Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ισπανία το 2018-2020 – Πολύ υψηλό το δημόσιο χρέος

ΔΝΤ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ισπανία το 2018-2020 – Πολύ υψηλό το δημόσιο χρέος
Ελαφρά επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ισπανία το 2018-2020, αναμένει το ΔΝΤ 
Ελαφρά επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ισπανία για την περίοδο 2018-2020 αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη μετά-κρίσης εποχή.
Όπως απορρέει από την ολοκλήρωση του «Άρθρου 4» για τη χώρα, η ισπανική οικονομία συνεχίζει να κερδίζει το έδαφος που χάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο η ανάκαμψη έχει αρχίζει να «ωριμάζει».
Ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει σε 2,5% το 2018 και 2,2% το 2019, προτού σταδιακά επιβραδυνθεί στο δυνητικό ποσοστό του, εκτιμώμενο σε περίπου 1,75% μεσοπρόθεσμα.
Η ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και η ζήτηση για επενδύσεις ήταν οι κινητήριοι μοχλοί ανάπτυξης, ενώ η εξωτερική θέση ενισχύθηκε περαιτέρω, υποστηριζόμενη από τα συνεχιζόμενα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η αγορά εργασίας βελτιώθηκε, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, αναφέρει το ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, αν και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 14,6% -κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο-, η ανεργία των νέων, το μερίδιο των προσωρινών συμβάσεων εργασίας και η ακούσια μερική απασχόληση, παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ.
Το δημόσιο χρέος παραμένει κοντά στο 100% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα συνέχισε να μειώνεται και προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2018.
«Επιχειρήσεις και νοικοκυριά εξακολουθούν να παρπυσιάζουν υπερβολική μόχλευση, ενώ τα δάνεια για διαρκή καταναλωτικά αγαθά επεκτείνονται γρήγορα, αν και από χαμηλή βάση.
Η υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνθηκε, βοηθούμενη από την οικονομική ανάπτυξη, τις αυξανόμενες τιμές ακινήτων και τις τραπεζικές πωλήσεις προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Παρ' όλα αυτά, ο λόγος των δανείων προς μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ισπανία παρέμεινε στο 6,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2018», αναφέρει το ΔΝΤ, ζητώντας την οικοδόμηση δημοσιονομικών αποθεμάτων.
«Δεδομένου του υψηλού επιπέδου δημόσιου χρέους, τονίζεται η ανάγκη επαναφοράς της διαρθρωτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης και ταχύτερης μείωσης του δημόσιου χρέους».
Κλείνοντας, το Ταμείο χαιρετίζει την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, προειδοποιώντας, ωστόσο, για τις επιπτώσεις που θα έχει μία νομισματική σύσφιξη από την ΕΚΤ.
Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω μείωση της ανεργίας αλλά και αύξηση της παραγωγικότητας.
Οι οικονομικές προβλέψεις:

Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης