Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρούς όρους για το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης προτείνει η Γερμανία

Σκληρούς όρους για το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης προτείνει η Γερμανία
Το σχέδιο της Γερμανίας για ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» περιλαμβάνει αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, που θα αποκλείουν εκείνους που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το υψηλό δημόσιο χρέος τους
Το σχέδιο της Γερμανίας για ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», που θα στηρίζει τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, περιλαμβάνει αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, που θα αποκλείουν εκείνους που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το υψηλό δημόσιο χρέος τους, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο έγγραφο.
Σύμφωνα με τις προτάσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το «Reuters», το Ταμείο θα είναι προσβάσιμο χωρίς προϋποθέσεις μόνο για τις χώρες που έχουν βιώσει «ένα ασύμμετρο οικονομικό σοκ εκτός του πολιτικού τους ελέγχου».
Οι προτάσεις, τις οποίες αποκάλυψε πρώτη η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», προβλέπουν ότι το Ταμείο θα έχει έναν ρόλο στη στήριξη βαριά υπερχρεωμένων κρατών, μια ευθύνη που αυτή τη στιγμή βαραίνει την Κομισιόν.
Αλλά η στήριξη αυτή θα έχει τη μορφή ενός πιο αυστηρού «προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής με εκ των υστέρων προϋποθέσεις».
Η διάθεση του Ταμείου σε χώρες με δυσμενή δημόσια οικονομικά θα προκαλούσε «ηθικό κίνδυνο», αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το «Reuters», «όπου δάνεια του ESM χρησιμοποιούνται εσφαλμένα για την αναβολή των απαραίτητων δημοσιονομικών προσαρμογών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Για να είναι μια χώρα επιλέξιμη για να λάβει βοήθεια χωρίς προϋποθέσεις, θα πρέπει να έχει έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος κάτω από το 60% ή αλλιώς να αποδείξει ότι έχει μειώσει το δημόσιο χρέος της κατά 0,5% σε κάθε ένα από τα τρία προηγούμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης