Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χουλιαράκης: Οι περικοπές στις συντάξεις δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019

Χουλιαράκης: Οι περικοπές στις συντάξεις δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019
Ο προϋπολογισμός του 2019 κατατέθηκε σήμερα (21/11/2018) στη Βουλή
Παρελθόν θεωρείται πλέον το μέτρο της περικοπής των συντάξεων που θα εφαρμοζόταν το 2019.
Μάλιστα, όπως δήλωσε σήμερα (21/11/2018) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στον προϋπολογισμό του 2019 (σσ. που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή) δεν περιλαμβάνεται η μείωση των συντάξεων.

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% το 2019 και πρωτογενές πλεόνασμα 3,6%.
Για το έτος 2018, η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 2,1% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,98% έναντι στόχο για 3,5%.
Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% παρέχει στην κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Δευτέρα 26 έως Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.
Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία, στις 18 Δεκεμβρίου.

Αλλάζει το μείγμα πολιτικής

Σύμφωνα με τον υπουργείο Οικονομικών, οι ικανοποιητικές επιδόσεις των ετών 2015-2018 αλλά και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.
Για το έτος 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων:
* Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.
* Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Πράσινο φως από Κομισιόν

Νωρίτερα, η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό κατηλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ΣΔΠ που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευση της να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Pierre Moscovici, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα εγκρίνει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων.
«Ανοίγει ο δρόμος για ακύρωση μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί, για τη μείωση συντάξεων.
Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι τέτοιο.
Πιστεύω ότι το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου θα δεχτεί αυτή την απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Moscovici επεσήμανε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις.
«Το πολιτικό μάθημα είναι ότι οι προσπάθειες των Ελλήνων και οι αποφάσεις μας αποφέρουν καρπούς και ως προς τα μεγέθη αλλά και από άποψης κοινωνικής δικαιοσύνης» είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης