Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό, άνοιξε ο δρόμος για κυρώσεις - Centeno: Συναινεί το Eurogroup - Δεν υποχωρεί η Ιταλία

tags :
Κομισιόν: Απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό, άνοιξε ο δρόμος για κυρώσεις - Centeno: Συναινεί το Eurogroup - Δεν υποχωρεί η Ιταλία
Δεν υποχωρεί από τις θέσεις της η ιταλική κιυβέρνηση
(upd) Στην απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 προχώρησε η Κομισιόν, όπως αναμενόταν,  εξέλιξη η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, καθώς δεν τηρείται το κριτήριο για το χρέος.
«Η ανάλυσή μας προβλέπει ότι δεν τηρείται το κριτήριο για το χρέος.
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος με βάση το χρέος», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάλυσή της για το ιταλικό χρέος.
Η Κομισιόν κάνει λόγο για υψηλό ρίσκο μη συμμόρφωσης του ιταλικού προϋπολογισμού με τους κανονισμούς.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Valdis Dombrovskis χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση και δικαιολογημένη την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού χρέους.
Σε μια πρώτη αντίδραση από την ιταλική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού και θα συζητήσει το θέμα με τον Juncker το Σάββατο στις Βρυξέλλες.
Ο Matteo Salvini δήλωσε ότι θα υπάρξει ένας πολιτισμένος διάλογος με τις Βρυξέλλες, αλλά η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην πορεία που έχει χαράξει.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, εξέφρασε την στήριξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην απόφαση της Κομισιόν.
«Πάντοτε υποστηρίζαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτή τη διαδικασία και σε παρόμοιες στο παρελθόν», δήλωσε ο Centeno μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών, Wopke Hoekstra.
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών πρόκειται να συζητήσουν για την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού χρέους έναντι της Ιταλίας κατά τη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο.

Moscovici: Λογική η αντίδραση της Κομισιόν στις κινήσεις της Ιταλίας – Δεν σέβεται το κριτήριο του χρέους

Λογική χαρακτήρισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici την αντίδραση της Κομισιόν στις κινήσεις της Ιταλίας αναφερόμενος στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019.
«Το μέγεθος του δημοσίου χρέους της Ιταλίας, παραμένει το κύριο μέλημα.
Σήμερα υιοθετήσαμε την 5η έκθεσή μας, με το συμπέρασμα ότι η Ιταλία δεν σέβεται το κριτήριο του χρέους.
Δεν ανοίγει τώρα η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Το αν θα ανοίξει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία θα το αποφασίσουν τα κράτη μέλη, μετά από διάλογο» υποστήριξε ο Moscovici.
Όπως είπε, τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιταλία παραμένουν.
«Δεν έχουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις μας.
Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό για τις επιπλέον δαπάνες;» διερωτήθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Tria: Υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά - Ο δείκτης του χρέους θα υποχωρήσει

Της γραμμής της ιταλικής κυβέρνησης στον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019 υπεραμύνθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, σε δηλώσεις του λίγες ώρες μετά την απόρριψη του από την Κομισιόν.
«Τα δημόσια οικονομικά παραμένουν υπό έλεγχο» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο δείκτης του χρέους αναμένεται να υποχωρήσει».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η δραματοποίηση μεταξύ της ΕΕ και της Ιταλίας πλήττει και τις δύο οικονομίες».

Salvini: Δεν τα βάζω με την Ευρώπη, ζητώ σεβασμό για τον ιταλικό λαό - Δεν πάμε σε σύγκρουση

«Δεν τα βάζω με την Ευρώπη.
Αυτό που ζητώ είναι σεβασμός για τον ιταλικό λαό» ήταν η πρώτη αντίδραση του αντιπροέδρου και υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini στην ανακοίνωση πως η Κομισιόν απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 και πως ενεργοποιεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
«Στις Βρυξέλλες είναι γραφομανείς.
Περνούν πολύ χρόνο να γράφουν επιστολές, κάτι που δεν έκαναν όταν υπήρχαν προϋπολογισμοί που έβλαπταν την χώρα.
Δεν τα βάζω με την Ευρώπη.
Αυτό που ζητώ είναι σεβασμός στον ιταλικό λαό.
Δεν πηγαίνουμε για σύγκρουση αλλά για αντιπαράθεση θέσεων» είπε ο Salvini κατά την παρέμβαση του σε συνέδριο στη Ρώμη.
Επίσης υπογράμμισε με ειρωνεία:
«Έφτασε το γράμμα τον Βρυξελλών; Εντάξει, περιμένουμε εκείνο του Άι Βασίλη».
«Ας μας αφήσουν να δουλέψουμε.
Μου φαίνεται ασεβές να επιβληθούν κυρώσεις για μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη.
Θα τα πούμε σε ένα χρόνο, αλλά δεν θέλω προκαταλήψεις.
Εμείς πιστεύομε στην αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού μας, εγώ δεν αμφισβητώ τους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Corriere della Sera, η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει μια πλήρη εξήγηση των στόχων της και των παραμέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό χωρίς να υπάρχει πρόθεση τροποποιήσεων.
Όπως αναφέρεται ο Conte θα επιχειρήσει να εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker το που στοχεύει ο ιταλικός προϋπολογισμός κρατώντας αποστάσεις από τα νούμερα, τα οποία κατά τη Ρώμη, «βγαίνουν» απόλυτα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ιταλών οικονομολόγων.

«Δεν αλλάζει ο στόχος για έλλειμμα 2,4% το 2019»

Η ιταλική κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητη στις θέσεις της, με τον αντιπρόεδρο Matteo Salvini να ξεκαθαρίζει πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης της ΕΕ, ότι ο στόχος για έλλειμμα 2,4% το 2019 δεν είναι υπό συζήτηση.
«Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο για τις επενδύσεις, όχι για το έλλειμμα ή τις συντάξεις», τόνισε ο Salvini.
Η Ιταλία βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, σχολιάζοντας την άνοδο του spread.
Ο Salvini επέμεινε στη θέση ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί εάν αναπτυχθεί η οικονομία.
Όσον αφορά τα σενάρια κατάρρευσης του κυβερνητικού συνπασπσιμού Λέγκας - Πέντε Αστέρων, ο Salvini δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση ήρθε για να μείνει».
Νωρίτερα ο ιταλικός Τύπος μετέδιδε ότι ο επικεφαλής της Λέγκας είναι έτοιμος να υπαναχωρήσει στην κόντρα με τις Βρυξέλλες, υπό το βάρος των αγορών, ωστόσο πηγή του κόμματος διέψευσε τις πληροφορίες.

Νωρίτερα, πηγές της Λέγκας διέψευσαν τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης είναι ανοικτός σε αλλαγές για τον προϋπολογισμό του 2019, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria εκφράζει την ανησυχία του για την άνοδο του spread.
Η Ιταλία βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini, σχολιάζοντας την άνοδο του spread.
Εν αναμονή της κρίσης της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί εάν αναπτυχθεί η οικονομία.
Όσον αφορά τα σενάρια κατάρρευσης του κυβερνητικού συνπασπσιμού Λέγκας - Πέντε Αστέρων, ο Salvini δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση ήρθε για να μείνει».
Νωρίτερα, ο ιταλικός Τύπος έκανε λόγο για σημάδια υπαναχώρησης στην κυβέρνηση του Giuseppe Conte όσον αφορά την αντιπαράθεση της με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 και ενώ αναμένεται εντός της ημέρας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019.
Η Κομισιόν, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, θα απορρίψει τον προϋπολογισμό του 2019, κάνοντας έτσι το πρώτο επίσημο βήμα για την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, ο Salvini θορυβημένος από την χθεσινή άνοδο του ιταλικού spread φαίνεται πλέον πεπεισμένος πως πρέπει να «μειωθεί η έκθεση του χρέους» και συντάσσεται με τον άξονα του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος που θα έχουν στον προϋπολογισμό μέτρα όπως το εισόδημα των πολιτών και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, τον «κώδωνα κινδύνου» για τη μετωπική με την Κομισιόν και την Ευρώπη σήμανε στον Salvini ο στενός οικονομικός του συνεργάτης Giancarlo Giorgetti.
«Και τότε αυτός, ο ηγέτης της Lega που τρομοκράτησε το ευρωπαϊκό κατεστημένο, που «παινεύτηκε» για την φιλία με τον Vladimir Putin, που κοροϊδεύει τον Jean Claude Juncker, κατάλαβε.
Κατάλαβε ότι ο Βορράς του είναι σε πανικό, οι επιχειρηματίες, μεγάλοι και μικροί, οι τράπεζες, ο παραγωγικός ιστός που ονειρεύεται τις υποδομές και ζει με ασφάλεια και σταθερότητα, αυτό που του ζήτησε είναι να μειώσει τους φόρους και όχι να προκαλέσει μια καταιγίδα στις σχέσεις με την ΕΕ» υποστηρίζει το δημοσίευμα της La Stampa, αναφέροντας πως ο Salvini αφήνει μόνο του τον Di Maio.

Θα απορρίψει η Κομισιόν

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Il Sole φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria, ο οποίος και αυτός εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για τη ραγδαία άνοδο του ιταλικού spread και εκτιμά ότι η Κομισιόν για δεύτερη φορά θα απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της, η Κομισιόν εντός της ημέρας θα αναφέρει στην απόφασης της ότι ο προϋπολογισμός για το 2019 παρεκκλίνει σοβαρά από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η ιταλική κυβέρνηση, ότι βασίζεται σε ιδιαίτερα αισιόδοξες υποθέσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας κάτι που απειλεί την επαρκή μείωση του χρέους, το οποίο και θα χαρακτηρίζει ως μεγάλη πληγή.
Υπό αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η Il Sole, η Κομισιόν θα κάνει το πρώτο επίσημο βήμα για την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
«Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής ή απόφαση από τον Juncker, ο οποίος θα συναντήσει το ερχόμενο Σάββατο 24/11 τον Giuseppe Conte στις Βρυξέλλες, οι Επίτροποι είναι έτοιμοι να δώσουν στη δημοσιότητα την απόφαση τους αύριο, με την οποία και θα εξηγούν για ποιους λόγους η Κομισιόν δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις που έδωσε η Ιταλία για τον προϋπολογισμό της».
Επιπλέον, οι Επίτροποι θα επισημαίνουν – αναφέρει η Il Sole – πως η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες για το χρέος και ότι δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Τις ίδιες πληροφορίες, δηλαδή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες επικαλείται και η La Repubblica, η οποία και αυτή αναφέρεται στο χθεσινό αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψε χθες το ιταλικό spread που έφτασε στα υψηλότερα του επίπεδα από το 2013.

Corriere della Sera: Η κυβέρνηση αρχίζει να φοβάται…

Από την πλευρά της η Corriere della Sera υποστηρίζει πως η ιταλική κυβέρνηση αρχίζει να φοβάται τις κυρώσεις αλλά και την απομόνωση από την ΕΕ.
«Μίλησε για μισή ώρα την περασμένη Κυριακή με τον Jean Claude Juncker, και θα τον συναντήσει το ερχόμενο Σάββατο.
Ο Giuseppe Conte γνωρίζει πως δεν μπορεί να διατηρήσει στα ύψη για πολύ ακόμα την ένταση με τις Βρυξέλλες.
Και γνωρίζει επίσης πως η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην Ιταλία από ότι στην ΕΕ» υποστηρίζει η Corriere della Sera, αναφέροντας πάντως πως η «ζημιά» ήδη γίνεται αν δει κανείς την εκτόξευση του ιταλικού spread και τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.
«Η κυβέρνηση της Ρώμης κατάλαβε ότι η περίφημη απομόνωση της γίνεται επικίνδυνη.
Πολλά ευρωπαϊκά κράτη είναι αποφασισμένα να μην επιτρέψουν στην Ιταλία χώρο για δαπανηρές και άγονες  «δημιουργικές δαπάνες».
Η προεκλογική εκστρατεία είναι σε εξέλιξη και για αυτούς.
Και ο Conte είναι αυτός που θα αναλάβει το χρέος να χαμηλώσει τους τόνους της εχθρότητας και της δυσπιστίας» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει πως αν το spread συνεχίζει να ανεβαίνει, τότε η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει τα μέτρα της.
Ανάμεσα στις ιδέες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί είναι «το Πατριωτικό Ταμείο των Ιταλών», η πώληση περιουσιακών στοιχείων του ιταλικού κράτους, προτάσεις εν μέρει και αντισυνταγματικές, ενώ στο τραπέζι κυκλοφορούν ακόμα και σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Στο 3,48% η απόδοση του 10ετούς 

Ψύχραιμη ήταν η αντίδραση της αγοράς στις ανακοινώσεις της Κομισιόν, ίσως γιατί οι επενδυτές είχαν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει την απόρριψη του προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διολίσθησε κατά στο 3,48%, από 3,621% στο χθεσινό κλείσιμο.


Η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε κατά 23 μ.β. στο 1,14% από 1,39% χθες.
Το ιταλικό spread υποχώρησε στις 314 μονάδες βάσης.
Ο FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ενισχύθηκε κατά 1,41% και έκλεισε στις 18.731,55 μονάδες.


Οι μετοχές των τραπεζών στο Μιλάνο κατέγραψαν ράλι, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται κατά 2,8%, την Banco Bpm να σημειώνει άλμα 7,6%, τη Unicredit να κλείνει στο +1,8% και την UBI Banca στο +2,8%.

Οι πιθανές κυρώσεις

Το πρώτο βήμα από πλευράς Κομισιόν είναι η δημοσίευση ειδικής έκθεσης, που θα ξεκινήσει την ένταξη της γειτονικής χώρας σε «πειθαρχική διαδικασία».
Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρυξέλλες μπορούν να ζητήσουν τη μεταφορά ενός ποσού της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ως ένα προληπτική μέτρο αντίδρασης.
Ακολούθως, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν προθεσμία έως το α' τρίμηνο του 2019, προκειμένου η Ρώμη να λάβει μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Εφόσον, όμως, η Ιταλία δεν ικανοποιήσει τα «θέλω» της Κομισιόν, τότε η τελευταία έχει το περιθώριο:

α) επιβολής προστίμου έως του 0,2% του ΑΕΠ,
β) αναστολής της λήψης χρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία, αλλά και
γ) θέσπισης ενός δημοσιονομικού εποπτικού οργάνου, το οποίο θα πραγματοποιεί τακτικές επισκέψεις, όπως ακριβώς συνέβαινε και στη μνημονιακή Ελλάδα.

Εάν και πάλι η Ρώμη αρνηθεί να «υπακούσει», τότε θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμη αυστηρότερα μέτρα, τα οποία θα προβλέπουν:
 
α) πρόστιμο έως το 0,5% του ΑΕΠ,
β) προληπτικό έλεγχο του προγράμματος έκδοσης ομολόγων και
γ) μείωση ή αναστολή των δανείων από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΤΕπ).

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι μέχρι στιγμής η Ε.Ε. ουδέποτε έχει φθάσει στο σημείο επιβολής προστίμων ή υιοθέτησης προληπτικών μέτρων εις βάρος μίας χώρας-μέλους.
Υπενθυμίζεται, επίσης, η εφαρμογή κάθε ενός από τα παραπάνω βήματα προϋποθέτει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Το ιστορικό της αντιπαράθεσης
 
Η κόντρα μεταξύ Κομισιόν και ιταλικής κυβέρνησης καταγράφηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018, όταν η Επιτροπή απέρριψε για πρώτη φορά το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.
Η ιταλική κυβέρνηση με την απόφασή της να θέσει ως στόχο για το έλλειμμα του επόμενου έτους το 2,4% του ΑΕΠ γνώριζε εξ αρχής ότι θα είχε προβλήματα με τους θεσμούς της Ευρωζώνης.
Όμως τόσο η Lega όσο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων κέρδισαν τις εκλογές, με την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει νέος γύρος λιτότητας στην Ιταλία και θα θέσουν ως πρωταρχικό τους στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ιταλών.
Η πρώτη ημερομηνία-σταθμός για την Ιταλία ήταν η 13η Νοεμβρίου, με τη Ρώμη να μην πραγματοποιεί καμία αλλαγή στον προϋπολογισμό.
Αντίθετα τα κορυφαία στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης και κυρίως ο αντιπρόεδρός της Matteo Salvini φρόντισαν να ενημερώσουν όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω «ούτε εκατοστό», ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων κατά της Ιταλίας.
Έτσι φθάνουμε στη σημερινή τελευταία ευκαιρία, με την αγωνία να αφορά όχι το εάν θα υπάρξει νέα απόρριψη του προϋπολογισμού αλλά για το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις κατά της Ιταλίας από τους θεσμούς της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης