Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε 10 χρόνια το ΧΑ έμεινε μισό περιορίζοντας τις επενδυτικές επιλογές - Οι μετοχές που έφυγαν και αυτές που ετοιμάζονται

tags :
Σε 10 χρόνια το ΧΑ έμεινε μισό περιορίζοντας τις επενδυτικές επιλογές - Οι μετοχές που έφυγαν και αυτές που ετοιμάζονται
Το 2018 το ΧΑ έχει χάσει 11 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή του ενώ μερικές μεγάλες εισηγμένες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί
Από το 2008 έχουν φύγει από το ταμπλό 114 εταιρείες, οι οποίες διεγράφησαν ενώ άλλες 29 εισηγμένες τελούν σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης με μεγάλες πιθανότητες για τις περισσότερες να μην επιστρέψουν ποτέ.
Το ΧΑ σήμερα αριθμοί περί τις 161 εισηγμένες στην οργανωμένη αγορά και αρκετές από αυτές παρουσιάζουν μηδενικό ή ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού οι όγκοι συναλλαγών είναι εξαιρετικά χαμηλοί.
Την ίδια ώρα μόνο το 2018 το ΧΑ έχει χάσει 11 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή του με κάποιες από τις μεγάλες εισηγμένες να έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό (Coca Cola, Viohalco).  
Οι λόγοι που το ΧΑ έμεινε μισό έχουν κυρίως να κάνουν με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν πολλές εισηγμένες, αλλά και με την επιλογή βασικών μετόχων να αφαιρέσουν τις εταιρείες τους από το ταμπλό, αφού η άντληση κεφαλαίων έγινε δύσκολη υπόθεση, το κόστος παραμονής είναι υψηλό και το κύρος που έδινε παλιά το χρηματιστήριο δεν υπάρχει πλέον.
Ο κίνδυνος να περιοριστεί κι άλλο ο αριθμός των εισηγμένων έχει να κάνει με τις επικείμενες διαγραφές όπως η περίπτωση του Υγεία, όπου είναι σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση, των Μινωικών Γραμμών, όπου η γενική συνέλευση αποφάσισε την διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ, ενώ αναμένονται στο μέλλον και οι δημόσιες προτάσεις σε Σελόντα και Νηρέα, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν για την Περσεύς θα χρειαστεί να γίνει δημόσια πρόταση.
Ερωτηματικό παραμένει και η Nexans καθώς ο μέτοχος μειοψηφίας προσπαθεί να μπλοκάρει τη δημόσια πρόταση.
Επιπλέον υπάρχει και η κατηγορία της επιτήρησης όπου βρίσκονται περί τις 30 εταιρείες με τις περισσότερες να έχουν οικονομικά θέματα και άρα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα άρσης διαπραγμάτευσης.
Το ΧΑ μέσα στο 2018 διέγραψε τις εταιρείες Κορρές, Αθηνά και το 2017 τις Συστήματα Μικροϋπολογιστών, Ελληνική Υφαντουργία, Microland, Μάρακ, Compucon, Γαλαξίδι, Κυριακίδης Μάρμαρα, Ιονική Ξενοδοχειακή, ΜΕΤΚΑ, Αστήρ Παλάς, Kleemann, Τράπεζα Κύπρου, Χατζηιωάννου, Τεχνικές Εκδόσεις, Alsinco, Παρνασσός, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και  Spider.
Το 2016 έφυγαν η Ελληνικά Καλώδια και η Σωληνουργεία Κορίνθου αλλά επέστρεψαν ως Cenergy, αλλά και οι εταιρείες Καρδασιλάρης, Ηλεκτρονική Αθηνών, Χαλυβδοφύλλων, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ΣΑΟΣ, Πραξιτέλειο, Σελμαν, Πετζετάκις, Κούμπας, ΑΓΕΤ Ηρακλής, Ατέρμων, Εμπορικός Δεσμός, ΕΛΒΑΛ, Nutriart, Sprider, Φίντεξπορτ, Avenir, Αγροτική Τράπεζα, Τεγόπουλος, Proton Bank, Κλωνατέξ και Μαξίμ.
Το 2015 διεγράφησαν Καθημερινή, Σιδενόρ, HOL και Μοχλός, το 2014 Μαΐλλης, Cyclon, Ιμπέριο, Fashion Box, Εικόνα Ήχος, Ριντένκο και Alapis.
Το 2013 το ΧΑ έχασε τον ΔΟΛ, τη Βιοχάλκο που ξαναγύρισε με έδρα στο εξωτερικό, την Coca Cola που επίσης άλλαξε έδρα, την Popular Bank, την S&B, τη Eurodrip, την Altius, τη ΖΑΜΠΑ, τη ΛΑΝΝΕΤ, τη ΔΙΕΚΑΤ, τη Μεσοχωρίτη, τη ΒΕΤΑΝΕΤ, την Ατλάντικ, το ALTER, την Olympic Catering και την Ιπποτούρ.
Το 2012 έφυγαν Rilken, Ευρωσυμμετοχές, Interinvest, Ελφίνκο, Elbisco και Euroline, το 2011 Εμπορική Τράπεζα, Crown Hellas, Vivere, Δίας Επενδυτική, Βάρδας, Hitech και Marfin Εγνατία, το 2010 Informer, Αγροτική Ασφαλιστική, Ωμέγα ΕΕΧ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Singular Logic, Ιμάκο, Rainbow, το 2009 ΕΤΜΑ, Multirama, Εργάς, ΓΕΝΕΡ, Γρηγόρης, Ρόκας, Ελλατέξ, Πειραιώς Leasing και το 2008 Εθνική Ασφαλιστική, Cosmote, Άκτιβ, Πουλιάδης, Νεοχημική, Unisystems, Έβερεστ και Ελαΐς.
Από το ΧΑ έφυγαν σχεδόν ολόκληροι κλάδοι.
Ο κλάδος των επενδυτικών εταιρειών είχε πολλές εταιρείες και τώρα μία, ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αν φύγουν Σελόντα και Νηρέας δεν θα έχει εταιρείες, ο κατασκευαστικός υπέστη μεγάλο πλήγμα, ο κλάδος ένδυσης – υπόδησης επίσης, ενώ και τα Super Market δεν έχουν εκπρόσωπο.  
Το ίδιο συνέβη σε εκδόσεις και τηλεόραση.
Στον αντίποδα το ΧΑ περιμένει εισαγωγές από εταιρείες ακινήτων που έχουν καταθέσει φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης