Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έβγαλε αντίδραση χωρίς να πείσει

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έβγαλε αντίδραση χωρίς να πείσει
ΑΓΟΡΑ: Μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις ήρθε η αντίδραση. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι μας έπεισε, καθώς και ο τζίρος ήταν χαμηλός αλλά και οι κινήσεις των μετοχών ήπιες.

Σα να περίμεναν στη γωνία οι επενδυτές τους ξένους να αρχίσουν πάλι τις πωλήσεις. Σε πολλές μετοχές είδαμε ξανά μεγάλους όγκους και ήπια ανοδική κίνηση και αυτό σημαίνει πως απλά βγήκαν κάποιοι βραχυπρόθεσμοι για να πάρουν την αντίδραση και να βγάλουν γρήγορα κάποια απόδοση. Έτσι έδωσαν χώρο στους πωλητές.

Θα πρέπει να δούμε συνέχεια και φυσικά να βοηθήσει και το κλίμα στο εξωτερικό αφού οι κίνδυνοι είναι αρκετοί και οι επενδυτές έχουν πολλά στο κεφάλι τους αυτήν την περίοδο. Θέλει προσοχή η αγορά.

ΟΓΚΟΣ: Συνολικά χαμηλός αλλά είδαμε στις δημοπρασίες μεγάλες εντολές πώλησης. Εκτός τραπεζών που έχουν πωλητές στις δημοπρασίες μέρες τώρα, είδαμε εντολές μεγάλες που άλλες έγιναν και άλλες όχι σε ΕΛΠΕ, Coca Cola, ΟΤΕ και λίγες στον ΟΠΑΠ.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: Όλα έχουν να κάνουν με την ψυχολογία. Υπάρχουν μετοχές που έχουν διορθώσει και είναι ελκυστικές αλλά διστάζουν οι επενδυτές. Σε άλλες εποχές θα τις αγόραζαν με κλειστά μάτια.

Εισηγμένες που με τα κέρδη εννεαμήνου παίζουν με p/e 10, εισηγμένες που ομοειδείς εξαγοράστηκαν σε διπλάσιες τιμές προσπαθούν με σημαντική άνοδο στις προηγούμενες συνεδριάσεις να πιάσουν P/BV 1. Υπάρχουν και αυτές που η πτώση ξεπερνά το 50% γιατί οι επενδυτές πουλάνε τα πάντα ακόμα και τις φθηνές.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Έβγαλε κίνηση λόγω αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Ήταν αρκετά καλά και το σημαντικό είναι πως το κόστος χρηματοδότησης υποχώρησε 10%. Θετικότατη εξέλιξη. Τα κέρδη εννεαμήνου δίνουν ελκυστικό p/e και περιμένουμε το τέταρτο τρίμηνο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μετά από τόσο ξύλο θα περιμέναμε μία καλύτερη αντίδραση. Η Eurobank έκλεισε με απώλειες και φυσικά αποτίμηση κάτω από 1 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank είχε τη μεγαλύτερη άνοδο αλλά όχι εντυπωσιακά πράγματα. Η Εθνική παραλίγο να κλείσει κάτω.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Μεγάλος ο όγκος χθες με μεγάλη πτώση, μεγάλος και σήμερα με μικρή άνοδο. Από τα υψηλά ημέρας των 7,25 ευρώ έκλεισε στα 7,06 ευρώ με 310 χιλ. τεμάχια συναλλαγές.

ΕΧΑΕ: Φαίνεται πως έχει χάσει τη σημαντική στήριξη και πάει παρακάτω. Γίνεται πιο ελκυστική σε αυτές τις αποτιμήσεις αν και δεν περιμένουμε χαμηλό p/e. Απλά αγοράζεις χρηματιστήριο σε τιμές καλές. Ειδικά αν φύγει 5-10% χαμηλότερα.

ΣΕΛΟΝΤΑ: Και σήμερα μεγάλος ο όγκος. Μόνο τυχαία δεν είναι αυτά στο ταμπλό. Τώρα ποιοι πουλάνε 1 εκατ. χαρτιά σε δύο συνεδριάσεις και ποιοι τα παίρνουν είναι ένα ερώτημα. Γιατί στο μυαλό μας μπαίνουν κάποια σενάρια που έχουν να κάνουν με τις επικείμενες εξελίξεις. Ίδωμεν…

Πάντως οι αποτιμήσεις και των δύο υπό εξαγορά εταιρειών είναι δραματικές και ίσως δούμε μεγάλες εκπλήξεις στα ετήσια αποτελέσματα (όχι θετικές). Η Σελόντα στα 11 εκατ. ευρώ και η Νηρεύς στα 48 εκατ. ευρώ.

GRIVALIA: Το γράφημα δεν είναι καλό. Έκλεισε στα 7,17 ευρώ με απώλειες 1,38% αλλά βλέπουμε πως μπορεί να δούμε σημαντικά χαμηλότερες τιμές αν συνεχιστεί η πτώση του ΧΑ. Τότε βέβαια η μετοχή θα είναι αρκετά φθηνή.

ΙΑΣΩ: Δεν αποκλείουμε να έχουν κάποιο λόγο οι αγοραστές και να μην είδαν απλά ως ευκαιρία την αποτίμηση ή να μην έχουν σχέση με αυτούς που πουλάνε ΥΓΕΙΑ. Ο όγκος μεγάλος και η άνοδος σημαντική. Το αξίζει δε λέμε και ακόμα στα 115 εκατ. ευρώ έχει ακόμα discount έναντι του ΥΓΕΙΑ. Αλλά βλέπουμε επιθετικές αγορές που ίσως κάτι να κρύβουν.

ΕΥΑΘ: Στα 4,07 ευρώ και στο -2,40% με όγκο κάτω από 5 χιλ. τεμάχια κα αποτίμηση 147,7 εκατ. ευρώ. Από τα πλέον φθηνά χαρτιά του ΧΑ.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Στο -5,82% και στα 0,5180 ευρώ με αποτίμηση 81,3 εκατ. ευρώ και όγκο 328 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση και κυρίως το γράφημα λένε πολλά και δημιουργούν ανησυχίες.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης