολιτείας-εκκλησίας.
Σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις αρνητικές αντιδράσεις στους κόλπους της εκκλησίας και πριν ακόμη προλάβουν να επηρεάσουν το ήδη τεταμένο κλίμα κι άλλες ομάδες της κοινωνίας, η κυβέρνηση προχωρά σε τακτικό ελιγμό. Κι έτσι, την αρχική απόφαση που ήθελε το κυβερνών κόμμα να προχωρά όχι μόνο άμεσα αλλά ακόμη και μονομερώς σε νομοθέτημα για τις σχέσεις των δύο πλευρών, διαδέχτηκαν την Τρίτη, μόλις λίγα  24ωρα μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ψυχραιμότερες σκέψεις και αναπροσανατολισμός της στρατηγικής.
Την αλλαγή ρότας σήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος διαβεβαίωσε  ότι η κυβέρνηση ούτε βιάζεται, ούτε πιέζεται και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου με την εκκλησία.
Λίγη ώρα νωρίτερα το σήμα είχε δοθεί και από τον υπουργό Παιδείας που έθετε ως ορόσημο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας τις εκλογές.
Η περιβόητη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, όλα δείχνουν ότι οδεύει προς τον «πάγο» καθώς στην κυβέρνηση, μετά από δεύτερες σκέψεις, φαίνεται πως αντιλήφθηκαν ότι δεν «αντέχουν» να έχουν απέναντί τους 10.000 κληρικούς μαζί με τις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση ακόμη κι ένα κομμάτι της κοινωνίας που επηρεάζεται από την εκκλησία και τους κατά τόπους ιερείς.
Άλλωστε οι αντιπαραθέσεις που προκλήθηκαν μέσα στην εκκλησία αλλά και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή έχουν τραβήξει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας με αποτέλεσμα να επισκιάζουν οτιδήποτε άλλο τις τελευταίες ημέρες.
Και μάλιστα σε μια συγκυρία, που στο κυβερνητικό στρατόπεδο πασχίζουν να αλλάξουν την ατζέντα και να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που δείχνει σταθερά να παγιώνεται τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Στην τελευταία μεγάλη έρευνα της Public Issue ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύεται ως δημοφιλέστερος πολιτικός με 46% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αγγίζει το 26%.
Συντριπτικά είναι τα ποσοστά δυσαρέσκειας των πολιτών που αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση σε ότι αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης καθώς φτάνουν το 84%.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προετοιμάζει τις επόμενες ημέρες μια στρατηγική θετικής δημοσιότητας, με τον προϋπολογισμό που κατατίθεται στη Βουλή σήμερα χωρίς την περικοπή των συντάξεων, ακολούθως με τη νομοθέτηση των αντίμετρων και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Και το μόνο που δεν επιθυμεί στην θετική ατζέντα που επιδιώκει να προτάξει το επόμενο διάστημα είναι η σκιά της εκκλησίας.
Γι αυτό και μιλά για άνεση χρόνου κι επιστρατεύει τον υπουργό Παιδείας να πείσει τους ιεράρχες να βρεθεί μια μέση λύση. Ωστόσο, δεδομένου ότι η απόφαση της εκκλησίας ήταν ξεκάθαρη με τους ιεράρχες εκφράζουν ομόφωνα την αντίθεσή τους με την έξοδο των κληρικών από το δημόσιο, το εγχείρημα μάλλον, φαντάζει ανέφικτο.
Με τη στροφή που επέλεξε η κυβέρνηση, το «αγκάθι» που ονομάζεται εκκλησία, μεταφέρεται σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών που δεν αποκλείεται να παραπεμφθεί και στις καλένδες.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης