Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Πιέσεις στις μετοχές το 2019 – Η bull market έχει φθάσει στο ανώτατο επίπεδό της

BofA: Πιέσεις στις μετοχές το 2019 – Η bull market έχει φθάσει στο ανώτατο επίπεδό της
Τα μετρητά εξακολουθούν να έχουν καλύτερες αποδόσεις από τις μετοχές, τονίζει η Bank of America
Την άποψη ότι ο ανοδικός κύκλος των αγορών, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος στη σύγχρονη ιστορία τους, θα ολοκληρωθεί εντός του 2019 εκφράζει σε έκθεσή της η Bank of American Merrill Lynch.
Η Savita Subramanian, κορυφαία αναλύτρια της αμερικανικής τράπεζας υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις που προσφέρουν αυτή τη στιγμή τα μετρητά είναι σαφώς καλύτερες σε σύγκριση με τις μερισματικές αποδόσεις του 60% των μετοχών του S&P 500.
Προσθέτει ακόμη ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα φθάσουν στο 3,5% στα τέλη του 2019, εφόσον η Fed συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της αύξησης επιτοκίων, δηλαδή σε ποσοστό σαφώς καλύτερο από το 1,9% που είναι η εκτίμηση για τη μερισματική απόδοση του S&P 500.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/cash%20yields%20bofa.jpg?itok=lQYFoDFN
Η αναλύτρια της τράπεζες εκτιμά ότι το peak των μετοχών θα καταγραφεί εντός του 2019, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μη σταθερής πορείας, ιδιαίτερα εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων σε εμπορικά ζητήματα.
Η Subramanian διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμησή της για τον S&P 500, για τον οποίο αναμένει ότι θα κλείσει το 2018 στις 3.000 μονάδες (σ.σ.: αυτή τη στιγμή ο δείκτης βρίσκεται στο επίπεδο των 2.664 μονάδων).
Για το 2019 θεωρεί ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυσή του αλλά όχι και τόσο εντυπωσιακή, με τον δείκτη να κλείνει το έτος είτε οριακά υψηλότερα είτε στις 2.900 μονάδες.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εισόδου σε bear market η BofA προχωρά σε μία εξέταση αντιστοίχων περιόδων, τονίζοντας ότι οι bear markets διαρκούν κατά μέσο όρο 1,5 έτος, ενώ είθισται να ακολουθούνται και από ύφεση στην οικονομία.

Ο S&P 500 έχει βιώσει 13 bear markets από το 1928 έως και σήμερα, ενώ στις 10 εξ αυτών ακολούθησε ύφεση στην αμερικανική οικονομία.
Εξαίρεση αποτελούν οι bear markets στα έτη 1961, 1966 και 1987.
Βάσει της «λαϊκής σοφίας» των αγορών μία bear market προηγείται της ύφεσης κατά ένα ή δύο τρίμηνα, ενώ μετά από μία ύφεση οι αγορές φθάνουν στο ανοδικό τους ζενίθ μετά από επτά ή οκτώ μήνες.

Καλό θα ήταν, όσοι επενδύουν στη Wall Street να εξετάζουν προσεκτικά και την πορεία των κατασκευών.

Όμως ποιοι είναι οι κλάδοι στους οποίους η BofA συνιστά να στραφούν οι επενδυτές;
Βάσει των ιστορικών δεδομένων σε περιόδους bear market την καλύτερη πορεία ακολουθούν οι κλάδοι Υγειονομικής Περίθαλψης, Σταθερών Καταναλωτικών Αγαθών και Κοινής Ωφέλειας, ενώ τη χειρότερη πορεία οι τομείς Βιομηχανίας, Χρηματοοικονομικών, Τεχνολογίας και Πρώτων Υλών.


Το πιο ανησυχητικό από τις εκτιμήσεις της BofA έγκειται στην πορεία του δείκτη μεταβλητότητας ή φόβου VIX για τον οποίο εκτιμά ότι θα διπλασιαστεί (σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα) έως το 2021.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης