Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Gatestone Institute: Δυσοίωνο το μέλλον για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας - Τα περισσότερα προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα

Gatestone Institute: Δυσοίωνο το μέλλον για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας - Τα περισσότερα προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα
Gatestone Institute: Δυσοίωνο το μέλλον για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας
Πριν από τρεις μήνες η Τουρκία και ο σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάρα πολλά θέματα για τα οποία να διαφωνούσαν
Είχαν σημαντικές αποκλίσεις στο θέμα της Συρίας. είχαν διαφορετικές απόψεις για τα σχέδια της Τουρκίας να αναπτύξει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S - 400 στο έδαφός της, είχαν προχωρήσει την επιβολή αμοιβαίων κυρώσεων  σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους λόγω της άρνησης της Τουρκίας να απελευθερώσει τον πάστορα Andrew Brunson, ενώ παράλληλα  ήταν πιθανό το σενάριο η Ουάσιγκτον να εμποδίσει την παράδοση στην Τουρκία συστημάτων όπλων, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού αεροπλάνου stealth F-35.
Παράλληλα οι  ΗΠΑ είχαν διπλασιάσει τους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο, η Τουρκία έκανε μποϊκοτάζ στις ηλεκτρονικές συσκευές των ΗΠΑ, ενώ υπήρχαν και μεγάλες διαφορές σε σχέση με τους Κούρδους της Συρίας και τα επίμονα αιτήματα της Τουρκίας για την έκδοση του αυτοεξόριστου κληρικού Fethullah Gülen.
Τρεις μήνες αργότερα, δεν έχει απομείνει πολύ από την αντιαμερικανική ευφορία στην Τουρκία αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Gatestone Institute..
Ο Erdogan έχει ήδη σταματήσει να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Τουρκίας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Donald Trump είπε ότι «έχουμε μια πολύ καλή στιγμή με την Τουρκία,  ο Erdogan είναι φίλος μου, είναι ένας ισχυρός άνθρωπος, είναι σκληρός άνθρωπος και είναι έξυπνος άνθρωπος».
Τι έχει αλλάξει τόσο ριζικά μέσα σε τρεις μήνες για να αλλάξουν άρδην επί τα βελτίω οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας;
Όχι πολλά.
Κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, η Τουρκία απελευθέρωσε τον πάστορα Andrew Brunson.
Το νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα, σταθεροποιήθηκε από τότε και δεν υπάρχει πλέον η τουρκική συζήτηση για έναν αμερικανικό «οικονομικό πόλεμο».
Ωστόσο, η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον εξακολουθούν να έχουν πλούσιο μενού προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν.
Η Ουάσινγκτον δεν είχε πρεσβευτή στην Άγκυρα για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, πρώτη  φορά στη σύγχρονη ιστορία των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας.
Αλλά υπάρχουν περισσότερα.
Σύμφωνα με το ελληνικό περιοδικό «Hellas», οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η προγραμματισμένη από την Τουρκία απόκτηση του συστήματος S-400 θα μπορούσε ενδεχομένως να ενεργοποιήσει δράσεις στο πλαίσιο του ACATSA και να έχει σοβαρές συνέπειες για την ικανότητα των ΗΠΑ να συνεργάζονται με την Τουρκία το φάσμα του αμυντικού εμπορίου.
Η Τουρκία επιμένει ότι η εγκατάσταση S-400 στη χώρα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι Η.Π.Α. θα επιβάλουν κυρώσεις στη Halkbank, την τουρκική κρατική τράπεζα, που κατηγορείται για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.
 Οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για μια επιβολή κυρώσεων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τη θέση ρευστότητας της τράπεζας ειδικότερα, και το τουρκικό τραπεζικό σύστημα εν γένει.
Μια δυνητικά μεγάλη ποινή στην Halkbank δεν είναι η μόνη διαφωνία σχετικά με τις κυρώσεις του Ιράν.
Στις 6 Νοεμβρίου, ο Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις πετρελαϊκές και ναυτιλιακές βιομηχανίες του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «βήματα που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση του κόσμου».
«Δεν θέλουμε να ζήσουμε σε έναν ιμπεριαλιστικό κόσμο», είπε.
«Δεν θα συμμορφωθούμε απολύτως με τέτοιες κυρώσεις • αγοράζουμε 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας στο κρύο».
Οι Κούρδοι της Συρίας παραμένουν ένα ζήτημα.
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τους Κούρδους.
Και οι δύο χώρες θεωρούν το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) - την κυριότερη κουρδική αυτονομιστική ομάδα - ως τρομοκρατική οργάνωση.
Η Τουρκία πιστεύει επίσης ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι το συριακό «υποκατάτημα» του PKK και επιμένει ότι πρέπει να αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση.
Οι ΗΠΑ σκέφτονται διαφορετικά για το YPG, το οποίο εργάστηκε ως σύμμαχος των Η.Π.Α. στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Η προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για ανταμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία των τριών κορυφαίων στοιχείων του PKK ήταν μια ευχάριστη είδηση για την Άγκυρα επειδή η Τουρκία πιστεύει ότι η κίνηση αυτή είναι εναντίον του PKK και όχι του YPG.
Αν και η Άγκυρα δήλωσε ικανοποιημένη από την προσφορά ανταμοιβής των ΗΠΑ για να βοηθήσει στη σύλληψη τριών κορυφαίων στελεχών του Κουρδικού PKK, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της τουρκικής ασφάλειας πιστεύουν ότι η κίνηση ήταν μια προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για δημόσια διπλωματία, με στόχο να οδηγήσει τελικά μια σφήνα μεταξύ του ΡΚΚ και των Κούρδων της Συρίας.
«Πιστεύουμε ότι η κίνηση των ΗΠΑ να προσφέρει εκατομμύρια δολάρια ως ανταμοιβή για τη σύλληψη των τριών κορυφαίων στελεχών του Κουρδικού PKK σκοπεύει να νομιμοποιήσει τελικά το YPG», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κ. Hulusi Akar δήλωσε ότι η προσφορά ανταμοιβής των ΗΠΑ ήταν ένα θετικό στοιχείο, αλλά ένα «είναι ένα πολύ αργό βήμα» και κάλεσε την Ουάσινγκτον να υιοθετήσει την ίδια πολιτική έναντι του YPG.
«Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε να βάλουμε μια γενναιοδωρία στους ηγέτες του PKK αφενός και να αποστείλουμε φορτηγά με εργαλεία, όπλα και πυρομαχικά στο YPG από την άλλη», δήλωσε ο Akar.
Εκτός από αυτόν τον εξαντλητικό κατάλογο ζητημάτων παραμένει το ζήτημα του Fethullah Gülen, του κληρικού που υπήρξε κάποτε ισχυρός σύμμαχος του Erdpogan.
Ο Gülen, όμως, τώρα κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι είναι ο ηγέτης πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.
Από τότε, η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει την έκδοσή του από τις ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος Trump, στην ίδια ομιλία στην οποία χαρακτήρισε τον Erdogan «φίλο και σκληρό, έξυπνο άνθρωπο», απέκλεισε τη δυνατότητα έκδοσης του Gülen.
Νωρίτερα, υπήρξαν αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι ο Λευκός Οίκος αναζητούσε τρόπους για την απομάκρυνση του Gülen από τις Η.Π.Α., προκειμένου να αποθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει την πολεμική ρητορική που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα στη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Σαουδάραβου δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Μόνο λίγες ώρες μετά την αναφορά αυτή, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είχε «πρόθεση να παρέμβει στην έρευνα Khashoggi σε αντάλλαγμα για οποιαδήποτε πολιτική ή νομική εύνοια».
Όλα αυτά σημαίνει ότι από το καλοκαίρι, δεν έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας.
Τα περισσότερα προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα.
Το μέλλον φαίνεται πραγματικά δυσοίωνο καθώς η Συρία διαμορφώνεται και ο Erdogan θα μπορούσε να επιστρέψει σε πιο ριζοσπαστική αντι-δυτική ρητορική πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές του Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης