Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός - Άνοδος 0,6% στα 1.228 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε υψηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός - Άνοδος 0,6% στα 1.228 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,6% ή 6,80 δολ. στα 1.228 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Νοεμβρίου 2018
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (21/11/2018) ο χρυσός, ανερχόμενος μάλιστα σε υψηλό δύο εβδομάδων, βρίσκοντας στήριξη στην ήπια αποδυνάμωση του δολαρίου.
Το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρώς σε σχέση με το δολάριο, παρά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν, καθώς η απόφαση είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από την αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε, όπως αναμενόταν, την απόρριψη του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, προτείνοντας την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού χρέους.
Την ίδια ώρα, ορισμένα μεικτά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά για να προσφέρουν στήριξη στο δολάριο.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ ανήλθαν σε υψηλό άνω των τεσσάρων μηνών την περασμένη εβδομάδα.
Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 3.000 την εβδομάδα έως την 17η Νοεμβρίου 2018, στις 224.000, ενώ τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας 5.000 αιτήσεις περισσότερες από ό,τι είχαν αναφερθεί αρχικά.
Παράλληλα, σημαντική πτώση κατέγραψαν τον Οκτώβριο του 2018 οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, υποχωρώντας μάλιστα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά -προϊόντα που αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 3 χρόνια- υποχώρησαν κατά 4,4% τον Οκτώβριο.
Από την άλλη, μικρή αύξηση, μετά από έξι μήνες πτώσης, κατέγραψαν τον Οκτώβριο του 2018 οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, ωστόσο η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση στην αμερικανική αγορά κατοικίας ανάγκασε την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR) να ζητήσει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να σταματήσει προσωρινά τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,4% στον εποχικά προσαρμοσμένο ρυθμό των 5,22 εκατ. μονάδων.
Ώθηση στον χρυσό προσέφερε, εν τω μεταξύ, και δημοσίευμα του Market News International (MNI), που ανέφερε ότι Fed μπορεί να αποφασίσει να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων την άνοιξη του 2019.
Ειδικότερα, το «MNI» αναφέρει, επικαλούμενο «ανώτερους αξιωματούχους της Fed», η Fed εξετάζει «τουλάχιστον ένα διάλειμμα στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αύξηση του Δεκεμβρίου είναι εγγυημένη, αλλά οι αποφάσεις για τη συνέχεια θα συζητηθούν περαιτέρω.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,6% ή 6,80 δολ. στα 1.228 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,1% στις 96,8 μονάδες, ενώ το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,139 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Οι επενδυτές επικεντρώνονται, εν τω μεταξύ, στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ο αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, δήλωσε σήμερα πως το Πεκίνο δεν έχει αλλάξει τις εμπορικές πρακτικές του.
Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή αύριο (22/11) λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή (23/11) θα κλείσει νωρίτερα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης