Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Μύθος ότι η αυστηρότερη νομοθεσία για αγορά όπλων οδηγεί σε μείωση της εγκληματικότητας

tags :
Mises Institute: Μύθος ότι η αυστηρότερη νομοθεσία για αγορά όπλων οδηγεί σε μείωση της εγκληματικότητας
Mises Institute:Μύθοι στη Λατινική Αμερική για την κατοχή πυροβόλων όπλων
Οι ειδήσεις από τη Λατινική Αμερική για το 2018 αποδεικνύουν ότι οι αυστηροί έλεγχοι των πυροβόλων όπλων δεν σταμάτησαν το αυξανόμενο πρόβλημα των ανθρωποκτονιών σε πολλές χώρες της περιοχής αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank The Mises Institute.
Το πρώτο είναι ότι οι ανθρωποκτονίες ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ στο Μεξικό το 2018.
Δεύτερον, τα βίαια εγκλήματα αποτέλεσαν σημαντικό θέμα στις εκλογές στη Βραζιλία, με τον εκλεγέντα πρόεδρο Jair Bolsonaro στην προεκλογική του ατζέντα να έχει στην πρώτη θέση την καταπολέμησης του εγκλήματος, δεσμευόμενος "να χρησιμοποιήσει τον στρατό" εάν χρειαστεί.
Και στις δύο περιπτώσεις, το έγκλημα συνεχίζει να αυξάνεται, παρά το γεγονός ότι τόσο η Βραζιλία όσο και το Μεξικό έχουν αυστηρούς νόμους για την κατοχή όπλων.
Πράγματι, και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν αυστηρούς νόμους ελέγχου όπλων - όπως και τα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μακροπρόθεσμα ένα πρόβλημα για τους υποστηρικτές του ελέγχου όπλων, φυσικά, αφού τα επιχειρήματά τους συχνά βασίζονται στην ιδέα ότι η μείωση της ιδιοκτησίας όπλων θα φέρει χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας.

Λιγότερα όπλα - περισσότερη εγκληματικότητα;

Κοιτάζοντας τους νόμους περί πυροβόλων όπλων, θα πρέπει επίσης να βάλει στην εξίσωση και τα όπλα δεν έχουν αγοραστεί νόμιμα για να βρει τον συνολικό αριθμό των πυροβόλων όπλων.
Στην αναθεώρηση αυτή της χρονιάς στην έρευνα για τα φορητά όπλα, που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών και Αναπτυξιακών Μελετών της Γενεύης, διαπιστώνουμε ότι η επικράτηση του πολιτικού πυροβόλου όπλου - νόμιμη και παράνομη - δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Λατινική Αμερική, ακόμη και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.



Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Έρευνας, υπάρχουν μόνο 12,9 όπλα ανά 100 άτομα στο Μεξικό.
Το σύνολο της Βραζιλίας είναι ακόμα μικρότερο, σε 8,3 όπλα ανά 100 άτομα.
Συγκρίνετε αυτούς τους αριθμούς με οποιοδήποτε αριθμό άλλων χωρών με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονίας, είτε πρόκειται για τον Καναδά, την Αυστρία, την Ελβετία ή ακόμα και τη Γερμανία.
(Δεν χρειάζεται καν να φέρουμε τις ΗΠΑ σε αυτήν, η οποία, φυσικά, έχει πολύ, πολύ υψηλότερη επικράτηση των όπλων, με σχετικά χαμηλά ποσοστά ανθρωποκτονίας σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα).
Καμία χώρα της Λατινικής Αμερικής, με εξαίρεση τη σχετικά χαμηλού εγκλήματος Ουρουγουάη, δεν ταιριάζει με αυτά τα σύνολα από την άποψη της υπεροχής του όπλου.



Εξετάζοντας αυτούς τους αριθμούς, απλά δεν βλέπουμε μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της αυστηρότερης νομοθεσίας των όπλων και της έλλειψης ανθρωποκτονίας.
Είναι σαφές ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες στην εργασία, και οι ανθρωποκτονίες δεν μπορούν να εξηγηθούν στην εύχρηστη διεκδίκηση των "λιγότερων όπλων, λιγότερο έγκλημα".



Αυτή η πραγματικότητα στη Λατινική Αμερική, ωστόσο, αγνοείται αδιάκοπα.
Το διαρκές υψηλό έγκλημα στη Λατινική Αμερική, παρά τους πολυάριθμους ελέγχους των πυροβόλων όπλων, εξηγείται συχνά με τη χρήση της μισαλλοδοξίας χαμηλών προσδοκιών.
Μας λένε ότι δεν μπορεί να αναμένεται ότι οι Λατινοαμερικανοί θα ανταποκριθούν σε ένα νομικό περιβάλλον με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσε να γίνει ένα πιο «πολιτισμένο» άτομο στην Ευρώπη.
Έτσι, πρέπει απλώς να περιμένουμε από τους λατινοαμερικανούς να συμπεριφέρονται σαν βάρβαροι και να συμμετέχουν σε μεγάλο αριθμό ανθρωποκτονιών ανεξάρτητα από τους νόμους περί όπλων.
Μόλις οι λατινοαμερικανοί αγνοηθούν, τότε μπορούμε ευκολότερα να ισχυριστούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονίας από τους Ευρωπαίους, διότι - και μόνο επειδή - οι νόμοι των φιλελεύθερων πυροβόλων όπλων των ΗΠΑ.
Όλοι οι άλλοι παράγοντες αγνοούνται.
Στη συνέχεια, γίνεται ένα αυτονόητο "γεγονός" ότι όλες οι βιομηχανικές ή "ανεπτυγμένες" χώρες με αυστηρούς νόμους ελέγχου των όπλων έχουν χαμηλό έγκλημα - υποθέτοντας ότι φυσικά αγνοούμε τη Ρωσία.

Μύθοι στη Λατινική Αμερική για την κατοχή πυροβόλων όπλων

Αυτή η θέση, βολική για τους υποστηρικτές του ελέγχου όπλων, δεν ικανοποιεί κανέναν που θεωρεί τους λατινοαμερικανούς ως "πλήρεις" ανθρώπους. Εξάλλου, με εξαίρεση τη Βενεζουέλα και ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Αμερικής, η Λατινική Αμερική δεν αποτελεί περιοχή αποτυχημένων κρατών ή που να επικρατεί εμφύλιου πολέμου.
Πρόκειται για μια περιοχή που έχει ως επί το πλείστον ειρήνη και η οποία έχει κοινά σημεία - από πλευράς ιστορίας, μετανάστευσης και εθνοτικής ποικιλότητας - με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κάποιοι υποστηρικτές του ελέγχου όπλων επιχείρησαν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα υποστηρίζοντας, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ότι η Λατινική Αμερική έχει πραγματικά μεγάλα ποσά όπλων.
Για παράδειγμα, σε ένα άρθρο του 2015 για το Salon, ο συγγραφέας ισχυρίστηκε ότι η Ονδούρα, με το αξιοσημείωτα υψηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών,  όπου οι αναρχικοί "εξοπλίζουν την χώρα με όπλα" και επιτρέπουν στους ανθρώπους να αποκτήσουν όπλα ελεύθερα.
Το αποτέλεσμα, όπως μας λένε, είναι η συνεχής βία.
Αυτή η αντίληψη ότι η Ονδούρα είναι ένας τόπος όπου τεράστιοι αριθμοί ανθρώπων φέρουν όπλα, ωστόσο, είναι καθαρή μυθοπλασία. Σύμφωνα με την έρευνα για τα φορητά όπλα, ο συνολικός αριθμός πυροβόλων όπλων ανά άτομο στην Ονδούρα, είναι 14,1 όπλα ανά 100 άτομα, είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτού που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες και λιγότερο από το μισό από ό, τι είναι στον Καναδά.
Ομοίως, ορισμένοι προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι οι δεινοπαθείς του Μεξικού μπορούν να εξηγηθούν από την εγγύτητα του Μεξικού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μας λένε ότι το Τέξας εξάγει τεράστιο αριθμό παράνομων όπλων στο Μεξικό.
Ωστόσο, η έρευνα από το Stratfor και την έρευνα για τα φορητά όπλα έδειξαν ότι τα παράνομα όπλα στο Μεξικό εισάγονται συνήθως στη μαύρη αγορά από την αστυνομία και το στρατό του Μεξικού από τα αποθέματά τους.
Δεν εισάγονται από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η έρευνα για τα φορητά όπλα περιλαμβάνει παράνομα όπλα.
Ακόμη και η καταμέτρηση αυτών των όπλων, ο συνολικός αριθμός των πυροβόλων όπλων στο Μεξικό είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Παρόλο που ακούμε ακούραστα σε αυτή τη χώρα ότι περισσότερα όπλα οδηγούν σε περισσότερη εγκληματικότητα, η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής σίγουρα δεν δίνει μεγάλη πίστη σε αυτήν την ιδέα.
Οι υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων προσπαθούν να αγνοήσουν τη Λατινική Αμερική και να επικεντρωθούν αυστηρά στην Ευρώπη, όπου ισχυρίζονται ότι τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας είναι συνώνυμα με τα χαμηλά επίπεδα ιδιοκτησίας πυροβόλων όπλων.
(Ακόμη και αυτός ο ισχυρισμός πρέπει να αποκλείσει τη Ρωσία, την Ελβετία, την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής).
Με την επέκταση της ανάλυσης μας στην Αμερική, όμως, γρήγορα διαπιστώνουμε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι καθόλου ξεκάθαροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης