Τελευταία Νέα
Οικονομία

IOBE: Τον ρόλο του υπαλλήλου αναζητούσαν οι Έλληνες την τελευταία τριετία

tags :
IOBE: Τον ρόλο του υπαλλήλου αναζητούσαν οι Έλληνες την τελευταία τριετία
Έρευνα του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματικότητα
Σε ακριβό σπορ εξελίσσεται το επιχειρείν στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς το πρώτο βήμα  κοστίζει τουλάχιστον 25.000 ευρώ όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ανέρχεται σε 15.000  ευρώ.
Πρόκειται για ένα από τα  συμπεράσματα  της έρευνας  του ΙΟΒΕ η οποία γίνεται στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος Global Entrepreneurship Monitor (GEM).
Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα της έρευνας είναι ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν το ρόλο του αφεντικού ή του εργοδότη και προτιμούν το ρόλο του υπαλλήλου και την «προστασία» της εξαρτημένης εργασίας η οποία  να σημειωθεί ενισχύθηκε κατά 2,2% το 2017  καθώς προσέφερε θέσεις απασχόλησης σε 53.000 άτομα.
Η Ελλάδα κατέγραψε τη χαμηλότερη διαχρονικά επίδοση  στη νέα επιχειρηματικότητα.
Πιο συγκεκριμένα μόλις το 4,8% του πληθυσμού ηλικίας από 18 έως 64 ετών επιδίωξε να εισέλθει στον επιχειρηματικό στίβο και αντιστοιχεί σε 320.000  άτομα.
Επίσης το 4,7% του πληθυσμού δηλαδή 310.000  άτομα διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητα έναντι 3,6% το 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εποχή των Μνημονίων η επιχειρηματικότητα ήταν μία διέξοδος για αρκετούς Έλληνες
Το 8% του πληθυσμού στράφηκε στην επιχειρηματικότητα για να μειωθεί στο 6,5% το 2012, στο 5,5%  το 2013 ενώ  ανήλθε στο 7,9% το 2014.
Από το 2015 η επιχειρηματική ενασχόληση απασχόλησε όλο και λιγότερους Έλληνες με το ποσοστό να μειώνεται στο 6,7% , στο 5,7% το 2016  για να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στο 4,8% το 2017.
Η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ « φρέναρε» στην ουσία τη νέα επιχειρηματική εξαιτίας της υψηλής φορολογίας με αποτέλεσμα να τις απομακρύνει από την κερδοφορία  που είναι το βασικό συστατικό ύπαρξης μίας εταιρίας.
Το κλίμα της επιχειρηματικότητας επιβαρύνεται  και από τις χαμηλές προσδοκίες που δίνει η χώρα μας. Μόλις το 13,7% διαβλέπει ευκαιρίες και πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο η δραστηριότητα παραμένει προσανατολισμένη στους τομείς της κατανάλωσης και του τουρισμού ενώ απουσιάζουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με επίκεντρο την καινοτομία.
Η χώρα μας εμφανίζει υψηλό ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών  και ανέρχεται  στο 17,1% του πληθυσμού με το συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 1,13 εκατομμύρια άτομα.
Ο γενικός διευθυντής το ΙΟΒΕ κ  Νίκος  Βέττας υποστηρίζει ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει  να προσανατολισθεί  και σε άλλους τομείς εκτός της κατανάλωσης που είναι το κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τους και να στραφούν  στην εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρήσεων δηλαδή να αλλάξουν τη βάση  στην οποία  απευθύνονται.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΙΟΒΕ κ Άγγελος Τσακανίκας και Επίκουρος Καθηγητής του ΕΜΠ οι χώρες με χαμηλό κόστος εμφανίζουν υψηλό ποσοστό ελεύθερων  επαγγελματιών και την ίδια στιγμή δημιουργούν μία γκρίζα ζώνη σε ότι αφορά τη φορολογία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης