Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Ο Trump ζητάει από τη Fed να μειώσει τα επιτόκια, αλλά η ιστορία δεν είναι με το μέρος του

MarketWatch: Ο Trump ζητάει από τη Fed να μειώσει τα επιτόκια, αλλά η ιστορία δεν είναι με το μέρος του
Η Federal Reserve σπανίως μειώνει τα επιτόκια όταν το ΑΕΠ είναι ισχυρό και η ανεργία χαμηλή
Μετά την τελευταία πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς, ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε την Τρίτη ότι θα ήθελες η Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια, αλλά αυτό μπορεί να είναι ευσεβής σχέψη.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης κατά 3% ετησίως το 2018 για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια και η ανεργία έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 48 ετών, στο 3,7%.
Η Fed έχει μειώσει ορισμένες φορές τα επιτόκια όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εμφανίζεται ισχυρό, αν και για λίγο, αλλά σχεδόν ποτέ δεν το έχει κάνει όταν η ανάπτυξη ήταν σταθερή και η ανεργία ήταν χαμηλή.
Δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα από τη Fed ως προς το να έχει κάνει κάτι τέτοιο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα.
Λίγο πριν πετάξει στη Φλόριντα για την ημέρα των Ευχαριστιών, ο πρόεδρος είπες στους δημοσιογράφους ότι η Fed είναι εν μέρει υπεύθυνη όταν ρωτήθηκε για την πτώση των αγορών και γενικότερη υγεία της οικονομίας.
Έχει επικρίνει εδώ και μήνες τη Fed ότω της πολιτικής αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
«Θα ήθελα να δω τη Fed με χαμηλότερο επιτόκιο, νομίζω ότι το επιτόκιο είναι πολύ υψηλό και ότι έχουμε περισσότερο πρόβλημα με τη Fed απ΄ ότι με οποιονδήποτε άλλον», δήλωσε ο Trump.
Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο τρεις φορές φέτος, ενώ αναμένεται μία τέταρτη αύξηση τον επόμενο μήνα.
Η Fed θέλει να διασφαλίσει ότι μία ισχυρή αμερικανική οικονομία και μία σφιχτή αγορά αεργασίας δε θα προκαλέσουν την άνοδο των τιμών και των μισθών με τόσο γρήγορους ρυθμούς που θα προκαλέσουν ζημιογόνο ρυθμό πληθωρισμού.
Τα επιτόκια των ΗΠΑ εξακολουθούν ωστόσο να παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα, και υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η οικονομία πρόκειται να «σκοντάψει».
Το επιτόκιο κυμαίνεται πλέον στο εύρος 2% έως 2,25%, ενώ αντίθετα το επιτόκιο έφθασε στο 5,25% κατά την τελευταία οικονομική επέκταση από το 2001 έως το 2007.
Η οικονομία, από την πλευρά της, αναμένεται να αυξηθεί κοντά στο 3% το τέταρτο τρίμηνο, μετά την άνοδο 3,5% και 4,2% κατά τα προηγούμενα δύο τρίμηνα.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός φαίνεται σταθερός, με τον δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης να αυξάνεται κατά 2% από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2018, ποσοστό που αποτελεί ακριβώς τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Η Fed μπορεί να αλλάξει τα σχέδιά της εάν η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίσει να υποχωρεί και η οικονομία επιβραδυνθεί, αλλά η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να το κάνει χωρίς να έχει αποδεικτικά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης