Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Πολύ ακριβός ένας διαχωρισμός μεταξύ Renault και Nissan

Deutsche Bank: Πολύ ακριβός ένας διαχωρισμός μεταξύ Renault και Nissan
Κοστοβόρος ένας διαχωρισμός μεταξύ Renault και Nissan
Ως πολύ ακριβό και πολύπλοκο χαρακτηρίζουν έναν ενδεχόμενο διαχωρισμός μεταξύ Renault και Nissan οι αναλυτές της Deutsche Bank, με αφορμή σχετικά σενάρια που «φουντώνουν» στον απόηχο της σύλληψης του προέδρου της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας και «αρχιτέκτονα» της συμμαχίας, Carlos Ghosn.
«Θα είναι σαν να χωρίζει ένα ζευγάρι μετά από 20 χρόνια.
Για την ακρίβεια, δεν ξέρουμε για το αν είναι καν εφικτό», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Η συμμαχία των δύο κολοσσιαίων εταιρειών, στην οποία από το 2016 έχει εισέλθει και η Mitsubishi, κατατάχθηκε πρώτη σε πωλήσεις παγκοσμίως το περασμένο έτος, με 10,6 εκατομμύρια αυτοκίνητα.
Από πλευράς εσόδων, τα περισσότερα προέρχονται από τη Nissan, ήτοι 106 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ για το 2017, έναντι 59 δισεκ. ευρώ από πλευράς Renault.
Επίσης, η Renault κατέχει το 43% της Nissan, ενώ η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία κατέχει με τη σειρά της μόλις το 15% του γαλλικού εταίρου, που δεν προσφέρει δικαιώματα ψήφου.
Η αναταραχή στη συμμαχία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το εργατικό δυναμικό της Renault, ήτοι 181.000 -47.000 στη Γαλλία-, δεδομένου ότι τα εργοστάσια της Renault παράγουν τεράστιους αριθμούς οχημάτων της Nissan.
Πριν δύο ημέρες, οι ιαπωνικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του προέδρου της Nissan, Carlos Ghosn, με την κατηγορία της παραβίασης του ιαπωνικού νόμου περί χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ιαπωνικών ΜΜΕ, ο ίδιος παρουσιάστηκε εθελοντικά στις εισαγγελικές αρχές καθώς είναι ύποπτος για παραποίηση οικονομικών καταθέσεων και οι παραβιάσεις που σχετίζονται με αυτόν αφορούν στο ότι ο ίδιος υπέβαλε μειωμένες αμοιβές.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ghosn εκτός από πρόεδρος της Nissan είναι και επικεφαλής της Renault.
H ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι το συμβούλιο της θα προτείνει να παυθεί άμεσα από τη θέση του προέδρου ο κ. Ghosn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης