Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε ωρολογιακή βόμβα για την Εθνική τράπεζα κινδυνεύει να εξελιχθεί η εκκρεμότητα του ΛΕΠΕΤΕ

Σε ωρολογιακή βόμβα για την Εθνική τράπεζα κινδυνεύει να εξελιχθεί η εκκρεμότητα του ΛΕΠΕΤΕ
Ο συμβιβασμός είναι μονόδρομος με υποχωρήσεις και των δύο πλευρών, το παλιό καθεστώς του ΛΕΠΕΤΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Σε ωρολογιακή βόμβα κινδυνεύει να εξελιχθεί η εκκρεμότητα του ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Εθνικής Τράπεζας) για την Εθνική Τράπεζα.
Τράπεζα και συνταξιούχοι αλλά και εργαζόμενοι βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη από τον Οκτώβριο του 2017 όταν η τότε διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να σταματήσει τη χρηματοδότηση των εξωφρενικών ελλειμμάτων του Λογαριασμού μετά από απαίτηση των δανειστών ενώ από το 2007 έως και τη διακοπή της χρηματοδότησης το ποσό που είχε καταβληθεί ως χρηματοδότηση από την Εθνική τράπεζα ανέρχεται σε 720 εκατ ευρώ.
Αν η Εθνική κάλυπτε το έλλειμμα για το 2017 θα κατέβαλε πάνω από 110 εκ ευρώ ενώ για το 2018 το ποσό αυτό θα ξεπερνούσε τα 120 εκ ευρώ.
 Το ποσό αυτό θεωρείται αδύνατο να το καλύψει πλέον η Εθνική όχι μόνο γιατί έχει χρηματοδοτηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων αλλά και των Ευρωπαίων που δάνεισαν την Ελλάδα αλλά διότι απειλεί την ίδια την ύπαρξη της τράπεζας.
Μάλιστα το ποσό αυτό θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι ένας κλειστός λογαριασμός καθώς από το 2005 και μετά όσοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται στην Εθνική δεν εντάσσονται στο ΛΕΠΕΤΕ αλλά στο Επικουρικό του δημοσίου.
Έτσι σήμερα έχει πάνω από 16.500 συνταξιούχους και περί τους 4900 εργαζόμενους στην τράπεζα.
Ουσιαστικά δηλαδή ο λογαριασμός όταν θα συνταξιοδοτηθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος που έχει ενταχθεί σε αυτόν δεν θα έχει καμία χρηματοδότηση και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και αποθεματικά θα πρέπει έτσι όπως έχουν τα πράγματα να το χρηματοδοτεί η Εθνική Τράπεζα για αρκετά ακόμα χρόνια, εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με την λογική.  
Αυτό σημαίνει ότι με συντηρητικές εκτιμήσεις στο τέλος της τρέχουσας πενταετίας η ετήσια χρηματοδότηση που θα απαιτείται θα ξεπερνά τα 150 εκατ ευρώ ετησίως.
Ποσό που η Εθνική Τράπεζα δύσκολα θα άντεχε ακόμα και σε περίοδο παχέων αγελάδων.
 Έτσι η συμβιβαστική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η ΕΤΕ να χρηματοδοτεί αλλά όχι με περισσότερα από 38 με 40 εκατ ευρώ το χρόνο, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο ΕΤΕΑΕΠ, ο λογαριασμός να παραμείνει συμπληρωματικός και να ενταχθούν και οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά το 2005 (ώστε να υπάρχει ροή εσόδων), να αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων και να μειωθούν οι συντάξεις ειδικά οι υψηλές.
 Από τις κινήσεις αυτές εκτιμάται ότι συγκεντρώνονται περί τα 80 εκ ευρώ το χρόνο.
Αν υποτεθεί ότι δεν σχηματίζεται  αποθεματικό η μέση σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 500 ευρώ συν τα περίπου 200 του δημοσίου επικουρική το συνολικό μέσο ποσό παρά τις μειώσεις θα διαμορφωθεί έως και 700 ευρώ.
Αν σχηματιστεί αποθεματικό το ποσό θα είναι χαμηλότερο αλλά κατά πολύ υψηλότερο από τη μέση σύνταξη που απολαμβάνει ο μέσος Έλληνας.
Με τον τρόπο αυτό και η Εθνική δεν θα αντιμετωπίσει κινδύνους χρεοκοπίας και οι εργαζόμενοι θα εξασφαλίσουν ένα πολύ ικανοποιητικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα επικουρικό.
Η διατήρηση πάντως του υφιστάμενου καθεστώτος αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Εθνικής τράπεζας.
Οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι της Εθνικής έχουν ακολουθήσει λάθος δρόμο.
Αντί να επιδιώξουν συμβιβασμό με υποχωρήσεις υποβάλλουν αγωγές κατά της τράπεζας στην οποία εργάστηκαν τακτική που είναι θεσμικά λάθος.
Προφανώς και υπήρχαν κρατήσεις αλλά η στρατηγική όλα έχουν αλλάξει αλλά όχι ο ή το ΛΕΠΕΤΕ είναι αδιανόητο και σε κάποιο βαθμό άπληστη τακτική.
Ο συμβιβασμός είναι μονόδρομος με υποχωρήσεις και των δύο πλευρών, το παλιό καθεστώς του ΛΕΠΕΤΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης